Cuma, 22 Kasım, 2024
Tarım ve Orman Bakanlığı’ndanyapılan açıklamaya göre, DSİ, geliştirdiği projelerlesuyun bir damlasını dahi boşa harcamayacak şekilde planlanan yatırımları hizmete sunuyor.
İklim değişikliği ve nüfus artışının etkisiyle depolama yapılarının önemi giderek artarken DSİ demuhtemel kuraklık etkilerini en aza indirmek içinyer üstü barajları yanında,yer altı su temini yapılarına da gereken önemi vererek bu kapsamdaçalışmalar yapıyor. Yer altı barajları ve suni besleme tesisleri bu alandailk sırada yer alıyor.
Bu kapsamda, Yer Altı Barajları ve Suni Besleme Projeleri, 2019 yılı temmuz ayında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin katılımıyla yapılan tanıtım toplantısıyla kamuoyuna açıklanırken,yer altı barajlarıkonusu 11. Kalkınma Planı'na da eklendi.
Buna göre,"Yer Altı Suyu Suni Besleme ve Yer Altı Barajları Eylem Planı"ile yarı kurak coğrafyada bulunan ülkeninsu rezervine katkıda bulunulması maksadıyla 2023 yılına kadar 100'ün üzerinde yer altı barajı ve suni besleme tesisi inşa edilmiş olacak.
Projenin toplam maliyeti 1 milyar lira olarak öngörülürken,bu projelerin tamamlanmasıyla40 milyon metreküp su depolama imkanı, 600 bin kişiye içme suyu olanağı, 60 bin dekar arazinin sulanması ve 45 milyon lira gelir artışı gibi faydalar sağlanacak.
2020 SONU İTİBARIYLA19 PROJE TAMAMLANDI
Son yıllarda etkisini daha fazla hissettiren kuraklığa karşı da çok önemli bir katkı sağlayacakproje kapsamında 2020sonuna kadar 19iş tamamlanırkenbu projeler, Çankırı'da 3, Konya, Manisa ve Bursa'da 2'şer adet olmak üzere, İzmir, Eskişehir, Antalya, Kütahya, Balıkesir, Nevşehir, Kayseri, Niğde, Malatya ve Kayseri'de hayata geçirildi.
2023 yılı sonuna kadar yapılması planlananprojelerin ilbazında dağılımı ise şöyle: Adana (3 adet)Adıyaman(1 adet), Afyonkarahisar (4 adet),Amasya (1 adet), Ankara(4 adet), Antalya (5 adet), Ardahan(1 adet),Artvin (4 adet), Aydın(6 adet), Balıkesir(2 adet), Bartın(1 adet), Bayburt(1 adet), Burdur (1 adet), Bursa (4 adet), Çanakkale (2 adet)Çankırı (3 adet), Denizli (4 adet), Diyarbakır (2 adet), Elazığ (5 adet), Erzincan (1 adet), Erzurum(3 adet), Eskişehir(2 adet), Hatay (1 adet), Isparta (1 adet), Kahramanmaraş (1 adet), Karabük (1 adet), Karaman (1 adet), Kars (1 adet), Kastamonu (1 adet), Kayseri (4 adet), Konya (5 adet), Kütahya (2 adet), Malatya(3 adet), Manisa (3 adet), Muğla (1 adet), Nevşehir (1 adet), Niğde(1 adet), Osmaniye (1 adet),Samsun (3 adet), Sinop (1 adet), Sivas (1 adet), Şanlıurfa (1 adet), Tekirdağ (1 adet), Trabzon (1 adet),Tokat(1 adet), Uşak (1 adet), Van (1 adet), Yalova (1 adet)."
Ocak 2021itibarıyla 6 projenin daha bitirilmesiyle, tamamlanan proje sayısı 25'e ulaşacak. Bunun dışında, 17 projeinşaat, 8proje ihale ve 50 proje iseplanlama-proje aşamasında bulunuyor.
DAHA DÜŞÜK MALİYETLİ
Yer altı barajları, yer altı suyu akımına karşı geçirimsiz bir perde oluşturarak, genellikle topoğrafyanın ve jeolojinin uygun olduğu vadi alüvyonlarında veya sahil akiferlerinde inşa ediliyor. Yer üstüne inşa edilen klasik barajlara oranla daha düşük maliyetlegerçekleştirilen yer altı barajları, yurt dışında da yoğun kullanılıyor.Yer altı barajları, yüzey sularının buharlaşma kayıplarının ve kamulaştırma maliyetinin minimize edilerek yer altı suyuna iletilmesi, bu vesileyle yer altı suyunun rezerv ve kalite açısından korunması ve özellikle temiz içme suyu sağlanması maksadıyla yapılıyor.
Yer altı barajları, kırsal kesimdeki vatandaşlaradaha kaliteli ve sürekli su sağlanması açısından da önem taşıyor.Bu yapılarda küçük çaplı sulamalar ile köyler ve beldelerin içme suyu ihtiyacını karşılamaya yetecek miktarda yer altı suyu depolamak mümkün oluyor.
07 Ocak 2021 Perşembe
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
22 Kasım 2024 Cuma
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe