tatil-sepeti

İhracat, üretim ve istihdama dayalı ‘Türkiye Ekonomi Modeli’ kapsamında olağanüstü tedbirler açıklandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir manifesto şeklinde duyurduğu yeni tedbirler ile dövizdeki aşırı dalgalanma geri çekildi.

Yeni modele ilişkin açıklamada bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Şimdi normale döndük. Artık gerçek kişilerimiz, kurumlarımız, kamu yönetimimiz, siyasetimiz ve sizlerle her şeyin normal çerçevesi içerisinde devam ettiği bir sürece giriyoruz” dedi.

Reel sektörün, ekonomik aktivitede bulunan aktörlerin önünü görebileceği çok önemli bir sürece girildiğini belirten Bakan Nebati, “Özellikle önümüzdeki yıl, bunun da semerelerini çok açık bir şekilde göreceğimiz bir yıl olacak” diye konuştu.

TL HESABA GELİR GARANTİSİ

Ekonomide istikrarı sağlamak için açıklanan yeni tedbirden en çok TL mevduata getiri garantisi ve ihracatçıya ileri vadeli kur rakamı verilmesi dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ‘Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat’ ürününde uygulama şöyle olacak: Gerçek kişiler 3, 6, 9 veya 12 ay vade ile TL hesap açacak. Hesap açılış ve vade bitimindeki kur değişim oranı kıyaslanacak. Hesap, normal vade farkını alacak. Ancak vade sonunda kur değişimi faiz oranının üzerindeyse üzerinde olan kısmı (farkı), hesaba TL olarak yansıtacak.
Vadeden önce hesaptan para çekilmesi durumunda destek verilmeyecek. Destekten, 20 Aralık’ta ABD doları, Euro veya İngiliz Sterlini cinsinden döviz tevdiat hesabı veya döviz cinsinden katılım fonu bulunan yurt içinde yerleşik gerçek kişilerin, bu hesaplarını, ‘vadeli TL mevduat/katılma hesabına’ dönüştürenler yararlanabilecek. Kur farkından kaynaklı ödeme bir kereye mahsus uygulanacak.

Ayrıca bu mevduat ürününe stopaj uygulanmayacak. Sisteme isteyen özel bankalar da katılabilecek. Kur farkı hesaplamaları için Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) her gün saat 11.00’da döviz alış kuru yayımlayacak. Uygulamanın ilk gününde (22 Aralık) açıklanan dolar kuru 12.3480 oldu.

İHRACATÇIYA KUR RAKAMI

Yeni tedbirlerin en önemli ayaklarından birini ise ihracatçıya ileri vadeli kur rakamı verilmesi oluşturacak. Yapılan açıklamaya göre uygulama şöyle olacak: Döviz kurundaki dalgalanma sebebiyle fiyat vermekte zorlanan ihracatçı firmalara, TCMB aracılığıyla ‘ileri vadeli kur rakamı’ verilecek. Bu işlem sonunda ortaya çıkabilecek kur farkı, TL olarak ihracatçı firmaya ödenecek. Bu iki yeni uygulama dışında yeni dönemde atılacak diğer adımlar ise şunlar olacak:

DİĞER TEDBİRLER

* Bireysel emeklilik sisteminin (BES) cazibesini artırmak için devlet katkısı oranı yüzde 5 artırılarak yüzde 30 yapılacak.

* İhracat ve sanayi şirketleri için kurumlar vergisinde bir puanlık indirim uygulanacak.

* Katma Değer Vergisi etkinliği, adaleti ve basitleştirmeyi sağlamak için yeniden düzenlenecek.

* Kâr payı üzerinden yapılan vergilendirmeyle ilgili olarak, şirketler tarafından yapılacak temettü ödemeleri üzerindeki stopaj yüzde 10’a indirilecek.

* KİT’lerden elde edilen ve bütçeye aktarılan gelir paylarına endeksli kamu borçlanma senetleri çıkartılarak yatırımcıların Türk Lirası bazlı varlıklara yönelimi teşvik edilecek.

* Yastık altındaki altınların finansal sisteme dahil edilmesi için yeni araçlar geliştirilecek.

* Kamu bankalarının toplam kredilerinin belli bir oranını şeffaf şekilde her yıl ilan edilecek öncelikli sektörlere kullandırmasını sağlayacak bir yapı kurulacak.

* Kredi Garanti Fonu desteğiyle uzun vadeli istihdamı koruma ve geliştirme öncelikli işletme kredileri verilecek.

* Proje bankacılığı konusundaki adımlar hızlandırılacak.

27 Aralık 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem