Sempozyumda, Filistin halkının maruz kaldığı zulüm ve direnişin tarihi, hukuki, ekonomik ve siyasi dinamikleri, uluslararası düzeyde katılımla kapsamlı bir şekilde ele alındı.
HABER:ERTAN ERYILMAZ
BARIŞ İÇİN BİRLİK ŞART
ESAM İstanbul Başkanı Prof. Dr. Hüsnü Koyunoğlu, sempozyumun açılış konuşmasında, Filistin’in tarih boyunca Yahudilere vaat edilmiş topraklar olmadığına dikkat çekerek, Kudüs’ün Yahudilere daimi bir başkentlik yapmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Koyunoğlu, İslam tarihindeki fetihlerde Yahudilerin Kudüs’te bulunmadığını, Müslüman hakimiyeti altında daha huzurlu bir yaşam sürdüğünü vurguladı.
Filistin’deki mevcut duruma da değinen Prof. Dr. Koyunoğlu, “ABD’nin İsrail’e verdiği destek, İsrail’in Müslüman dünyasına karşı sergilediği baskının temelini oluşturuyor.
Müslümanların birliği sağlanmadıkça bu direnişin başarılı olamayacak” dedi.
FİLİSTİN HEPİMİZİN DAVASI
İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necip Şimşek ise Filistin davasına olan desteklerini vurgulayarak, “Mescidi Aksa ve Beytüllahim gibi kutsal mekânların bulunduğu Filistin, hepimizin davası ve duasıdır” dedi.
Filistin’de yaşanan zulmün dünya tarihine bir dönüm noktası olarak geçeceğini belirten Prof. Dr. Şimşek, Türkiye’deki üniversitelerin de bu konuda önemli etkinlikler düzenleyerek, Filistin’deki durumu geniş kitlelere duyurmak için büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Tim Blunk’un, “Bir taş at. Bir taş daha at. Bir şiir ateşle. Bir yumruk yükselt. Sesini yükselt. Ama sakın sessiz kalma!” sözlerine atıfta bulunan Prof. Dr. Şimşek, Filistin davasının uluslararası platformlarda daha fazla ses getireceğini belirtti.