tatil-sepeti

HABER: MÜGE BİBER

Klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden kabul edilen Yeni Camii Hünkar Kasrı, inşa edildiği 1663’ten günümüze varlığını koruyan görkemli tarihi mekanlardan biri. Eminönü’nde yıllarca unutulmaya yüz tutmuş harabe halinden İstanbul Ticaret Odası’nın çabaları ile kurtulan Yeni Camii Hünkar Kasrı, sanatseverlerin ilgi odağı haline geldi.

Oda’nın öncülüğü ile 2003 yılından başlayarak 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sonunda tekrar İstanbul’a kazandırılan tarihi mekan, her ay en az bir etkinliğe sahne oluyor.

53 SANATÇIYI AĞIRLADI

Yeni Camii Hünkar Kasrı, İTO öncülüğünde 2014 yılından bugüne kadar 53 sanatçıya ev sahipliği yaptı. Tarihi mekanda ebru, hüsn-i, hat, karma, minyatür, tezhip, seramik, halı dokuma, kırkyama, fotoğraf, azernegari, koleksiyon, çini ve resim gibi birçok sanat eseri sergileniyor. Hünkar Kasrı, her ayın ikinci Perşembe günü açılan birbirinden güzel sergilerle sanatseverleri ağırlıyor.

Sanatçılar da İstanbul Ticaret Odası’nın desteğiyle tarihi mekanda eserlerini
paylaşma imkanı buluyor.

2017’DE SANATSEVERLER İLE BULUŞAN SERGİLER

Kağıdın tılsımı
Ayla Sayitoğlu ve Gülnur Bayraktar’ın eserlerinden oluşan geçmişi 500 yıl öncesine dayanan katı’ sanatına ait eserlerden oluşan ‘Kağıdın Tılsımı’ sergisi.

Si-rû otuz yürek otuz suret
Geleneksel Sanatlar Bölümü’nden mezun olan 30 sanatçının çalışmalarının yer aldığı tezhip ve minyatür sanatına ait değerli eserler dikkat çekti.

Yol arkadaşım; sanat
Sabriye Şeker’in kendine has zengin düzenlemelerle hazırladığı sergi, tezhip ve minyatür sanatının seçkin örneklerinden oluşuyor.

Geçmişten geleceğe filografi
Filografi sanatçısı Saadet Peçe’nin eserlerinden oluşan sergi, Doğu ve Batı’yı kendisine has üslubuyla canlandırıp yaşatıyor.

Lalenin yolculuğu
Serginin sanatçıları fotoğraf ustaları Kenan Demir ve Celalettin Tosun’du. Anavatanı yurdumuz olan, 16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın gönderisi ile tüm Avrupalıları hayranlık içinde bırakan laleler ve Muş’ta bulunan lalezarların fotoğrafları ilgiyle izlendi.

Vakt-i bahar
Ebru sanatçısı Şeyda Özdem ve öğrencileri, en seçkin ebru örneklerini kendi yorumlarıyla sanatseverlere tanıttı.

17. YÜZYIL İŞÇİLİĞİ

III. Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın isteğiyle padişah ve ailesinin zaman zaman ibadet etmesi veya dinlenmesi amacıyla yaptırılan Yeni Camii Hünkar Kasrı, günümüze kadar varlığını sürdürdü. Hünkar Kasrı’nda 17. yüzyıla ait nadide çiniler, sedefkari, tunç alçı ve edirnekari örnekleri bulunuyor. Kasrın giriş kapısındaki ağaç işçiliği, içeride bulunan çinili ocaklar, duvarları kaplayan çini panolar, renkli cam pencereler nadide bir işçilik örneği ile turistlerin ilgi odağı oluyor.

25 Nisan 2017 Salı

Etiketler : Gündem