HABER: MÜGE BİBER
Devlet Malzeme Ofisi (DMO), tedarik edilecek ürünlerde teknik uygunluk değerlendirme sistemini devreye aldı. Bu kapsamda DMO’nin Sağlık Market hizmetinde sadece teknik uygunluk değerlendirilmesinden geçebilen ürünler yer alacak. İstanbul Ticaret Odası, sistemi tanıtmak için ‘DMO Sağlık Market Ekran Modülü Eğitim Programı’ webinarı düzenledi.
İTO Meclis Başkan Yardımcısı Cengiz Balçık’ın yönettiği eğitimde, DMO Bilgi İşlem Daire Başkanı Ömer Faruk Mızıkacı firmaları bilgilendirdi.
PROTOKOL İMZALANDI
Sağlık Bakanlığı ile bağlı kurum ve kuruluşların sağlık hizmeti sunumlarının yürütülmesinde ihtiyaç duydukları ilaç ve tıbbi malzemelerin DMO aracılığıyla temin edilmesi amacıyla Tedarik İşbirliği Protokolü imzalandı.
Bu protokol uyarınca, Sağlık Market kapsamına temel tıbbi sarf malzemeleri ve ilaç gibi ürünler de girdi. Uygulamaya, üniversite hastaneleri ile Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı hastaneler de dahil edildi. Böylece, sağlık piyasasında tek bir ortak pazar oluşturuldu.
E-İHALE YÖNTEMİ
Sağlık Market sistemine girmek isteyen firmaların başvuru, değerlendirme, tedarik ve teslimat süreçlerinin tamamı online yapılıyor. Satın alma işlemleri ise DMO tarafından 81 il için ayrı ayrı ve ürün bazlı elektronik ihaleler ile gerçekleştiriliyor. Böylece bu sistem ile yüzlerce sağlık tesisinin binlerce farklı tıbbi ürününe sağlık marketten ulaşılabiliyor.
ÜTS KAYIT SİSTEMİ ŞART
Sağlık Market kapsamına girmek için başvuru yapan firmaların ve teklif edecekleri ürünlerinin Sağlık Bakanlığı’nın Ürün Takip Sistemi’nde (ÜTS) kayıtlarının güncel olması gerekiyor. Katalogda (Genel Katalog, Tekno Katalog, KOBİ Kataloğu, Cazibe Merkezleri Kataloğu veya Sağlık Market Beşeri Tıbbi Ürünler Çerçeve Anlaşması ile) yer alan firmalar, şartları sağlamaları halinde ‘Sağlık Market Tıbbi Malzeme Çerçeve Anlaşması’ imzalayabilecek. Ayrıca Sağlık Market’te temin edilecek tıbbi malzeme bilgileri ‘Sağlık Market Tıbbi Malzeme Listesi’nde yer alacak. Bu listelerde yer almayan ürünler için başvurular kabul edilmeyecek.
SAĞLIK MARKET’E GİRİŞ ŞARTLARI
YERLİ ÜRÜNLERE ÖNCELİK
Yerli ürünlerin desteklenmesi ve kamu alımlarından daha çok pay alabilmesi için KOBİ, Cazibe Merkezleri ve Tekno Katalog uygulamaları geliştirildi. KOBİ’lerin orta ve yüksek teknolojili ürünleri, yüzde 15 fiyat avantajı ve 90 günlük ödeme süresiyle desteklenecek.