Kırsal ekonomik altyapının güçlendirilmesi amacıyla uygulamaya konulan tarıma dayalı ekonomik yatırımlarda hibe desteği sağlanacak proje alt ve üst limitleri artırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/24 ve 2020/25 sayılı kırsal kalkınma destekleri kapsamında tarıma dayalı ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğlerde düzenlemeler yapıldı.
Buna göre, daha önce desteklemeye dahil olan ‘tarımsal amaçlı kooperatifler ve birlikler’ ibaresi, ‘birim kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri’ şeklinde değiştirildi.
YENİ LİMİTLER
Bu kapsamdaki gerçek kişiler ile birim kooperatifler, birlikler ve bunların üst birlikleri tüzel kişilerin tebliğle belirlenen yatırım konularında hibeye esas olacak üst sınırlar; yatırım niteliği yeni tesis olan başvurularda 5 milyondan 7 milyon liraya, tamamlama olan başvurularda 3.5 milyon TL’den 5 milyon TL’ye yenileme/modernizasyon olan başvurularda 3 milyon TL’den 4 milyon TL’ye çıkarıldı. Hibe desteğine esas proje alt limiti ise 250 bin TL’den 1 milyon TL’ye yükseltildi.
ALTYAPIYA DA VAR
Yeni düzenlemeye göre, yatırımların tamamlanması niteliğindeki başvurularda hibeye esas proje gideri sadece inşaat faaliyeti, makina ve ekipman alım giderinden ibaret olamayacak. Ancak, çelik silo, soğuk hava deposu ve sera yatırımları ile su ürünleri yetiştiriciliği yatırımları bu hüküm dışında tutuldu.
Aynı gazetede, 2020/25 sayılı kırsal kalkınma destekleri kapsamında kırsal ekonomik altyapı yatırımlarının desteklenmesi hakkında tebliğde değişiklikler yapan tebliğ de yayımlandı.
Bu tebliğle belirlenen yatırım konularında hibeye esas olabilecek üst sınırlar; ‘A iş planı’ kapsamındaki projeler için 300 bin TL’den 500 bin TL’ye, ‘B iş planı’ kapsamındaki projeler için de 600 bin TL’den 1 milyon TL’ye çıkarıldı. Projeye alt limitleri ise ‘A iş planı’ için 5 bin TL olarak kayda geçerken, ‘B iş planı’ için 20 bin TL’den 50 bin TL’ye yükseltildi.
YAYIM VE DANIŞMANLIK DESTEĞİ 72 BİN LİRA
Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmeti sunan kuruluşlara, bir tarım danışmanı için 72 bin lira destek verilecek. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlandı. Tarımsal yayım ve danışmanlık desteklerine (TYDD) başvuran kişi ve kuruluşlarda, ilgili yönergede belirlenen işletme sayısının yüzde 80’inin altına düşmemesi ve hizmet sunması koşulu aranacak.