tatil-sepeti

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘TarımCebim-de’ mobil uygulaması hayata geçirildi. Uygulama, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olanlar ve tarımla ilgili bilgi almak isteyenlere açık olacak. Uygulamayla ‘küpe sorgulama’ ve ‘destek takvimi’ne ulaşılabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, TarımCebimde mobil uygulamasını tanıttı. Tarımda dijitalleşme adına önemli bir adım olarak nitelendirilen uygulamanın ayrıntıları Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi tarafından açıklandı. Mobil uygulama ile tarıma dair teknik konuların yanında mevzuat konularına da ulaşmak mümkün olacak. Bakan Kirişçi tarafından duyurulan uygulamanın ayrıntıları şu şekilde:

 

1 - TAMAMEN YERLİ KAYNAK

 

TarımCebimde mobil uygulaması 1.0 olarak başladı. Uygulama, ilerleyen dönemlerde farklı versiyonlarıyla gündeme gelecek. Uygulama, hiçbir ek kaynak oluşturulmadan Tarım ve Orman Bakanlığı personeli tarafından ve iç kaynaklarla hayata geçirildi. 

 

2 - KAYIT GEREKTİRMİYOR

 

TarımCebimde 1.0 mobil uygulaması, 1 Ocak itibarıyla tüm mobil marketlerden mobil cihaza indirilip açılabilecek. Herhangi bir kayıt gerekmeksizin uygulamada ana sayfaya erişilebilecek. Uygulamada sürekli iyileştirme yapılacak ve kullanıcı yorumları yol gösterici olacak.

 

3 - KULLANICILAR İKİYE AYRILACAK

 

TarımCebimde uygulamasının kullanıcıları ikiye ayrılacak. Birinci kısmı Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçiler oluşturacak, ikinci kısmı ise bilgi almak isteyen herkes. İlçe bazlı ürün önerileri, destek menüsü ve küpe sorgulama herkese açık olacak.

 

4 - HABER VE DUYURULAR

 

Uygulamanın hayvansal üretimle ilgili menüsünde 7 alt menü yer alıyor. Destek takvimi menüsünde ise verilecek desteklerin tarihlerine ilişkin bilgiler bulunuyor. Mobil uygulamada ayrıca haber ve duyuru ile ilgili bölümler mevcut.

 

5 - E-DEVLET BAĞLANTILI 

 

TarımCebimde uygulamasının eğitim ve yayın ile ilgili bir bölümü de bulunuyor. Bu bölüme isteyen tüm kullanıcılar ulaşabiliyor. Ayrıca, e-Devlet hizmeti menüsü ile de kullanıcılar, Bakanlığın e-Devlet üzerinden sunduğu hizmetlere yönlendiriliyor.

 

6 - PARSEL BAZLI ÜRÜN ÖNERMESİ

 

Uygulamanın yeni versiyonlarında iklim, toprak ve su kısıtları göz önüne alınarak çiftçilere parsel bazlı ürün önermeleri yapılacak. Ayrıca ilerleyen dönemlerde; arıcılık, su ürünleri, ipek böcekçiliği gibi üretim faaliyetlerine ilişkin hizmetler de uygulamaya ilave edilecek.

09 Ocak 2023 Pazartesi