Deprem bölgesindeki 11 ilde tarım arazisi miktarı yaklaşık 40 milyon hektar. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kayıtlarına göre bölge, tarımsal üretimde yüzde 14.5, bitkisel üretimde de yüzde 21’lik bir paya sahip. Bölgenin yeniden tarım ve hayvancılık faaliyetlerini sürdürebilmesi için harekete geçildi.
Bu kapsamda, afet bölgesi ilan edilen illerdeki büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiricilerine, hayvancılık faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak amacıyla 6 Şubat-31 Aralık döneminde bir defaya mahsus yem desteği yapılmasına ilişkin hususlar düzenlendi.
KAYITLILARA ÖDEME VAR
Buna göre, Hayvancılık Bilgi Sistemi içinde yer alan TÜRKVET veri tabanına kayıtlı yetiştiricilere, sisteme kayıtlı hayvan sayılarını aşmamak ve üst sınırı Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmek üzere yem desteği verilecek. Yetiştiricilere, bir defaya mahsus olmak üzere büyükbaş (sığır, manda) için hayvan başına 500 lira, küçükbaş (koyun, keçi) için hayvan başına 50 lira destekleme ödemesi yapılacak.
DESTEK BÜTÇESİNDEN
İl/ilçe tarım ve orman müdürlüklerince hayvan miktarlarına ilişkin onaylanan hak edişe esas icmal listeleri, ilgili il tarım ve orman müdürlüğü tarafından Bakanlığa gönderilecek. Hak ediş düzenlenmesine ve depremden etkilenen yerleşim yerlerinin belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar, Bakanlık tarafından belirlenecek. Onaylı hak edişe esas icmal listelerinde belirtilen tutarlar, yetiştiricilere Bakanlık tarafından Ziraat Bankası aracılığıyla ödenecek. Desteklemeye ilişkin ödemeler için gerekli kaynak, Bakanlığın hayvancılık desteklemeleri için ayrılan destekleme bütçesinden karşılanacak.
HESAP YERİNE NAKDİ ÖDEME
* Deprem illerinde çiftçilere mazot ve gübre desteği, hesaplar yerine nakdi olarak ödenecek.
* ÇKS ve destekleme müracaatlarını tamamladıktan sonra vefat eden çiftçilerin tanımlanmış destekleme tutarları, Ziraat Bankası’na başvurmaları halinde mirasçılarına nakit olarak ödenecek.
Uzman eller projesi için ek süre ve hibe
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Kırsal Kalkınma Destekleri Kapsamında Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projelerinin Desteklenmesi Hakkında Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. İlgili karar ile uzman eller projelerinde 100 bin liralık hibe tutarı 250 bin liraya çıkarıldı. Öte yandan, Tarım ve Orman ile Milli Eğitim Bakanlıkları arasındaki Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tarım, hayvan yetiştiriciliği ve sağlığı, laboratuvar hizmetleri ve gıda teknolojisi alanlarında eğitim veren lise ve dengi okullardan mezunlar da proje kapsamına alındı.
KIRSALA BAŞVURU
Tebliğ ile projesini hibe sözleşmesi imzaladığı tarihten itibaren 60 gün içinde tamamlayamayan hak sahibine ek süre verilebilme imkanı tanınırken, proje alt konularında değişiklikler yapıldı. İllerin Kent Tarımı Eylem Planı kapsamında olup olmadıkları da bütçe katsayı hesabına dahil edildi. Proje değerlendirmelerinin sadece sistem üzerinden yapılmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. Normalde kırsal alan ve nüfusu 20 binden az olmasına rağmen büyükşehir sınırlarında kırsal alan özelliğini yitiren yerlerin destekleme kapsamı dışında kalmasını ve büyükşehir belediyesi sınırlarındaki kırsal yerleşim yerlerinde proje uygulamak isteyen kişilerin de müracaat edebilmelerini sağlamak amacıyla ‘kırsal mahalle’ kavramı eklendi ve kırsal mahallelere başvuru yolu açıldı. Bakanlık, 81 ilde 2 bin 500 projeye, proje başı 250 bin lira destek vermeyi planlıyor.
Kredi borçları 1 yıl ertelendi
Cumhurbaşkanı kararına göre, deprem bölgesindeki il ve ilçelerde ekilişleri, ürünleri, hayvan varlıkları, işletme tesisleri, ahırları ve seraları zarar gören gerçek ve tüzel kişi üretici ve yetiştiricilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine (TTK) olan düşük faizli kredi borçları 1 yıl süreyle ertelendi.
Karar kapsamında, tanımlanan kredi borçlarının ana para toplamı 250 bin TL ve altında olan kişilerin kredi borçlarının erteleme işlemleri Ziraat Bankası ve TTK tarafından resen yerine getirilecek. Ana para toplamı, bu tutarın üzerindeki erteleme talepleri için ilgilisine göre Ziraat Bankası ve TTK’ya başvurulması gerekiyor.
FAİZ DE DONDURULDU
Ertelenen tarımsal kredi borçlarına faiz uygulanmayacak. Yatırım kredilerinde ödenmiş tüm taksitler birer yıl süreyle ertelenecek, ancak faizsiz erteleme yalnızca ilk taksit için uygulanacak. Bu kapsamdaki kredilerle ilgili olarak, hasar tespit komisyonu karar tarihinden başvuru süresi sonuna kadar borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Karar, 6 Şubat’tan geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Ayrıca kredi kullandırılan orman köylüleri ve kooperatiflerinin, 6 Şubat-
31 Temmuz döneminde tahsil edilmesi gereken kredi taksitleri, başvuru şartı aranmaksızın 31 Aralık’a kadar ertelendi.