İstanbul Ticaret Üniversitesi Kadın ve Aile Uygulama ve Araştırma Merkezi’nce düzenlenen Yüzüncü Yıl Panelleri’nin üçüncüsü, ‘Yüzyılın Mimarlığı Mimarlığın Kadınları’, Sütlüce Yerleşkesi’nde gerçekleşti.
Merkez Müdürü Dr. Ayşen Barlak Güngör’ün moderatörlüğünü yaptığı panele, Öğretim Görevlisi ve aynı zamanda Yapı ve Teknik İşler Müdürü Dr. Sacide Akın, Üsküdar Belediyesi Fen İşleri Müdür Yardımcısı Dr. Esra Özdil, konuşmacı olarak katıldı. Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, farklı alanlarda tarihe geçmiş, akademik çalışmalar yapmış kadınların konuşulduğu panellerin üçüncüsünde, kadın perspektifinden mimarlık, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemi olmak üzere iki başlık altında değerlendirildi.
VAKIF ESERLER
Cumhuriyet öncesi dönemde mimari gelişmeler üzerine konuşan Dr. Esra Özdil, Osmanlı döneminde, kurumsal hizmetlerin büyük bir kısmının vakıflar üzerinden sürdürüldüğünü belirtti. Özdil, şunları söyledi: “İnşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmış eserlerin bir kısmı, kadınlar tarafından kurulmuş vakıflar üzerinden en ince ayrıntıları düşünülerek yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde hâkim olan vakfetme kültürüyle sadece hanedan hanımlarının, kızlarının değil, Anadolu’nun en ücra köşesinden bile kadınların mimarinin gelişmesine katkısı olmuştur.”
SELÇUKLU’DAN GÜNÜMÜZE
Dr. Özdil, Türk tarihinde, devlet yönetiminde söz sahibi olan kadınların, mimaride de söz sahibi olduğunu ve şehirlerin şekillenmesinde etkin rol aldığını ifade etti. Dr. Özdil, “Selçuklu’dan günümüze kadar ayakta kalan eserlere baktığımızda, kadınların inşa ettirdikleri camilerin yanına hanlar, hamamlar ekleyerek külliyeye dönüştürdüğünü görüyoruz. 18’inci yüzyıldan sonra külliyelerin yanı sıra hastaneler, saraylar imar edilmiş” diye konuştu.
Panelde, ikinci konuşmacı Dr. Sacide Akın da Cumhuriyet sonrası mimarideki gelişmeleri ve kadının etkilerini anlattı. Dr. Akın, konuşmasında ilk mimarlık eğitimi alan Türk kadınlarının, 1882’de kurulan ve içinde heykeltraşlık, mimarlık, hakkaklık ve diğer sanat derslerinin okutulduğu Sanayi-i Nefise Mektebi’ne 1930 yılında giriş yapan Leman Cevat Tomsu ve Münevver Belen Gözeler’in olduğunu hatırlattı.
SANAYİ-İ NEFİSE MEKTEBİ
Sanayi-i Nefise Mektebi hakkında detaylı bilgiler veren Dr. Akın, şöyle devam etti:
“Bu mektepten mezun olan ve Cumhuriyet dönemine ismini yazdıran kadın mimarların sayısı çok azdır. Ancak bir vakıf mimarı olarak anılan Cahide Tamer Aksel, özellikle Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı’ndaki özverili çalışması ve 12 yıl süren Yedikule Hisarı restorasyonuyla dönemin aranan restoratör mimarı olarak anılmaktadır. Ancak Cumhuriyet dönemi kadın mimarlarından, döneme damgasını vuracak ve gelecek nesillere aktarılacak yeni bir eser üretilememiştir.”
ÖĞRENCİLER BORSA İSTANBUL’DA
Borsa İstanbul’un (BİST) finansal piyasalarını ve bu piyasalarda işlem gören finansal ürünleri, İstanbul Ticaret öğrencilerine tanıtmak için bir ziyaret gerçekleştirildi. Doç. Dr. Ali Küçükçolak’ın koordinasyonu ve Borsa Yatırım Kulübü’nün organizasyonuyla düzenlenen ziyarette, Borsa İstanbul yöneticileri, sermaye piyasalarının geldiği aşama ve yenilikler hakkında geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Öğrenciler sunumdan sonra seans salonları ve halka arz gong törenlerinin yapıldığı salonları ziyaret etti.
VAKIFBANK YÖNETİCİLERİ BORSAİSTANBUL LABORATUVARI’NDA
Vakıfbank İnsan Kaynakları, Risk Yönetimi, Sürdürülebilir Finans, Kredi Süreçleri konularına liderlik yapan yöneticileri, Borsa Yatırım Kulübü yöneticilerinin organizasyonuyla üniversitedeki Borsa İstanbul Laboratuvarı’nı ziyaret etti.
İLERİ YATIRIM STRATEJİLERİ PROGRAMINDAN YENİ MEZUNLAR
Teknoloji Transfer Ofisi tarafından Doç. Dr. Ali Küçükçolak’ın koordinasyonunda organize edilen ‘Borsada İleri Yatırım Stratejileri Programı’nın ikincisi de tamamlandı. Risk yönetimi ve portföy oluşturma stratejileri hakkında bilgilendirmeyi amaçlayan programda, Türkiye’nin önde gelen profesyonelleri ve uzman akademisyenler görev aldı. Eğitimler sırasında uygulamacılar tarafından vaka bazlı çalışmalar eşliğinde gerçek tecrübe paylaşımları da yapıldı.