Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ADEM ORHUN
Birçok sektörde düzenlediği ‘Tedarikçi Günleri’ ile yan sanayicilerle büyük firmaları bir araya getiren İstanbul Ticaret Odası, ‘Tedarik Zinciri Yönetimi Semineri’ düzenledi. Seminerde akademisyenler ve saha uzmanları, firma temsilcileri ile lojistik ve satın alma alanlarında öğrenim görenlerle bilgilerini paylaştı. Seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Yaşık yaptı. Yaşık, “İster üretim yapsın ister ihracat yapsın, biz Oda olarak üyelerimizin sorunlarını çözmelerine ve projelerini gerçekleştirmelerine destek oluyoruz. Bu bakımdan önemli bir etkinliği gerçekleştiriyoruz” dedi.
KAZANDIRIYOR
Seminerin oturum başkanlığını yapan Satın Alma Profesyonelleri ve Yöneticileri Derneği (TÜSAYDER) Başkan Yardımcısı Murat Altun, “Artık mal satın alırken kazanma, en başta tasarruf etme dönemi. Satın alma, artık bir masraf kalemi değil. Hem şirketin ihtiyaçlarını karşılayan hem de üretim için gerekli olan malzemeyi en uygun şartlarda sağlayan kritik bir yönetim ayağı” dedi. Seminerin ilk oturumunda konuşan İstanbul Üniversitesi Tedarik Zinciri Yönetimi Yüksek Lisans Programı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Erdal, şirketlerde bu alanda çalışacak insan kaynağının yetiştirilmesi sürecindeki değişim ve dönüşümü anlattı.
Prof. Erdal, “İstanbul’da dahi KOBİ’lerin tedarik zinciri yönetiminde profesyonelleşmeye ve profesyonelleri anlama kabiliyetine ihtiyacı var” dedi.
SATIŞLA BİTMİYOR
Prof. Erdal, konuşmasında şu bilgileri paylaştı: “Büyük şirketlerde satın alma örgüt yapılanmasında kuvvetli bir ekip ve güçlü bir hukuk departmanı ile yerini alıyor. Bazı şirketlerde ticaret departmanları da var, ayrıca pazarlık yapabiliyorlar. Ancak orta boy şirketlere gittiğinizde manzara değişiyor. Patronun ana odağı satış. Fakat tahsilatta bile tıkanıyorlar.
Ne kadar çırpınsa, sattığı malın ücretini tahsil edemeyen çok patron var. Satıcının güvenilirliği ve risk değerlendirmesinin çok önemli olduğunu görüyoruz. Tedarik görüşmesinde de bir kontrol listesi olmalı. Bu listeye göre adım adım ilerlemek gerekiyor.”
Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Umut Rıfat Tuzkaya ise Lojistik Derneği (LODER) hakkında bilgi verirken, tedarik ve lojistik tahsilinde ana hedefin, problem çözme yeteneğini artıracak vasıfları artırmak olması gerektiğini söyledi.
‘SATIN ALMA 2030’ VİZYONU BİR ŞANS
İstanbul Ticaret Odası’ndaki seminerin ikinci oturumu ise ‘Dijital Tedarik Zinciri Yönetimi ve Satın Alma Fonksiyonunun Şirketlerdeki Geleceği’ başlığı altında gerçekleştirildi. QNB Finansbank Satın Alma Müdürü Cem Öztürk, Tedarik Zinciri Yönetimi Derneği’ni tanıtarak, sektördekileri derneğe katılmaya davet etti. Siemens Satın Alma Yöneticisi Ece Özenç ise ‘Satın alma 2030’ vizyonuna göre, satın almacıların vaktinin yüzde 50’sinin boşa çıkacağını dile getirdi. Özenç, “Bu aslında bir şans. Katma değeri artıracak işlere daha fazla zaman ayırabileceğiz” dedi. Günümüzde tedarik yönetiminin yetmediğini vurgulayan Özenç, “Tedarik işbirliği gerekiyor artık. Kazan kazan yöntemiyle çalışmak zorundayız. Tedarikçilerimizle işbirliği içinde harcamaları azaltıp tasarruf edeceğiz, verimliliği artıracağız ve istikrarı daha kolay sağlayacağız” diye konuştu.
Tedarik zinciri yönetiminde ekip üyeleri için koçluk tarzı yönetim sisteminin yükselişte olduğunu söyleyen Özenç, şöyle devam etti: “Devir, yetkinlik yönetimi dönemi. İnsan yetkinliklerini bir üst düzeye taşımanın vakti geldi geçiyor. Boşlukları, eğitim programlarıyla doldurmak en öncelikli bakış açısı olmalı. Özellikle satın alma çalışanlarının eğitimi için harcanan her kuruş onlarca katıyla şirkete geri dönüyor.”
İŞ GELİŞTİRME KÜLTÜRÜ ŞİRKETİN DNA’SINDA OLMALI
Seminerde Emsan Genel Müdürü, Karaca İcra Kurulu Üyesi Arif Yıldırım da inovasyonun kapsamına dikkati çekti. Yıldırım, “İnovasyon sadece yeni bir ürün çıkarmak değildir. İş süreçlerinde de inovasyon yapılır. İş geliştirme kültürü, şirketin DNA’sında olmalı. Şirketlerin gelişmesi yüzde 28-40 oranında kârlı ürünlerden geliyor. Kârlılığın yüzde 50’si ise inovasyondan geliyor. Biz pazarlama harcamalarımızın yüzde 50’sini müşteri ve pazar araştırmalarına yapıyoruz. Dolayısıyla bunun çok olumlu dönüşlerini alıyoruz” dedi.
SATIN ALMADA ROL DEĞİŞİYOR
Siemens Satın Alma Yöneticisi Ece Özenç, satın alma departmanlarının değişen rolüne dikkat çekti. Özenç, görev alanındaki değişimi şu cümlelerle özetledi:
16 Mayıs 2019 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı