HABER: ADEM ORHUN
Taşıma işleri organizatörlüğü faaliyetinde bulunacak gerçek ve tüzel kişilerin Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından verilen ‘TİO yetki belgesi’ almaları zorunlu.
Önceki yıllarda çok yüksek ücretler ödenen belgenin ücretinde ve yeterlilik şartlarında değişiklikler yapıldı. Konu hakkında İstanbul Ticaret Odası’nda bir webinar düzenlendi.
‘TİO Belgesinin Hukuksal ve Fiili Değeri’ başlıklı webinarın açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Salih Sami Atılgan, Türkiye’nin hizmet ihracatındaki artışının taşıma işlerine de yansıdığına dikkat çekti. Atılgan konuşmasında, “2022’de çıkan yeni yönetmelikle mesleki yeterlilik kriterleri ve sermaye yeterlilik şartları değişti, ayrıca sigorta şartları duyuruldu. Belge ücretinde yüzde 85’e varan indirimler yapıldı. Bu uygulama 14 Temmuz’a kadar sürecek” dedi.
İTO Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Dr. Kayıhan Özdemir Turan’ın moderatörlüğünde devam eden webinarda konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Lojistik ve Kombine Taşımacılık Daire Başkanı Sinan Oğuz, “Geçtiğimiz dönemde sektör kendi taşımalarına yetişemediğinde, bize TİO yetki belgesi için çok talep gelmişti. Biz de hem kayıt dışı faaliyetin önlenmesi hem de sektörün kayıt altına alınması için düzenleme ve indirim yaptık” dedi.
İNDİRİM BİTİYOR
Daire Başkanı Oğuz, ayrıca şunları söyledi: “Bu yıl için belge ücretleri toplamı 609 bin 60 TL olarak belirlendi. 8 Mayıs itibariyle gerekli TİO yetki belgesi alan firma sayısı 7 bin 650 oldu. Bunların 2 bin 238 adedi indirimli olarak düzenlendi. Geçen yıl yayınlanan ilgili yönetmelikle sağlanan indirim, 14 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak.”
DENETİM İHTİYACI
Denetimlere de değinen Oğuz, “Denetimleri sürdürüyoruz. İdari para cezaları çok yüksek tutulduğunda uygulanabilirliği azalıyor. Buna göre para cezaları belli bir seviyede” diye konuştu.
İTO Meclis Üyesi Kayıhan Özdemir Turan da 2021 yılının eylül ayında 1500 olan belge sayısının kısa sürede 7 bin 650’ye ulaştığına dikkat çekerek, “Belgesiz firmaların ve kişilerin bu işi yapmasının da önlenmesi gerekiyor. Burada resmi denetimlerin artırılmasına ihtiyaç olduğu gibi bizim de sektör içinde haksız rekabete engel olmamız, iş yapanları takip etmemiz gerekiyor” dedi.
Webinarda konuşan İstanbul Barosu Taşıma Hukuku ve Lojistik Komisyonu Sözcüsü Av. Egemen Gürsel Ankaralı ise yönetmelikte hukuk penceresinden bakıldığında eleştirilecek noktalar bulunduğunu söyledi. Avukat Ankaralı, “Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) zaten taşıma işleri için komisyoncu tanımı var. Diğer yandan TİO yetki belgesinin artık çok daha kolay alınabilmesi bir eşitsizlik doğuruyor. Ancak ücretinin de çalışma özgürlüğünü engelleyecek derecede yüksek olmaması lazım. Sigorta konusu ise gerekliydi, bu da olumlu taraflarından biri” diye konuştu.
KİMLER SORUMLU
Avukat Ankaralı, ehil olmayan bir kişiden veya firmadan taşıma hizmeti alınması durumunda sorumlu tarafların bundan etkileneceğini belirterek, “Belge olmadan bu işi yapan, kasıtlı davranmış sayılır. Bu kişilerden hizmet alanın da daha hafif olmakla birlikte zararda sorumluluğu olur. 3. kişilere karşı kendisi de müteselsilen sorumlu olacaktır” dedi.
TERCİH SEBEBİ
El Kenz Denizcilik ve Nakliyat Ltd. Şirketi Satış ve Pazarlama Müdürü Bursu Elkut da TİO yetki belgesinin uluslararası ticarette aranan bir belge olduğuna dikkat çekti. Bu belgeyi almanın kolaylaştırılması ve firmaların kayıtlı olmasının, kendi işlerini kolay hale getirdiğini belirten Elkut, “Taşımada istenmeyen durumlarla karşılaşma oranının yüzde 80 oranında azaldığını söyleyebilirim. Bu yetki belgesiyle yetkinlik ve bilinç düzeyi de artıyor, daha güvende hissediyoruz. Burada ihtiyaç duyulan denetimlerin artırılması, firmaların daha titiz davranması açısından da olumlu katkı sağlayacaktır” diye konuştu.
YEŞİL LOJİSTİK BELGESİ
Kombine taşımacılık faaliyeti yürüten ve TİO yetki belgesi olan firmalara ‘Yeşil Lojistik Belgesi’ bedelsiz olarak düzenleniyor. Bu belgeye sahip olanlar belirli desteklerden faydalanabiliyor. Bu firmaların yılda en az 200 kombine taşımacılık seferi yapması, yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanması, sıfır atık yönetimi sistemine sahip olması gibi şartları sağlaması gerekiyor.
TİO YETKİ BELGESİ ŞARTLARI
- En az 150 bin TL sermaye
- Firma merkez adresi
- Faal vergi mükellefiyeti
- Mesleki yeterlilik şartlarına uyum