Perşembe, 05 Aralık, 2024
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de TÜİK verilerine göre her yıl ortalama 500 bin kişi dünyaevine giriyor. Geçen yıl bu sayı 574 bin 358 oldu. Çiftler dünyaevine girerken, en büyük harcama kalemini ise ev tefrişatı oluşturuyor. Geçen yıl Avantajix.com alışveriş sitesinin yaptığı piyasa araştırmasına göre, çift başına evlilik maliyeti 400 bin TL olarak hesaplanmıştı. Piyasaya hareketlilik kazandıran evlilik harcamalarına katkı yapacak bir karar da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı. Buna göre, yeni evlenecek çiftler için faizsiz evlilik kredisi verilecek. Bu krediyle mobilya, ev tekstili ve züccaciye sektörlerinin daha da canlanması bekleniyor.
5 YIL VADE SIFIR FAİZ
Her yıl dünyaevine giren yüzbinlerce çift için farklı kriterler baz alınarak çeşitli kurumlar tarafından destekler veriliyor. Ancak bu kadar geniş kapsamlı ve ilerleyen dönemlerde kapsamı daha da genişletilmesi öngörülen bir destek ilk defa sunulmuş olacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eylül ayında duyurulan evlilik kredisi 150 bin lira olacak. Faizsiz kredi ilk 2 yılı ödemesiz, 5 yılda geri ödemeli olarak verilecek. Kredinin uygulanmasına pilot bölge olarak deprem bölgesinde başlanacak.
ÜÇ SEKTÖR UMUTLU
Evlilik harcamalarında en büyük kalemlerden birini mobilya başlığı oluşturuyor. Koltuk takımından masa sandalyeye kadar pek çok alt başlığı olan mobilya üretiminde Türkiye 2021 yılı verilerine göre 9.5 milyar dolarlık bir üretim gerçekleştirdi. Evlilik masraflarının bir diğer önemli kalemini de ev tekstili harcamaları oluşturuyor. Türkiye ev tekstili ve özellikle havlu konusunda dünyanın en önemli üreticileri arasında yer alıyor. Sektörün yaklaşık 13 milyar dolarlık üretim hacmi mevcut. Birbirine evet diyen çiftlerin harcama yaptıkları bir diğer alan da züccaciye. Sektör 12 milyar dolarlık pazar büyüklüğüne sahip. Yeni ev kuran çiftlerin ev tefrişatında en çok harcama yaptığı bu üç kalemin sektör temsilcileri de açıklanan destekten umutlu. Sektör yetkilileri kredi ile ilgili beklentilerini İstanbul Ticaret’e anlattı.
‘BANKALAR DA KATILABİLİR’
Mobilya Dernekleri Federasyonu (MOSFED) Başkanı Ahmet Güleç: Dünyada ve ülkemizde yüksek seyreden enflasyon hem iç pazarda hem de dış pazarda tüketim isteğini yavaşlattı. Bu da sektörümüzün durağan bir dönem geçirmesine neden oluyor. Bu desteği bu nedenle çok önemsiyoruz. Bankalarımızın da bu kampanyaya katılım göstererek mobilya taksit oranlarını artırmalarını bekliyoruz. Mobilya taksit sayısının artması da aynı şekilde geriye bırakılan bu talebin öne çekilmesine neden olacak, bu da sektörümüzü hareketlendirecektir. Üreticilerimiz maliyet artışlarından ötürü zor günler yaşıyor. Evlenecek çiftlere getirilen faizsiz evlilik kredisine, kredi taksit oranlarının artırılmasına ilişkin düzenleme de eklenirse sektörümüz yılı daha sevindirici bir tablo ile kapatabilir.
‘MÜTEMMİM CÜZÜ OLACAK’
Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz: Sayın Cumhurbaşkanımıza destekleri için teşekkür ederiz. Hepimizin bildiği üzere çeyiz hazırlama ve sergileme geleneği kültürümüzün önemli bir parçası. Züccaciye ürünleri de çeyizlerin olmazsa olmazı. Bu açıdan bakacak olursak çeyiz alımında verilecek her desteğin eskilerin deyimiyle ‘mütemmim cüz’ü olan sektörümüze olumlu etkileri olacak.
‘SEKTÖRÜ CANLANDIRACAK’
Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) Başkanı Hasan Hüseyin Bayram: Cumhurbaşkanımızın yeni evlenen çiftlere sağlamış olduğu kredi desteğini oldukça olumlu ve değerli bir karar olarak görüyorum. Çünkü bu destek, günümüz şartlarında özellikle gençlere önemli bir kaynak sağlayacak. Sektörümüz açısından değerlendirecek olursak, doğrudan bizleri pozitif etkileyen bir karardır. Çünkü ev tekstili ürün gruplarımız, perde, banyo grubu, yastık, nevresim, halı, kilim gibi neredeyse tüm kategorilerimiz yeni evlenen çiftlerimizin ihtiyacı olan ürünlerdir. Dolayısıyla bu durum sektörümüze hareketlilik sağlayacak.
23 Ekim 2023 Pazartesi
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba
04 Aralık 2024 Çarşamba