Salı, 05 Kasım, 2024
Kahramanmaraş merkezli deprem, yaklaşık 40 milyon hektarlık tarım arazisini, 11 milyon büyük ve küçükbaş hayvanla evcil hayvanları da etkiledi.
Deprem bölgesi, Türkiye’nin tarım gelirlerinin yüzde 14.5’ini, hayvancılık gelirinin de yüzde 14.2’sini karşılıyordu. Bölgenin en önemli sektörü olan tarım ve hayvancılık için de çeşitli önlemler alındı.
HABER: BARIŞ CABACI
Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılını kutlayacağı 2023’e asrın felaketiyle girdi. Kahramanmaraş merkezli iki deprem 10 ili etkiledi. GSYİH’nin yüzde 9.3’ünü sağlayan bu 10 ilde insan hayatının yanı sıra bölgenin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık da etkilendi. Fayın kırılmasıyla araziler çatlayıp sulama sistemleri hasar alırken, tarım arazileri için gerekli ekipmanlar da kullanılmaz hale geldi.
Deprem bölgesinde tarım arazisi miktarı yaklaşık 40 milyon hektar. Tarım ve Orman Bakanlığı kayıtlarına göre bölge, Türkiye’nin tarımsal üretiminde yüzde 14.5, bitkisel üretiminde de yüzde 21’lik bir paya sahip.
300 BİN ÇİFTÇİYE DESTEK
Bitkisel üretimde mart ayı ile birlikte ekim döneminin başlayacağını belirten Tarım ve Orman Bakanlığı, bölgedeki çiftçilere bu konuda desteklerin sağlanacağını duyurdu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yaptığı açıklamada, ”Deprem bölgesini kapsayan başat sektörler için seferberlik başlattık. İlk günden itibaren Bakanlığımız koordinasyonunda yetiştiricilerimiz için hayvan yemi dağıtımlarımız aralıksız devam ediyor. Bölgedeki 300 bin çiftçimizin her daim yanındayız” dedi.
11 MİLYON HAYVANA YEM
Depremden en çok etkilenen sektörlerin biri de hayvancılık. Ahırları yıkılan hayvanlara geçici 1000 çadır tahsis edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, bölgede 2 milyon büyükbaş ve 9.2 milyon küçükbaş hayvan bulunuyor. Yem sıkıntısı çeken 11 milyon hayvan için kaba yem gönderilmesinin yanı sıra besi çiftlikleri kurulmaya devam ediyor. Ayrıca birçok STK, yem yardımının yanı sıra bakıma muhtaç, başıboş ve yaralanan hayvanların kombinaya başvurmasının yolunu açtı. Afet Bölgesinden Yapılacak Hayvan Sevkleri Kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Bölgede 1500 veteriner hekim de evcil ve sokak hayvanları için çalışmalarını aralıksız sürdürdü.
HANGİ İLDE NE YETİŞİYOR
Deprem bölgesindeki illerin en meşhur tarım ürünleri şöyle:
Kahramanmaraş: Buğday, kırmızı biber, çerezlik ayçiçeği, üzüm, ceviz, pamuk ve kayısı
Hatay: Maydanoz, erik, pazı, turunçgiller, marul, havuç, kabak, bezelye, bamya, pamuk, nane, patlıcan, zeytin, sarımsak, soğan, şalgam ve yenidünya
Gaziantep: Buğday, arpa, mercimek, nohut, karpuz, kavun, soğan, sarımsak, pamuk, üzüm, domates, biber, patlıcan, fasulye, havuç-turp, fıstık ve zeytin.
Adıyaman: Antepfıstığı, pamuk, buğday, karışık sebze, sarımsak, arpa, ceviz, nar, elma, dut, zeytin, kiraz ve armut.
Malatya: Kayısı, buğday, şekerpancarı, arpa, nohut, mercimek, mısır ve çavdar.
Diyarbakır: Elma, armut, ayva, erik, kayısı, şeftali, kiraz, ceviz, badem, antepfıstığı, incir, üzüm, nar, dut, karpuz, kavun, domates ve karışık sebze.
Şanlıurfa: Pamuk, mercimek, fıstık, mısır, yağlı tohum ve tahıl
Osmaniye: Buğday, mısır, yerfıstığı, ayçiçeği, soya ve turp
Adana: Pamuk, susam, fiğ, nohut, patates, soğan, arpa, fasulye, patlıcan, nar, zeytin, şeftali, nektarin, elma, badem, ceviz, kiraz, üzüm, kavun, ıspanak ve bezelye.
Kilis: Zeytin, üzüm, buğday, arpa, ceviz, nar, elma, dut, kiraz ve armut.
AV YASAĞI GELDİ
Deprem nedeniyle kara avcılığı, Türkiye genelinde 14 Şubat 2023 itibarıyla ikinci bir duyuruya kadar durduruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre, 20 Ağustos 2022 ile 5 Mart 2023 aralığını kapsayan 2022-2023 av dönemi, yaban hayatı ve yaşam alanlarının deprem felaketinden olumsuz etkilenmesi nedeniyle yeniden değerlendirilerek, kara avcılığının durdurulması kararlaştırıldı.
TARIMDA İLK YAPILACAKLAR
HAYVANCILIKTA İLK YAPILACAKLAR
20 Şubat 2023 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı