Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hiçbir ürünü tarlada bırakmayacak şekilde tüm takipleri yapacaklarını belirterek, gerekiyorsa hepsini devletin satın alabileceğini söyledi. Bu yaklaşım, gıda tedarik zinciri için de güvence olarak görüldü.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
Dünya koronavirüs salgınıyla mücadele ederken sağlık sektörüyle beraber tarım ve gıda sektörünün de kritik öneme sahip olduğunu yeniden hatırladı. Ülkeler gıda arzını korumak için de mücadele veriyorlar.
Türkiye ise geçen yıl tarım ürünlerinde 18 milyar dolar ihracata karşılık, 12.7 milyar dolar ithalat yaptı. Yani 5.3 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi.
NET İHRACATÇIYIZ
Ayrıca 193 ülkeye bin 827 çeşit tarımsal ürün ihraç etmesiyle de Türkiye tarımda net ihracatçı konumunda. Türkiye’nin tarımsal gayrisafi yurtiçi hasılası ise 48 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
22 MİLYAR LİRA DESTEK
Koronavirüs salgınına karşı mücadelenin tarım cephesinde Türkiye’nin yeterli imkânları var mı diye baktığımızda, 2020 bütçesinde tarımdaki destekleme ödemelerinin yüzde 36 artırılarak 22 milyar liraya çıkarıldığını görüyoruz. Ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığı bütçesinin yüzde 54.6’sının tarımsal desteklere ayrıldığı da kaydedildi. Nitekim tarımdaki desteklemeler kapsamında mart ayında 3.5 milyar lira ödeme yapıldı. Nisan ayında da desteklerin süreceği 1 milyar 759 milyon lira ödemenin daha yapılacağı belirtildi.
BORÇLAR ERTELENDİ
Tarımsal üretimde destek ödemelerinin yanısıra düşük faizli kredi imkanı da verildi. Bu kapsamda çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullanacağı krediler, yüzde 25 ila yüzde 100 oranlarında sübvanse edilecek.
Hazineye ait tarım arazilerini kiralayan çiftçilere finansal destek sağlamak amacıyla nisan, mayıs ve haziran ayı kira ödemeleri 6 ay süreyle ertelendi. Çiftçilerin kredi borçlarında, risk merkezindeki siciline ‘mücbir sebep’ notu düşülmesi sağlandı. Vadesi nisan ve mayıs aylarında dolacak olan kredilerin anapara ve faiz tutarları 2 ay süreyle faizsiz olarak ertelendi.
TOHUMDA HİBE DESTEĞİ
Diğer bir önemli destek de ‘Bitkisel Üretimin Geliştirilmesi Programı’ oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı başlattığı bu projeyle; hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkiler gibi stratejik ürünlerde rekolte artışını sağlamak ve tarım arazilerinin etkin şekilde kullanılmasıyla tarımsal üretimin artırılmasını hedefliyor. Yazlık ekim yapılabilecek alanlarda ekimlerin kesintiye uğramaması ve tüm ekilebilir arazilerin üretime katılması için proje kapsamında belirlenen 21 ilde üreticilere tohumların yüzde 75'i hibe ediliyor. Proje kapsamında Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Bingöl, Çanakkale, Erzincan, Erzurum, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Muş, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tokat, Uşak ve Yozgat yer alıyor.
GEREKİRSE TÜM ÜRÜNLERİ BİZ ALIRIZ
Tarımda üretimin desteklenmesi kadar ürünün tarlada kalmaması yani satışı da önemli bir mesele. Devlet bu konuda da çiftçiye güvence verdi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, katıldığı bir televizyon programında hiçbir ürünü tarlada bırakmayacak şekilde tüm takipleri yapacaklarını belirterek, şu mesajı verdi:
“Çiftçimizin ürünüm tarlada kalır endişesi olmasın. Yeter ki üretsinler! Geri kalanını da bize bıraksınlar. Gerekiyorsa ürünlerin hepsini de biz alırız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bize talimatı var.”
Tüketicilerin de endişelenmemesi gerektiğinin altını çizen Pakdemirli, “Türkiye’de gıda arzıyla ilgili bir eksikliğin değil, fazlalığın olacağı görülüyor. Çünkü ülkelerin kendi içlerine kapanmasından dolayı tarım ihracatımız belli bir miktarda düşebilir. Et, süt ve yumurtada da bir eksiklik yok” dedi.
TOHUMDA YERLİLİK ORANI YÜZDE 96
Türkiye tohum ihtiyacının yüzde 96’sını yerli tohumla karşılıyor. Tohum ticaretinde dünyada ilk 10’da yer alan Türkiye, 86 ülkeye de tohum ihracatı yapıyor. 922 tohum firması var. Bunlardan 861’i yerli, 40’ı yabancı, 21’i ise yerli-yabancı ortaklığı. Tohum üretimi 2019 yılında 1 milyon 134 bin ton olarak gerçekleşti. Bu yıl 1 milyon 250 bin ton üretim gerçekleşmesi hedefleniyor. Ülkemizin 7 bölgesindeki 61 araştırma enstitüsünde 1963'ten günümüze kadar yem ve tıbbi aromatik bitkilerde 766 çeşit, yerli sebzede 242 çeşit Milli Çeşit Listesi'nde yer alıyor. Ayrıca Ankara ve İzmir’de tohum gen bankaları mevcut. Gen bankalarında 3 bin 400 türe ait 105 bin 476 tohum örneği bulunuyor.
e-TARIM İLE ENVANTER KAYIT ALTINDA
Tarımdadijitalleşme konusunda da Türkiye önemli adımlar atıyor. e-tarım portalı ile mevcutta kullanılan e-çiftçi portalı daha kapsamlı hale getirildi. Sistem, kayıtlı bulunan 2 milyon 132 bin 698 işletme, 33 milyon tarım parseli, 80 milyon 101 bin 846 baş (büyükbaş ve küçükbaş) hayvan varlığı ve ürün çeşitliliği göz önünde bulundurulduğunda, dünyanın en kapsamlı tarım bilişim altyapıları arasında. Birçok desteklemeye ilişkin ön başvurunun da yapılabildiği sistemde, tarımsal alanda faaliyet gösteren çiftçi işletmeleri ile ilgili bilgiler yer alıyor ve bunlara bilgisayar ve mobil cihazlar üzerinden erişilebiliyor. Kullanıcılar işletmelerinde yer alan büyükbaş ve küçükbaş hayvanları ile ilgili doğum, ölüm, hastalık, satış gibi durumlardaki bildirimlerini uygulama üzerinden yapabilirken, bu bildirim anlık Bakanlığın ilgili birimine ulaşıyor. Çiftçilerin zamandan da kazanmasına imkân sağlayan uygulamayla üreticiler sorunlarını ilçe müdürlüklerine gitmeden yetkililere iletebiliyor.
BUĞDAY ÜRETİMİ YETERLİ Mİ?
Türkiye’de, 2019 yılında 19 milyon ton buğday üretimi gerçekleştirildi. Ülkemizdeki 18.5 milyon ton tüketim baz alındığında, buğday üretimi kendi ihtiyacımıza yetecek düzeyde. Bununla birlikte ithalat, mamul madde ihracatına yönelik Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında yapılıyor. Buğday ithalatındaki en önemli gerekçe ise Türkiye’nin un, irmik, bulgur gibi ürün ihracatında dünyada 1'inci, makarna ihracatında ise 2'nci sırada olması sebebiyle bu alanlardaki ihtiyacın karşılanması olarak gösteriliyor.
TÜRKİYE SAMAN İTHAL EDİYOR MU?
Türkiye’de tarımda yeterlilik konusunda en çok gündem olan meselelerden biri de saman ithalatı. Durum nedir diye baktığımızda; 2019 yılı verilerine göre, Türkiye bin 953 ton saman ithal etti, karşılığında ise 85 bin ton ihracat yaptı. Bu kalemin içinde sadece saman yok. Yonca unu peletleri, diğer hayvan yemleri ve hububat kapçıkları da var. Yani Türkiye’nin saman ithalatı, saman ihracatının kırkta biri kadar. Toplam üretim ise 25 milyon ton olarak gerçekleşti.