tatil-sepeti

HABER: BARIŞ CABACI

Dijital üretim ve tasarım merkezleri, pek çok Ar-Ge projesinin ve yenilikçi girişimlerin hız kazanmasını sağlıyor. İstanbul Ticaret Odası, ürün tedarikinde dijital dönüşüm hakkında üyelerini bilgilendirmek için bir webinar düzenledi.

BAĞIMLILIK TEDARİKİ ZORLUYOR

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Tridi Genel Müdürü Çınar Topaloğlu, firmaların kalıp, ara mamul ya da doğrudan nihai ürünleri ithal etmesinin dışarıya bağımlılığı beraberinde getirdiğini söyledi. Topaloğlu, “Üretim tedariki, Çin, Almanya, ABD gibi büyük ülkeler arasında sıkışmış durumda. Mevcut tedarikçi ülkelerde herhangi bir sorun oluştuğunda nihai ürüne ulaşılamıyor” dedi.

SİSTEM DEĞİŞTİ

Pandemi sürecinin, üretim ve tedarik sistemini değiştirdiğini anlatan Topaloğlu, firmaların daha hızlı üretim için alternatif tedarikçi listesinin olması gerektiğine dikkat çekti. Üretim endüstrisinin mekana bağlı olmaktan çıkıp küreselleştiğini söyleyen Topaloğlu, “Ticari anlaşmaların dışında satıcıların özel müşteri odaklı vergi karşılama sistemleri var. Bunlarla beraber yeni oluşan depo model sistemiyle Çin firması kurduğu merkezlerle ürünlerini 1 hafta içinde vergisiz şekilde teslim edebiliyor” dedi.

TASARIM MERKEZLERİ

Dijitalleşmeyi üretimin farklı noktalarına dahil etmenin önemli olduğunu vurgulayan Topaloğlu, fabrikalı üretim modeli yerine, tasarım merkezlerinin tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi. “Tedarik zincirinin fabrikalarla değil, 3D yazıcı ve benzer teknolojiler kullanarak üretilmesi maliyetleri düşürecek” diyen Topaloğlu, şöyle konuştu: “Ürünlerin yaşam döngüsü var ve bu döngüde yedek parça üretilmesi gerekiyor. Bu, maalesef belirli kalıplarla ve belirli fabrika kapasiteleriyle yapılıyordu. Artık firmalar yedek parçalarını 3D yazıcılardan elde ederek, tedarikte avantaj sağlıyor. Yani kısaca tasarım ve data havuzumuzla yaşam döngüsünü bir dosyaya sığdırabiliyoruz. Firmalarınız 3D yazıcı departmanlarıyla birçok ekstra iş yükünden kurtulacak.”

CİHAZ YÖNETİMİ PLATFORMU

Cihaz Yönetimi Platformu (MAAS) ile firmaların çeşitli ihtiyaçlarını tek bir çatı altında üretebildiğini söyleyen Topaloğlu, mevcut üretim cihazlarının da artık birden çok işlevi olduğunu vurguladı. Topaloğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Firmaların üretim kapasiteleri, üretim modelleri ve yeni makina satın alma süreçleri gitgide zorlaşıyor. Bunlar için yeni oluşan boş kapasiteli sistemler dediğimiz dijital tedarik platformlarının seçilmesi gerekiyor. Ürünlerin yıllar boyunca yeniden, hatta değiştirilip tekrar üretilmesi gerekiyor. Birçok farklı üretim bandından çıkan nihai ürünlerin kapasite anlamına geldiğini unutmamak lazım. KOBİ’lerin dolu üretim kapasitelerinin, boş kapasite platformlarına yönlendirilmesi, KOBİ’lerin yıl içinde kârlılığını artıracak.”

NELER YAPILMALI

* Tek bir tedarikçi veya bölgeye olan bağımlılık azaltılmalı.

* Takip edilebilir bir tedarik süreci oluşturulmalı.

* Datalara sahip olunmalı.

* Firmalar kendi kalitesini oluşturmalı.

29 Mart 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem