tatil-sepeti

Online istatistik portalıStatista'nın"Sosyal ağ kullanıcılarının sayısı" verilerine göre, 2020 yılı itibarıyla dünyada toplam 3,6 milyar sosyal ağkullanıcısıbulunuyor. Her sene düzenli olarak artan sosyal ağkullanıcısayısının2025 yılında4,4milyaraulaşması bekleniyor.

Sosyal ağ uygulamaları arasında, Ocak 2021 aylık aktif kullanıcı verilerine göre, Facebook (2,7milyar), YouTube (2,2milyar), WhatsApp (2 milyar), Facebook Messenger (1,3 milyar) ve Instagram (1,2milyar) kullanıcı sayısıyla öne çıkıyor. Türkiye'de son dönemde paylaşım kısıtlamalarıyla gündeme gelen Twitterise 353 milyon kullanıcıyla en çok tercih edilen sosyal ağ uygulamaları listesininalt sıralarında yer alıyor.

3 MİLYARDAN FAZLA KULLANICI BULUNUYOR

Tercih edilen sosyal ağ uygulamaları ülkeleregöre değişiklik gösterse de 3 milyardan fazla kullanıcı söz konusu uygulamalar aracılığıylapaylaşım yapıyor.Günlükyaşamın bir parçası haline gelen bu uygulamalar;veri ihlali, gizlilik ilkesi ve kullanıcı politikaları nedeniyle de sıkça gündeme geliyor.

En çok kullanılan sosyal ağ uygulamaları listesinde zirvede bulunan Facebook, 2018 yılında, ABD ve İngiltere'de siyasi seçimleri etkilemek için 50 milyon Facebook kullanıcısının hesaplarının izinsiz toplandığı "Cambridge Analytica" veri skandalıyla gündeme gelmişti. Bu olayın ardından veri güvenliği konusu kamuoyunda daha fazla ele alınmaya başlamışve bu uygulamalara yönelik yasal düzenlemelerin devreye alınma süreci hızlanmıştı.

Facebook, en çok kullanılan sosyal ağ uygulamalarındanWhatsApp,Facebook Messenger veInstagram'ı da bünyesinde bulunduruyor. Facebook bünyesindekianlık mesajlaşma uygulamasıWhatsApp, geçen ayveri kullanımına ilişkin düzenlemeler içeren yeni"Gizlilik İlkesi"yle ilgilikullanıcılardan yoğun eleştiri almış, Türkiye'deki kullanıcılar da "#WhatsAppSiliyoruz" etiketiyle binlerce paylaşım yapmıştı.

TARTIŞMALI UYGULAMALARLA GÜNDEME GELİYOR

Son dönemdetartışmalı uygulamalarıyla gündeme gelen bir diğer sosyal ağ uygulaması ise Twitter oldu. ABD'deki 59. başkanlık seçimi sürecinde eski Başkan Donald Trump'ın paylaşımlarını "muhtemelen tartışmalı ve yanıltıcı" olarak etiketleyen platform, bir süre sonraTrump'ın hesabını kalıcı olarak askıya almıştı. Twitter'ın ardından diğer sosyal medya platformları da Trump'ın hesaplarını askıya almış ve bu durum "sosyal ağ uygulamalarında ifade özgürlüğü" konusunu gündeme getirmişti.

Twitter, tartışmalı uygulamalarına Türkiye'de de yer vermiş,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu veMilliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin bazı paylaşımları platform tarafından kaldırılmıştı.İçişleri BakanıSoylu, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Twitter eline geçirdiği iletişim tekeliyle ülkelerin kimyasını bozmaya çalışmaktadır." ifadesini kullanmıştı.
Paylaşım kısıtlamaları, veri ihlali, hesapların askıya alınması gibi konularla sıkça gündeme gelen ve milyarlarca kullanıcı tarafından tercih edilen sosyal ağ uygulamaları arasında şu platformlaröne çıkıyor:

FACEBOOK

2,7milyar aylık aktif kullanıcısı bulunan platform, dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformu olarak zirvede yer alıyor. Dünyada toplam 3,6 milyar sosyal medya kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, dünyadakikullanıcılarının büyük bir çoğunluğu Facebook'u tercih ediyor. Veri ihlalleriyle sıkça gündeme gelen platform, yazı, fotoğraf ve video paylaşımına imkan sağlamanın yanı sıra ürün pazarlama ve reklam amacıyla da yoğun olarak kullanılıyor.

TWİTTER

Kullanıcılarının gündemde olan konular hakkında bilgi edinmesini ve bu konular hakkında paylaşım yapmasını sağlayan uygulama, 353 milyon kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Kullanıcılar paylaşım yapabilmenin yanı sıra, diğer kullanıcıların paylaşımını beğenip kendi hesapları üzerinden takipçilerine sunabiliyor. Statista verilerine göre Türkiye, 13,6 milyon kullanıcıyla Twitter'ı en çok kullanan 7'nci ülke konumunda bulunuyor.

YOUTUBE

2,2milyar kullanıcısıyla Facebook'tan sonra en çok tercih edilen sosyal ağ uygulaması olan YouTube, kullanıcılara videolarını geniş bir kitleye sunma imkanı sağlıyor. Bu videolar üzerinden kullanıcılar etkileşim sağlayabiliyor ve izlenme sayısına göre gelir elde edebiliyor. Platformda öne çıkan içerik üreticileri "YouTuber" olarak isimlendiriliyor.

INSTAGRAM

Görsel odaklı bir platform olan video ve fotoğraf paylaşımı yapmayı sağlayan Instagram'ın 1,2 milyar kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcılarına "hikaye" olarak isimlendirilen günlük paylaşımlar yapma imkanı da veren platformda, canlı yayın da yapılabiliyor.

PİNTEREST

Görsel odaklı bir diğer platform olan Pinterest'in459milyon kullanıcısı bulunuyor. Kullanıcılar uygulamada panolar oluşturabiliyor ve bu panoya görselleryükleyebiliyor.

REDDİT

Kullanıcılara her alanla ilgilikonu başlığı oluşturma imkanı veren platformda, farklı kaynaklardan en son gelişmelerpaylaşılıyor. Kullanıcılar oluşturulan başlıklar altındaki paylaşımlarla etkileşime girerek, konuyla ilgili yorumda bulunabiliyor ve paylaşımlarla ilgili olumlu ya da olumsuz olarak oy kullanabiliyor. 52milyon günlük aktif kullanıcısı olan platform;ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'da aktif olarak kullanılıyor. Geçen günlerde ABD'de platform üzerinden örgütlenen bireysel yatırımcılar,"GameStop" ismi verilen oluşumla Amerikan borsasında çeşitli gelişmeler yaşanmasına neden olmuştu.

TUMBLR

Mikroblog platformu olan Tumblr, multimedya ve diğer içeriklerin bloglar aracılığıyla paylaşılmasınıve kullanıcıların birbirlerinin bloglarını takip edilmesini sağlıyor.2020 yılı verilerine göre, platformda 500 milyona yakın kullanıcının blogu bulunuyor.

TİKTOK

Kısa videoların paylaşıldığı ve kullanıcıların birbirlerini takip edebildiği uygulamanın689 milyon kullanıcısı bulunuyor. Çin merkezli bir teknoloji şirketi tarafından geliştirilen uygulama da canlı yayın da yapılabiliyor.

SNAPCHAT

Görsel odaklı bir diğer uygulama olanSnapchat'te kullanıcılar günlük görsel içerikli paylaşımlar yapabiliyor. Gençler arasında popüler olan uygulama,dünyada 498 milyon kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor.

VK

Rusya merkezlisosyal medya sitesi olan VK, gruplar ve sayfalar oluşturulmasına, etkinlikler düzenlenmesine ve mesajlaşmaya imkan sağlıyor. Rus kullanıcılar tarafından yoğun olarak tercih edilen platformda, fotoğraf vevideo paylaşımı da yapılabiliyor.

CLUBHOUSE

Davetiye ile kayıt olunabilenve son zamanlarda gündemde olan mobil uygulama, sesli sohbet yapmaya imkan sağlıyor. Uygulama sadece Apple'ın uygulama mağazası AppStore'dan indirilebiliyor.

ELLO

Sanatçılar tarafından tercih edilen platform, sanatçıların çalışmalarını sergilemelerini ve diğer sanatçıların çalışmaları hakkında bilgi sahibi olup etkileşimde bulunmalarını sağlıyor.

VERO

İnsanlar arasında "gerçek" bağlantılar kurmayı amaçlayan platformda kullanıcılar; şarkı, fotoğraf, kitap gibi favori içeriklerini paylaşabiliyor.

LİNKEDIN

740 milyona yakın üyesi bulunan platform;işverenlerin, iş arayanların, kurumların yoğun olarak kullandığı internet ortamındaki en geniş profesyonel ağı olarak öne çıkıyor. Platformda profil oluşturularak;fotoğraf,video ve makalepaylaşılabiliyor, etkinlikler düzenlenebiliyor, gruplar oluşturulabiliyor.

ACADEMİA

Akademisyenlerin ve araştırmacıların profil oluşturup çalışmalarını paylaştığı platformun 150 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı bulunuyor. Platformda, 22 milyondan fazla akademik çalışma yer alıyor.

GOODREADS

Kitap odaklı sosyal ağ sitesiGoodreads, kullanıcıların kitaplarla ilgilipaylaşım yapmalarına ve birbirleriyle etkileşime geçmelerine imkan sağlıyor.

TWİTCH

Oyun yayıncıları tarafından tercih edilen canlı yayın platformuTwitch, kullanıcıların oyunlarla ilgili canlı yayınları izlemesine ve diğer oyuncularla etkileşimde bulunmasını sağlıyor. Platformda,9,2milyon aktif yayıncı yer alıyor.

DİSCORD

Seslive yazılı mesajlaşmaya imkan sağlayan platform,oyunseverler tarafından yoğun olarak kullanılıyor. Görüntülü görüşmelerin de yapılabildiği uygulama,grup sohbeti yapılabildiği için oyun dışında farklı amaçlarla da kullanılabiliyor.Discord'un 140 milyondan fazla aylık aktif kullanıcısı bulunuyor.

WATTPAD

Okuyucuların ve yazarların tercih ettiği,90 milyon kullanıcısı bulunansosyal hikaye anlatma platformuWattpad'de, kullanıcılar tarafından oluşturulan hikaye, şiir gibi içerikler alıyor.

SOUNDCLOUD

Müzik paylaşım platformu olanSoundCloud'dakullanıcılar, profil oluşturarakorijinal müziklerini paylaşabiliyor, çalma listeleri oluşturabiliyor ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor.

FLİCKR

Fotoğrafçılar ve grafik tasarımcılar tarafından yoğun olarak kullanılan platformda, yüksek çözünürlüklü fotoğraf ve grafik paylaşımı yapılabiliyor. Sitede 100 milyondan fazla fotoğrafçınınhesabı bulunuyor.

MEDİUM

Çevrim içi yayın platformuMedium'dakullanıcılar, profillerini oluşturarak bloglarında yazılarını paylaşabiliyor ve diğer kullanıcılarla etkileşime geçebiliyor.

QQ

Çinli teknoloji deviTencenttarafından geliştirilen hızlı mesajlaşma uygulamasının 617 milyon kullanıcısı bulunuyor. Uygulama yazılımesajlaşmanın yanı sıra, sesli ve görüntülü görüşmeye de imkan sağlıyor.

WEİBO

"Çin'in Twitter'ı" olarak isimlendirilen sosyal ağ sitesiWeibo, 511 milyon kullanıcı tarafından paylaşım amacıyla aktif olarak kullanılıyor.

QUORA

Soru-cevap sitesiQuora,300 milyon aylık aktif kullanıcı tarafından tercih ediliyor.

YAAY

Yerli sosyal medya platformuYaay,gündem ve haber takibi, doğru bilgiye ulaşma, bilgilendirme, rozet uygulaması gibi özellikleri ile farklı bir kullanıcı deneyimi sunmayı hedefliyor. Profillerini oluşturan kullanıcıların paylaşımlarını yapabildiği platform,diğer sosyal medya platformlarındaki birçok özelliği aynı çatı altında buluşturuyor.

WHATSAPP

2 milyar kullanıcıyla dünyanın en çok tercih edilen anlık mesajlaşma uygulamasıWhatsApp, anlık mesajlaşmanın yanı sıra sesli ve görüntülü görüşme imkanı da sağlıyor. Facebook bünyesinde yer alan uygulamanın WhatsApp Business versiyonu ile de işletmeler uygulamada profil oluşturup müşterileriyle iletişim sağlayabiliyor. Uygulama, AB ülkeleri ve diğer ülkeler arasındafarklı veri kullanım politikalarıuygulaması sebebiyle kullanıcılardan yoğun eleştiri almış, şubat ayında yapmayı planladığı "Gizlilik İlkesi"yle ilgili güncellemesini ileri bir tarihe ertelemişti.

BİP

Türk mühendisleri tarafından geliştirilen uygulama ile metinmesajıdışında sesli ve görüntülü görüşme, belge gönderip alma ve benzeri birçok işlem yapılabiliyor. Tüm iletişimin şifreli bir şekilde taşındığı BiP'in verileri, Türkiye'deki veri merkezlerinde tutuluyor. Uygulama,Whatsapp'la ilgili gelişmelerin ardından Türkiye'deki kullanıcılardan yoğun ilgi görüyor.

SİGNAL

"Gizliliğe merhaba de" sloganıyla 2014 yılında kullanıma sunulan mesajlaşma servisi Signal, anlık mesajlaşma programlarının sunduğu sesli, görüntülü görüşme gibi birçok özelliği bünyesinde barındırıyor.

TELEGRAM

Uçtan uca şifrelemegibibirçok özelliği bünyesinde barındıran uygulama, diğer mesajlaşma programlarından farklı olarak binlerce kişinin katılabildiği grupların oluşturulmasına imkan sağlıyor. Uygulamanın 500 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

WECHAT

Çin merkezli anlık mesajlaşma uygulaması WeChat'te kullanıcılar, mesajlaşmanın yanı sıra profilleri aracılığıylafotoğraf ve video paylaşımı da yapabiliyor. Çin'de yoğun olarak kullanılan ve 1,2 milyar kullanıcısı bulunan uygulama ileödeme de yapılabiliyor.

[1] Statista, Ocak 2021 itibarıyla en popüler sosyal ağlar (https://www.statista.com/statistics/272014/global-social-networks-ranked-by-number-of-users)

[2] Statista, Ocak 2021 itibarıyla en fazla Twitter kullanıcısına sahip ülkeler (https://www.statista.com/statistics/242606/number-of-active-twitter-users-in-selected-countries)

[3] Statista, Dünya çapında aylık aktif Pinterest kullanıcılarının sayısı (https://www.statista.com/statistics/463353/pinterest-global-mau)

[4] Reddit Blog, Reddit’in 2020 incelemesi (https://redditblog.com/2020/12/08/reddits-2020-year-in-review)

[5] Statista, Tumblr bloglarının kümülatif toplamı (https://www.statista.com/statistics/256235/total-cumulative-number-of-tumblr-blogs)

[6] LinkedIn, Hakkında (https://about.linkedin.com)

[7] Academia, Hakkında (https://www.academia.edu/about)

[8] Statista, Dünya çapında Twitch'teki aktif yayıncıların sayısı (https://www.statista.com/statistics/746173/monthly-active-streamers-on-twitch)

[9] VentureBeat, Discord 140 milyon kullanıcıya ulaştı (https://venturebeat.com/2020/12/17/discord-raises-100-million-as-its-social-hub-hits-140-million-users)

[10] Flickr, Platform hakkında bilgiler (https://www.flickr.com/lookingahead)


12 Şubat 2021 Cuma

Etiketler : Gündem