Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Pandeminin etkileri sebebiyle talep ve üretimde yaşanan dalgalanma, tedarik konusunda birçok sıkıntıya sebep oldu. Firmalar da son bir yıl içinde farklı zorluklar için farklı çözümler buldu. Halen üretimi ve ticareti etkileyen konu, İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği ‘Hammadde ve Ekipman Sıkıntıları ile Tedarik Zinciri Yönetimi Webinarı’nda, firma yöneticilerinin katılımıyla masaya yatırıldı. Webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Toplantımızın konusu ekonomimizin can damarını kapsıyor. Bu damar, üreticilere, dağıtıcılara, perakendecilere ve nihayetinde tüketicilere ulaşıyor” dedi. Kuralay, konuşmasının devamında şunları söyledi: “Tedarik zinciri yönetimini doğru kurgular ve doğru yönetirsek ekonominin çarkları da doğru çalışır. Bunun için malzeme ve bilgilerin tedarikçiler ve müşteriler arasında etkin ve doğru şekilde sağlanması, ekonominin sağlığını gösterir.”
FİYAT VE KITLIK
Webinarı yürüten İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Erdal, pandemiyle birlikte olağanüstü fiyat artışları ve birçok malda ‘kıtlık’ görüldüğünü söyledi. Esas sorunun tedarik devamlılığı olduğunu vurgulayan Prof. Erdal, bu sebeple tedarik zinciri yönetiminin daha fazla önem kazandığını vurguladı.
REKABET GÜCÜ
Webinarın sektör konuşmacılarından PepsiCo Türkiye ve Büyük Balkanlar Satın Alma Direktörü Murat Aksoy, geçtiğimiz bir yıl kimsenin öngöremediği gelişmeler sebebiyle firmaların farklı tedarik çözümleri geliştirdiğine dikkat çekti. Bazen ikame veya alternatif ürünleri kullanmanın mümkün olmadığını belirten Aksoy, şunları söyledi: “Ama burada şu devreye giriyor: İnovatif yaklaşım. A ürününün yerine B ürününü geliştirip B ürünü ile ikame edilmesi veya eldeki ürünün rekabet edebilecek bir seviyeye getirilmesi. Bu kapsamda en çok üzerinde durmamız gereken Ar-Ge çalışmaları olmalı. Tedarikçilerin bu alana önem göstermesi, bu alana yatırım yapması, hem ürün inovasyonu hem kendi gelişimleri açısından çok önemli. Tedarikçiler müşteri seçiyor, fakat müşteriler de böyle inovatif tedarikçileri seçiyor. Çünkü kazan-kazan ilkesi her yerde geçerli. Bütünsel maliyet yönetimiyle bunu entegre ederseniz bir şey ortaya koyarsanız, inanın ki alıcısı var. Bu yüzden bir an önce eksik olduğumuz, aslında gelişme fırsatımızın olduğu alana, Ar-Ge’ye odaklanmak lazım.”
MARKA TERCİHİ DEĞİŞTİ
Webinarda, pandemi tecrübelerini paylaşan konuşmacılardan Bizim Toptan Tedarik Zinciri Yöneticisi Murat Yanık da kendi özgün markaları (private label) için hiçbir zaman tek tedarikçi ile çalışmadıklarını kaydetti. Yanık, pandemi başlangıcında talep patlaması yaşandığında da her ürün için 2-3 tedarikçi ile çalışmanın faydasını gördüklerini anlattı.
“Pandemi karmaşasında insanlar falanca makarna sosunu aramadı, onun önceliği makarna oldu” diyen Yanık, şöyle devam etti: “Fiyat artışların da tercihleri etkiledi. Müşteri fiyat sebebiyle ilk aklına gelen marka yerine ikinci, hatta üçüncü markaya yöneldi. Tüketicinin talep trendini hiçbir program, hiçbir simülasyon bize gösteremedi. Biz de tahmin edemedik. Firmaların elde tutma maliyetleri arttı. Daha maliyetli bir iş yapar hale geldiler.”
SATIN ALMACININ HEDEFİ EKOSİSTEMİ GELİŞTİRMEK
Satın almacıların esas işinin ‘en ucuza almak’ olmadığını söyleyen PepsiCo Türkiye ve Büyük Balkanlar Satın Alma Direktörü Murat Aksoy, “Bizim işimiz tedarikçi portföyünü genişletmek ve o portföy içindeki en uygun ürünü alabilmek” dedi. Aksoy, şöyle konuştu: “En ucuz, her zaman en iyi anlamına gelmiyor. Doğru malı doğru kalitede, doğru fiyatla alabilmek esas. Tedarik ekosisteminde A firmasını, B firmasını öldürmek en kolayı. Ancak günün sonunda siz zararlı çıkarsınız. Kazan-kazan ilkesiyle tedarikçiyle partner yaklaşımıyla ilişkileri yürütmek gerekiyor.”
FİRMA DATASINI TEDARİKÇİLERE AÇTIK
Bizim Toptan Tedarik Zinciri Yöneticisi Murat Yanık, talepteki hızlı değişimle, tedarikçiler veya üreticilerden kaynaklı sıkıntıların, kendilerini başka yatırımları öne çekmeye zorladığını belirtti. Yanık, şunları söyledi: “Daha inovatif yaklaşımlar, yeni ürün çıkarmadaki defansif yaklaşımı yıktı. Ayrıca artık alım-satım ilişkimiz olan birçok firmaya önümüzdeki 3-6 aylık dosyalar veriyoruz. Datalarımızı açtık. Ne alacağımızı görün, ne satacağımızı bilin, üretiminizi ona göre ayarlayın dedik. Böylece onların, hammadde tedarikini yapmaları için kolaylık sağlamış oluyoruz.”
26 Nisan 2021 Pazartesi
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe