NECMİ UYSAL
Tayland’da 1998 yılında başlayan ve komşu ülkelere de yayılan yüzde 20 küçülme ve para birimi bahtın değerinin yarısını kaybetmesi ile sonuçlanan ekonomik kriz sonrası ülke ekonomisi dünya finans çevrelerinin radarından çıktı. Geçen sürede para birimi baht, beklenmedik ölçüde güçlü çıkarak değerini dolara karşı gelişmekte olan ve İsviçre hariç gelişmiş ülke para birimlerinden daha iyi korudu.
Komşu ülke Endonezya’da kriz öncesi 2.400 Rupiah 1 dolar iken, bugün 15.500’e yükseldi.
Geçen 25 yılda Tayland Baht’ı ise 26’dan 33’e yükseldi. Para biriminin değerini korumasından daha da ilginç olan ise ülkede fiyatlar, yabancılar için pahalı değil. 5 yıldızlı bir otelde geceliği 20 dolara kalınırken, Phuket’te 30 dolara iyi bir yemek yenebiliyor. Tayland, güçlenen para birimine rağmen küresel rekabetçiliğini koruyabilmiş.
Kriz sonrası aşırıya kaçmayan ortodoks ekonomik politika uygulamaya başlayan Tayland’ın bütçe açığı GSMH’sının yüzde 1’ine geriledi ki, bu rakam gelişmekte olan ekonomilerin yarısı kadar. Merkez bankası ise faiz oranlarını göreceli olarak yüksek tutuyor ve bunun sonucu olarak da enflasyon oranı sadece yüzde 2 düzeyinde. Diğer gelişmekte olan ülkelerden sadece Çin, Tayvan ve Suudi Arabistan daha düşük enflasyona sahip.
Tayland, yüksek hane halkı borcu ve hızlı yaşlanan bir nüfusa sahip olmasına rağmen, kişi başına milli gelirini aynı dönemde 3.000 dolardan 8.000 dolara çıkarmayı başarmış ve Tayland’ın bu başarısı ortodoks ekonomi için bir vaka çalışması niteliğinde.