Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi kapsamında, yeni yılın tarım destekleri konusunda açıklamalarda bulundu.
Türkiye’nin pandemi sürecinde gıda arzı ile ilgili hiçbir sıkıntı yaşamadığını belirten Pakdemirli, 2020 Aralık itibariyle 19.9 milyar lira tarımsal destek ödemesi yapıldığını hatırlatarak, “Çiftçilerimizi ve mevsimlik tarım işçilerimizi sokağa çıkma yasağından muaf tuttuk. Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-devlet üzerinden yapılmasına imkan sağladık. Gübre, tohum, ilaç, yem vb. tarımsal girdilerin üretim, erişim ve dağıtımı kesintisiz devam etti. Tarım takvimini de dikkate alarak, ilave yazlık ekim yapmaya uygun 24 ilimizde, yüzde 75 hibe tohum temini ile ‘Bitkisel Üretimi Geliştirme Projesi’ni başlattık” dedi.
ATIL ARAZİLER KAZANILDI
Milli Emlak Genel Tebliği’nde gerekli düzenlemeleri yaparak,atıl hazine arazilerinin etkin bir şekilde tarımsal üretimde kullanılmasını sağladıklarını da vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: “Hububat, baklagil, fındık, kuru kayısı, çeltik ve yaş çay alım fiyatlarını hasat öncesinde açıkladık. Çiğ süt prim desteğini ilk altı ay için 15 kuruşa kadar artırdık. Temmuz, ağustos ve eylül ayları için ise desteği 40 kuruş olarak verdik. Ekim, kasım, aralık desteğini 30 kuruş olarak vereceğiz. Çiğ süt tavsiye fiyatı 2 lira 80 kuruş ve 30 kuruş destek ile 3 lira 10 kuruş olarak açıkladık. Ekmeğin hazır ambalajlı veya ambalaj içerisinde vatandaşa ulaştırılmasını zorunlu hale getirdik. Zirai kredilerin anapara ve faiz tutarlarını 6 ay süreyle faizsiz olarak erteledik.”
MAZOTTA YÜZDE 50 DESTEK
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, 2020 yılı üretim sezonunda tarımsal destekleme uygulamalarında, gübre desteği başta olmak üzere bazı desteklerde birim destek miktarlarını artırdıklarını, bazı konularda ise yeni destekleri devreye aldıklarını da söyledi.
Pakdemirli, mazot maliyetinin yüzde 50’sini karşılamaya devam ettiklerini, kütlü pamuk prim desteğini yüzde 37.5 artışla kg başına 1 lira 10 kuruş yaptıklarını, yağlık ayçiçeği prim desteğini kg başına yüzde 25 artışla 50 kuruşa çıkardıklarını, sürü büyütme ve yenileme desteği kapsamında anaç vasfı kazanmış dişi kuzularına ilave 100 lira destek ödemeye başladıkları bilgisini de verdi. Son 18 yılda tarımsal destek miktarında 12 katlık rekor artış sağladıklarını ifade eden Pakdemirli, reel rakamlarla toplam 311 milyar lira hibe destek ödemesi yaptıklarını dile getirdi.
2 YILDA 51.6 MİLYAR TL DESTEK
Son iki yılda destekleri yüzde 52 artışla 22 milyar liraya çıkardıklarını ve 2018-2020 Aralık itibariyle toplamda 51.6 milyar lira destek ödemesi yaptıklarını vurgulayan Pakdemirli, 2021 yılında ise 22 milyar lira ve 2 milyar lira ilave yedek ödenekle birlikte üreticilere toplam 24 milyar lira tarımsal destek sağlayacaklarını bildirdi. Pakdemirli, 2021 bütçesinin bir önceki yıla göre yüzde 27.8 artışla 51.5 milyar lira olduğunu da sözlerine ekledi.
KADIN VE GENÇ GİRİŞİMCİLERE 1.3 MİLYAR LİRA VERİLECEK
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2021 hedeflerinden bazıları ise şunlar:
* 2.5 milyon dekar alanda mera ıslah ve amenajman projeleri yapılacak.
* Kırsal kalkınma kapsamında yüzde 50 hibe desteği, özellikle kadın, genç girişimcilere ve küçük aile işletmelerine olmak üzere
*.3 milyar lira verilecek.
* Uzman Eller Projesi ülke genelinde uygulamaya konulacak ve 200 milyon lira hibe verilecek.
* Lisanslı depoculuk kapsamında ise 170 milyon lira hibe desteği ödemesi yapılacak.
* Ağaçlandırma ve erozyonla mücadele faaliyetleri olarak 100 bin hektar alanda çalışma gerçekleştirilecek.
* 270 milyon adet fidan üretilecek.
* ORKÖY kredi ve hibe destek tutarı 300 milyon lira olacak.
* 51 baraj ve 39 gölet olmak üzere toplam 90 depolama tesisi daha bitirilerek depolama sayısı bin 617’ye, kapasitesi ise 180 milyar metreküpe ulaştırılacak.
* 92 sulama tesisi bitirilerek sulama tesis sayısı 3 bin 313’e, sulamaya açılan alan 6.9 milyon hektara çıkarılacak.
* İçme suyu ve atık suda 15 tesis daha bitirilerek tesis sayısı 382’ye, temin edilecek içme suyu miktarı yıllık 4.8 milyar metreküpe çıkarılacak.