* TÜRKSAT 6A uydusunun yörünge itki sistemlerine yerli yazılım geliştiren firma, TUSAŞ’ın da yüksek maliyetli ithal lisansa harcama yapmamasını sağladı.
HABER: SOYHAN ALPASLAN
TÜRKSAT 6A uydusunun itki sistemlerine yerli yazılım ‘Gauss’ ile imza atan Rotorbit, böylece ithal Airbus’ın bir yazılımının yerini aldı. Ayrıca yüzde 80’e varan düşük maliyet ve sürdürülebilir teknolojik kabiliyet avantajı da sağladı. Rotorbit, yüksek maliyetli, tedariki imkansız ve ülkelerin paylaşmadıkları teknolojilere sıfırdan kodlama ve yazılım yapabiliyor. 2014’de iki genç girişimcinin Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde temellerini attığı Rotorbit Mühendislik Yazılım Danışmanlık Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, büyük firmaların karmaşık sorunlarına yerli ve milli teknolojilerle çözüm ortaklığı sunuyor.
İstanbul Ticaret’in sorularını, Rotorbit’in kurucu ortağı Havacılık ve Uzay Mühendisi Dr. Gürbüz Taha Özdemir cevapladı.
ABD’DE DOKTORA
Rotorbit hangi hedef için kuruldu?
Savunma ve havacılık sanayinde temel ve kritik yazılım teknolojilerini yerli ve milli imkanlarla geliştirebilmek hedefiyle çıktık yola. Ortağım Burak Korkut ile yüksek lisans ve doktora eğitimimizi yaptığımız ABD’de, Penn State Üniversitesi’nde tanıştık. İkimiz de Ortadoğu (ODTÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği’nden mezunuz. 2015 yılında TÜBİTAK 1512 Aşamalı Girişimcilik Destek Programı’na, ardından Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi Fikir Küpü’ne kabul edildik. Ben GIST Boot Camp programına seçilerek, hızlandırılmış girişimcilik, iş modeli kanvası ve sunum teknikleri eğitimi aldım.
EN AZ ANALİZLE EN ÇOK VERİ
Çalışmalarınızı anlatır mısınız?
Çalışmalarımızın temelini hesaplamalı mühendislik simülasyonları oluşturuyor. Bu tarz simülasyonlar özellikle savunma ve havacılık sektöründe yeni sistem, platform, ürün vb. geliştirilmesi sırasında kritik önem taşıyor. Fizik kanunlarını temel alarak bilgisayar ortamında ihtiyaca özel yazılımlar geliştiriyoruz. Milyarlarca değişkenli analizlerin gerçekleştirilmesi, çok sayıda deneme ve analiz süresi gerektiriyor. Bilgisayar teknolojisi ve yapay öğrenme alanındaki gelişmeleri bu problemlere çözüm bulmak için kullanıyoruz. Bu birleşik yaklaşım sayesinde gerçekleştirdiğimiz analizler ve veri setlerinde yüksek doğruluklu modeller çıkarıyoruz. Bu modeller, helikopter, uçak, uydu, roket gibi son derece karmaşık sistemlerin tasarımı için kritik katkı sağlıyor. Haftalarca sürecek analizler, dakikalar seviyesine iniyor.
FARKLI DİSİPLİNLERE YAZILIM
Neler üretiyorsunuz?
Özetle mühendislik uygulamaları için yazılım ve bu yazılımların kullanımı ile faydalı mühendislik verileri üretiyoruz. Örneğin TÜRKSAT 6A uydusunun yörünge itki sistemleri için yerli ve milli yazılım sistemi Gauss’u geliştirdik. İsviçreli Sensefly isimli drone firmasına pervane tasarımları için veri ürettik. Benzer şekilde uçaklar, döner kanat sistemleri, rüzgar türbinleri, uydu sistemlerindeki itki sistemleri üzerine çalışıyoruz. Optimizasyon, belirsizlik, hassasiyet ölçümü gibi karar süreçlerine sayısal çözümler sunuyoruz.
LİSANS MALİYETİ AZALIYOR
Lisanslı ürün kullanmadan mühendislik araçları geliştiriyoruz. Sıfırdan yazılım ve kodlama yapıyoruz. Bunun iki temel faydası var. Birincisi kısa vadeli, lisans maliyetlerinin büyük ölçüde azalması. İkincisi uzun vadeli kritik teknolojilerin özgün ve sürdürülebilir şekilde geliştirilebilmesi.
YÜZDE 70-80 DAHA UYGUN
Sistemlerinizin maliyet avantajı nedir?
Kısa vadede yaklaşık yüzde 70-80 oranında daha uygun maliyetler sağlıyoruz. Yurtdışından yüksek bedellerle lisans almak zorunda değiliz.
İŞ DÜNYASINA ÖZEL ÇÖZÜM
Hangi sektörler kullanabilir?
Çözümlerimiz birçok farklı sektörde uygulanabilir, kullanılabilir. Sanayi, otomotiv, enerji, finansta hesaplamalı mühendislik ile sayısal bilgi edinmek, iyileştirmek ve kontrol etmek isterseniz bunu bilimsel makina öğrenmesi ile yapıyoruz. Mesela enerjide rüzgar türbinlerinde elde edilen enerjinin çok daha yüksek doğrulukta tahmin edilmesinde uygulanabilecek yöntemler üzerinde çalışıyoruz. Günümüzde bilgi güç anlamına geliyor.
TASARIM İYİLEŞTİRİYORUZ
İş dünyasına; tasarım iyileştirme, sorunlarına çözüm bulma, deneyleri ve analizlerini daha verimli şekilde ve maliyet etkin yöntemlerle yapabilme hizmeti veriyoruz. Hesaplamalı mühendislik tarafında ihtiyaç duydukları analizleri yapıyoruz. Yüksek maliyetli ya da tedariki mümkün olmayan, paylaşılmayan teknolojiler alanında çözümler geliştiriyoruz. Bu konularla ilgilenen herkesle fikir alışverişi yapmak istiyoruz.
HİPERSONİK ANALİZLER
Paylaşılmayan teknolojilerin önemi ne?
Paylaşılmayan teknolojiler, o ülkeyi rekabet ettiği diğer ülkelerden ayırarak, yarışta öne geçiren teknolojilerdir. Doğal olarak, milli ve rekabetçi bir bilince sahip hiçbir ülke bu tarz teknolojileri paylaşmaz. Bununla beraber bu durum kesinlikle teknolojik yarışta pes ettirmeyi gerektirmez. Doğru insan kaynağı, gerçekçi planlama, azim ve inatla yapılan çalışmalar, günümüz dünyasındaki bilgi paylaşımı ve geçişkenliği göz önüne alındığında rekabet etmemizi sağlayacak çalışmaları ortaya çıkarır.
Rotorbit ekibi olarak bu yaklaşımla, bahsi geçen teknolojileri matematiksel modelleme ile geliştirip müşterilerimize sunabiliyoruz. Bu kritik teknolojilere örnek olarak, çok yüksek hız ve enerjideki akışkanlarda süpersonik-hipersonik analizleri, çok-fazlı ve çok-ölçekli problemleri verebiliriz.
AİRBUS’A RAKİP OLDU
Gürbüz Taha Özdemir, “TÜRKSAT 6A uydusunun üzerinde yörünge ayarları için kullanılan itki sistemlerinde Airbus’ın yazılımı yerine Rotorbit’in ürettiği yerli ve milli yazılım ‘Gauss’ kullanılıyor. Gelecekte artacak uydu projeleri düşünüldüğünde, yerli bir kabiliyetin tekrarlanabilirşekilde kullanımıözelindeülkemize teknolojik katkı sağladık” dedi.
TUSAŞ, LİSANS HARCAMASINDAN KURTULDU
TUSAŞ’a mühendislik araçları için optimizasyon ve vekil model altyapısı hazırladıklarını belirten Dr. Gürbüz Taha Özdemir, “Açık kaynak ve TUSAŞ içi geliştirilen yazılımların entegre edilmesiyle TUSAŞ’ın sürdürülebilir mühendislik çalışmalarına ve düşük lisans maliyeti politikasına katkıda bulunduk” dedi.