HABER: CANAN BİLGİN
Tarım ve ormancılığı geliştirmek, sorunlarına çözüm bulmak amacıyla düzenlenen 3. Türkiye Tarım Orman Şurası’nda sektörün 25 yıllık yol haritası belirleniyor.15 yıl aradan sonra ‘ortak akıl buluşması’ temasıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, sektörün tüm paydaşlarının görüş ve önerilerini ifade etme imkanı bulduğu şuraya,50 binin üzerinde görüş iletildi. 81 ilde düzenlenen toplantılara ise sektörle ilgili 7 bini aşkın kişi katıldı. Bu özelliğiyle 3. Türkiye Tarım Orman Şurası, şimdiye kadarki en geniş katılımlı şura olarak kayıtlara geçti. Şura kapsamında oluşturulan 21 ayrı çalışma grubunda, bitkisel üretimden hayvan sağlığına, desteklemeden gıda güvenliğine, orman hukukundan balıkçılık ve su ürünlerine, tarımda teknolojik dönüşüme kadar çok geniş bir yelpazede kısa, orta ve uzun vadeli stratejiler belirlendi.
50 BİNDEN FAZLA GÖRÜŞ
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, şuranın ana hedefi olarak çiftçi refahı, tarımsal üretimin artışı, güvenilir gıdanın temini, doğal kaynakların sürdürülebilirliği, orman ürünlerinde üretim artışı ve tüketicinin kollanması ilkelerini belirlediklerini söyledi. Şuranın açılışının yapıldığı 17 Temmuz’dan beri 10 binden fazla paydaşla ortak akıl buluşmaları gerçekleştirdiklerini, 21 çalışma grubundaki yaklaşık 2 bin katılımcıyla yoğun toplantı ve çalışmalar yaptıklarını anlatan Pakdemirli, “50 binin üzerinde görüş, öneri ve proje bildirildi. Bu veriler ışığında, ortak akıl ve bilimin önderliğinde önemli bir yol haritası çizilerek ciddi bir akademik birikim elde edildi ve sonuç bildirgesi hazırlandı. Bu büyük birikim, sektör için önemli bir bilgi kaynağı olarak da Cumhurbaşkanlığı Kütüphanesi arşivine kazandırılmış olacak” dedi.
ORGANİZE OLMAK ŞART
Bakan Pakdemirli, artan gıda ihtiyacına ve güvenliğine dikkat çekti. “Türk çiftçisi dünyanın en rekabetçi ürünlerini üretebilecek güce sahip” sahip diyen Pakdemirli, “Çiftçi bu gücü uluslararası pazarda daha fazla değer görecek ürünler için kullanmalı. Bu da sürdürülebilir bir iş modeli, doğru fiyat, doğru girdi temini ve ürünün doğru pazarlara ulaştırılması ile mümkün. Örgütlenme konusunda dünyanın gelişmiş ülkelerinin seviyesine gelmek, zaruret” diye konuştu. Şura komisyonlarında ön plana çıkan sorunların, planlama, girdiler, örgütler, finansman, gıda güvenliği, ulaşılabilir fiyatlar ve tarımsal üretimin pazarlanması olarak sıralandığına işaret eden Pakdemirli, “Çözüm önerisi de üretici örgütleri aracılığıyla yapılacak sözleşmeli üretime, finans kurumları ve piyasa alıcıları tarafından girdi finansman desteği verilmesine dayanıyor” dedi. Pakdemirli, şöyle konuştu: “Yeni dönemde Bakanlık olarak sözleşmeli üretim yapan üretici örgütlerini destekleyeceğiz. Çiftçimiz örgütü aracılığı ile sözleşmeli üretim yaparsa, tohuma, gübreye para vermeden tarlasını ekecek. Ayrıca çiftçimizin malını pazarlama derdi de ortadan kalkacak. Girdileri hasadından sıfır faizle mahsup edilecek. Bu modelin şuramızın ilk somut çıktısı olmasını diliyorum” değerlendirmesinde bulundu.
AKILLI KÜPE İLE TAKİP
Gelecek yılı Tarım ve Orman Bakanlığı’nın dijitalleşme yılı olarak tasarladıklarını aktaran Pakdemirli, hayvancılıkta da akıllı küpe(Hayvan Takip Platformu) sistemini başlatacaklarını açıkladı. Pakdemirli, şöyle devam etti: “Hayvancılıkta her türlü hayvan kayıtlarının tutulması için hassas tarım tekniklerinden faydalanıp verimliliği artıracak akıllı küpe geliştirme çalışmalarına başladık. Sadece bu küpe sayesinde Türkiye’de döl verimliliğinin yüzde 10 artması mümkün. Bu da yüzde 5’e varan bir hayvan varlığı artışı demek.”
25 YILLIK YOL HARİTASI
Pakdemirli, tarımsal destekleri 2020 yılı için 22 milyar liraya çıkaracaklarını bildirerek, “Kadın ve gençlere pozitif ayrımcılık yapan desteklere devam edeceğiz” dedi. Pakdemirli, şuranın tavsiye kararları sonrasında ilk iki aylık süreçte yol haritasının belirleneceğini bildirerek, “Ardından uygulama aşamasında, mevzuat, bütçe, zaman, insan kaynağı ve etkin işbirliği kıstaslarını dikkate alarak bir eylem planı ortaya koyacağız. Böylece başta çiftçilerimiz olmak üzere önümüzdeki çeyrek asrın yol haritasını birlikte çizmiş olacağız” dedi.
GÜNLÜK HARCAMASI 10 TL
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, üreticinin en önemli sorunu olan mazot kullanımını azaltmak ve çevreci yaklaşımları benimsemek için elektrikli traktör prototipinin geliştirildiğini söyledi. Saha denemeleri yapılan elektrikli traktör, yüzde 100 yerli ve milli. 45 dakika şarj ile 7 saat aralıksız çalışabiliyor. Elektrikli traktör sayesinde günde 10 TL’lik bir bütçe ile iş yapılabiliyor. Oysa hali hazırdaki yakıtlarla bir traktörün günlük sarfiyatının 100 TL’yi geçtiği belirtiliyor.
ŞURA KARARLARI MEMNUN ETTİ
Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, “Şuradan küçükbaş hayvancılığımız için sevindirici müjdeler çıktı. Önümüzdeki 25 yıla ışık tutacak kararlarla sektörümüzün önü daha da açıldı” dedi. Sözleşmeli üretimle çiftçinin maliyetsiz finansa erişmesi, böylelikle üretimde tedarik güvenliğinin sağlanarak tarımsalticaretin istikrara kavuşması hedefleniyor.
HANGİ ÇALIŞMA GRUPLARI VAR?
KOOPERATİF KURULUŞUNDA YÜZDE 41.77 ARTIŞ
Geçtiğimiz ekim ayında Türkiye’de, 8 bin 464 şirket ve kooperatif kuruluşu gerçekleştirildi. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) istatistiklerine göre, ekimde bir önceki aya göre kurulan şirket sayısı yüzde 8.52, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 9.96, kooperatif sayısı yüzde 2.75 arttı. Ekimde geçen yılın aynı ayına göre kurulan şirket sayısı yüzde 17.95, kooperatif sayısı yüzde 41.77 artarken, gerçek kişi ticari işletme sayısı yüzde 6.37 azaldı. Ekimde kurulan toplam 8 bin 464 şirket ve kooperatifin yüzde 85.23’ünü limited şirketler, yüzde 13.43’ünü anonim şirketler, yüzde 1.32’sini kooperatifler oluşturdu. Şirket ve kooperatiflerin
yüzde 40.67’si İstanbul, yüzde 10.53’ü Ankara, yüzde 6.32’si İzmir’de kuruldu. Geçen ay kurulan şirket ve kooperatiflerin 2 bin 894’ü ticaret, 1312’si imalat ve 787’si inşaat sektöründe yer aldı.
156 KOOPERATİF, KÜRESEL PAZAR İÇİN TOPLANIYOR
Türkiye’de 7 milyona yakın ortağını milli ekonomiye dahil eden, yerli ve yerinde üretim yaparak ülke ekonomisine katkı sağlayan kooperatifler, 5-8 Aralık 2019 tarihleri arasında Ankara’da düzenlenecek ‘Türkiye Kooperatifler Fuarı’nda bir araya gelecek. Fuara katılacak 156 kooperatif, yerli-yabancı sektör ve e-ticaret temsilcileri ile aynı çatı altında buluşarak ürünlerini tanıtma ve küresel ticarette yer alma fırsatı yakalayacak. Ankara Ticaret Odası Congresium Fuar Merkezi’nin ev sahipliği yapacağı fuarda, kooperatifler dört gün boyunca tanıtım, satış ve pazarlama faaliyetleri yapma imkânı bulacak. Bu yılki teması ‘Kooperatiflerin Küresel Ekonomideki Yeri’ olarak belirlenen fuarda, uluslararası katılımcılar da yer alacak.
Fuar kapsamında düzenlenecek panellerde kooperatiflerin ekonomimiz için önemi, başarılı kooperatifçilik uygulamaları ve gelecek hedefleri masaya yatırılacak. Kooperatiflerin özellikle e-ticaret ağına dahil olabilmeleri, ticaret hacimlerini genişletmeleri, bilinirliklerini artırmaları ve ürünlerini ulusal platformda pazarlamaları amacıyla e-ticaret sektöründen temsilcilerle iş bağlantıları kurmaları da sağlanacak. Patent alma, e-ticaret ve ihracat destekleri ile ilgili kooperatiflere bilgi aktarılacak. Kooperatiflerin ihracat konusunda somut adımlar atabilmesi amacıyla yabancı ülkelerin ilgili sektörlerinden alım heyetleriyle ikili görüşme yapmaları da sağlanacak. Fuara katılacak bankalar da kooperatifleri finansman türleri konusunda bilgilendirecek.