Salı, 05 Kasım, 2024
Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) önümüzdeki ay kısmen başlıyor. EİDS ile satışa konu olan taşınmazlar, e-devlet üzerinden doğrulanabilecek. Böylece hayali ilanların önüne geçilecek. EİDS’in kullanılması 1 Ocak itibariyle tüm taşınmaz satışları için zorunlu olacak.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Gayrimenkul sektöründe yaşanan spekülatif fiyat artışlarının ve sahte ilanların önlenmesi için Ticaret Bakanlığı yeni adımlar atıyor.
Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl 31 Ekim’de, Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Değişen yönetmelikle gayrimenkul ilan sitelerinde ilan verecek şirket ya da kişiler için kimlik doğrulama sistemi hayata geçirilmişti. Yönetmelik kapsamında devreye alınan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi’nin (EİDS) ilk ayağı olan kimlik doğrulamada, yüzde 99 oranında başarı sağlandı. Bundan sonraki aşama ise satışa konu olan taşınmazın doğrulanması olacak.
Eylül ayının 15’inde kısmi olarak başlayacak olan uygulamayla, satışa konu olan taşınmazlar e-devlet üzerinden doğrulanabilecek, böylece hayali ilanların önüne geçilecek. Yönetmelikteki ilgili şartlar 1 Ocak itibariyle zorunlu hale gelecek.
YETKİ BELGESİ ŞART
Konuyla ilgili olarak İstanbul Ticaret Odası’nda (İTO), “Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) Hakkında Bilgilendirme Sektör Toplantısı” düzenlendi. İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi’nin bu konuda ilgilileri bilgilendirmek için düzenlediği sektör toplantısı İTO’nun merkez binasında gerçekleştirildi. Bakanlık yetkilileri ve sektör uzmanları da konu hakkında bilgileri paylaştı.
YÜKSEK POTANSİYEL
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, gayrimenkul sektörünün Türkiye için katma değer üreten sektörlerden biri olduğunu ifade etti. Atılgan, “Emlak sektörü oluşturduğu istihdam açısından da Türkiye için çok önemli. 2023 yılında 1 milyon 220 bin konut satışı gerçekleşti. 2024 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sektör yüzde 11 büyüdü. Sektörün bu dinamik yapısı bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Bu düzenlemenin çok faydalı olacağına inanıyorum” diye konuştu.
Toplantıda verilen bilgiye göre EİDS’in ikinci fazı Türkiye genelinde 53 bin yetki belgeli emlak işletmesini ilgilendiriyor. Sektörde bir devrim niteliğinde olacak yeni düzenlemeyle, satışa konu olacak taşınmaz, e-devlet üzerinden Tapu Kadastro Müdürlüğü ile bütünleşmiş bir sistem sayesinde doğrulanacak. Satış yapmak isteyen kişiler yine e-devlet üzerinden açılacak yeni bir sayfa ile satış konusu taşınmazı için işlem yapma yetkisini, belgesi bulunan emlak işletmelerine verecek.
DÜZENLEMELER SÜRÜYOR
Toplantıda Komite Başkanı ve Meclis Üyesi Hakan Akdoğan da “Böyle önemli bir düzenleme için sektörü bilgilendirmeye devam edeceğiz” dedi. Emlak piyasasında kuralları değiştireceği öngörülen düzenleme, internet üzerinden taşınmaz ticareti yapan satış portallarını da ilgilendiriyor. Gayrimenkul satış siteleri uygulama için yazılım süreçlerini tamamlamaya çalışırken, EİDS’i sektörün kolay uyumunu sağlayacak şekilde düzenleme çalışmaları da Ticaret Bakanlığı’nca sürdürülüyor.
Konuşmacıların görüşleri
KAYIT DIŞILIĞA ÖNLEM
Cevdet Ekmel Hatipoğlu (Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü Bilgi İşlem Dairesi Başkanı): Kayıt dışılığı önlemek zorundayız. Biz satış yapmak isteyen kişilere tapu bilgilerinin servisini vereceğiz. Çalışmalar hızla sürüyor.
Web-Tapu veya e-Devlet üzerinden de devam edecek. İlerleyen dönemlerde satışı yapacak kişi veya şirket üzerinde satış yapmasını engelleyecek ya da kısıtlayacak herhangi bir engel var mı bunu da görmek mümkün olabilir.
BELİRLİ SÜRELİ YETKİ
Sevil Özakça (Ticaret Bakanlığı Ticaret Uzmanı): Sistemin manipülatif fiyat artışlarının önüne geçeceğini öngörüyoruz. Hem satıcı hem de satışa konu olan taşınmaz e-Devlet üzerinden doğrulanınca piyasa daha da temizlenmiş olacak. Satış yetkisi veren kişi bu yetkiyi sistem üzerinden seçeceği süre kadar ilgili kişi ya da kuruma verebilecek.
İPTAL ZORLAŞMALI
Mustafa Hakan Özelmacıklı (İTO Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi): Düzenlemeyi memnuniyetle karşıladık. Ancak bazı dokunuşlarla uygulamanın iyileştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Uygulama kapsamında tek bir emlak işletmesine yetki verilmesini, taşınmaz ID verisine emlak işletmesi olarak erişebilmeyi, iptal süreçlerinin biraz daha zorlaştırılmasını, emlak işletmelerine çoklu yetki tanımlanabilmesini, ilanlarda mahalle bilgisinin revize edilebilmesini, hissedarlara ayrı ilan yetkisi verebilme imkanı tanınmasını talep ediyoruz.
KÖKTEN DEĞİŞECEK
Nazım Erdoğan (Sahibinden.com Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı): Bu değişiklik Türkiye’deki emlak sektörünü kökten değiştirecek bir uygulama. Bizim de gerekli entegrasyon süreçlerimiz devam ediyor. Yazılım ayağında bununun için çeşitli uygulamalar geliştiriyoruz. EİDS üzerinden doğrulanan taşınmazlar sayfamızda belli olacak.
05 Ağustos 2024 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı