Cumartesi, 23 Kasım, 2024
Yağmur Gülçe Aydın, İstanbul Ticaret Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü 3. sınıf öğrencisi. Henüz 20 yaşında olan Aydın, 2. sınıfta uygulama dersi için mekanik katı meyve sıkacağı tasarladı. Bu tasarım, kısa bir süre sonra tüketicilerin kullanımına sunulabilir.
İNOVASYON HAFTASI
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Aralık 2016’da düzenlenen Türkiye İnovasyon Haftası’nda İstanbul Ticaret Üniversitesi standında sergilenen tasarımlardan biri de Aydın’ın katı meyve sıkacağı oldu. Tasarım, standı ziyaret eden küçük ev aletleri markası Arzum Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kolbaşı’nın dikkatini çekti. Yağmur Gülçe Aydın’dan tasarımı hakkında bilgi alan iş adamı, daha sonra üretim aşamalarını görüşmek üzere İstanbul Ticaret Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ile temasa geçti.
Söz konusu firma ile prototip üretmek için görüşmeleri sürdürdüklerini söyleyen Aydın, “Prototipte başarı sağlarsak ürünüm üretime geçecek. Bu, genç bir tasarımcı için çok büyük bir şans. Tüm arkadaşlarıma tavsiyem, İnovasyon Haftası’na katılmaları. Tasarımım orada keşfedildi ve böyle bir şeyi hayal dahi edemezdim” dedi.
ÇOK ARAŞTIRMA YAPTIM
Aydın, mevcut katı meyve sıkacakların boyutunun ve kullanım zorluğunun kendisini yeni bir tasarım yapmaya ittiğini belirterek, “Bunu nasıl çözümleyebilirim diye düşünerek yola çıktım. Mevcut tasarımlarda portakalı 5-6 kol hareketi ile sıkabiliyoruz. Ben bunu 1-2 kol hareketine düşürmeyi, kol gücünden tasarrufu hedefledim. Tasarımımın mevcut ürünlerden farklı olması için de çok araştırma yaptım. Tasarımımın inovatif olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
İNOVATİF OLMALI
Yağmur Gülçe Aydın’ın tasarıma dair dikkate değer fikirleri var. Tasarımın en önemli özelliğini ‘inovatif olması’ şeklinde açıklayan Aydın, şunları söyledi: “İnsanların hayatını kolaylaştırmalı, pratik olmalı ve göze hitap etmeli. Kalıplama kolaylığı ve ergonomik özelliği de olmalı. Tüketicinin ihtiyaç ve talepleri ile üreticinin şartları göz önüne alınarak; yaratıcılık, işlevsellik, ergonomi, teknik ve estetik özellikler, malzeme seçimi, üretim teknikleri ve maliyeti, ürünün pazardaki olası yeri gibi kriterler düşünülerek tasarım yapılmalı. Tasarım sadece ürün demek değil; ambalajı, üzerindeki grafikleri de tasarım ve hepsi birbiri ile ilintili.”
MODAYA İLGİ DUYDU
Tasarıma ilgisinin çocukluğuna dayandığını anlatan Yağmur Gülçe Aydın, ancak o dönemde daha çok kıyafet tasarımlarıyla uğraştığını belirtti. Aydın, şöyle konuştu: “Çocukluğumdan beri insanlara kıyafet giydirmeyi çok seviyorum. Bu yüzden modayla ilgileneceğimi düşünürdüm. Ancak zamanla kendinizi daha iyi tanıyorsunuz. Babam mimar olduğu için ondan da çok etkilendim. Gizliden gizliye onun işine ilgi duydum, çalışırken onu izledim ve kendime onu örnek aldım. Hayal gücüme ve yaratıcılığıma da güvendim. Lisedeki kimya hocamın yönlendirmesi sayesinde endüstriyel tasarımla tanıştım.’’
22 Mart 2017 Çarşamba
24 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi
17 Ekim 2022 Pazartesi