Tarihi yatırımlar açısından da 2018 iz bıraktı. İstanbul Havalimanı açıldı. Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli atıldı. Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek TürkAkımı Doğalgaz Hattı Projesi’nin deniz kısmı tamamlandı.
HABER: ŞEREF KILIÇLI
EN KÖKLÜ DEĞİŞİM
Geçtiğimiz yıl, Türkiye’nin gündemine damgasını vuran en çarpıcı değişim, 24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimi’nin ardından yaşandı. Yeni dönemde parlamenter hükümet sisteminden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk kabine üyelerini 9 Temmuz’da açıkladı.
EN KAMUSAL BİRLEŞİM
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişle birlikte bakanlık sayısı 16’ya indirildi. Ekonomiyle ilgili bakanlıklarda da düzenlemeye gidildi. Maliye Bakanlığı’nın adı Hazine ve Maliye Bakanlığı olurken, Ekonomi Bakanlığı ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı birleştirilerek, Ticaret Bakanlığı’na dönüştü. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın adı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, yeni düzenlemeyle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na dönüştürüldü.
DÖVİZDE HAREKETLİ HAFTA
Döviz kurlarında, 12 Ağustos pazar akşamı dış kaynaklı yılın en spekülatif hareketlenmesi yaşandı.
10 Ağustos sabahına 5.70 TL’yi aşarak başlayan dolar kuru, aynı günün akşamı haftayı 6.51 TL ile kapattı. 12 Ağustos akşamı ise 7.24 seviyesini gördü. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerle 16 Ağustos’ta dolar 5.70 TL seviyesinin altını gördü.
EN TİCARİ MİSİLLEME
2018’e damga vuran konulardan biri, Türkiye-ABD arasındaki gerilimin ekonomik ilişkilere de yansıması oldu. Ağustos ayında ABD’nin, Türkiye’ye demir-çelik ve alüminyum ürünleri için ek vergi getirmesi kararı üzerine Türkiye, karşı hamlede bulundu. Ticaret Bakanlığı, ABD menşeli çok sayıda ürünün ithalatında ek mali yükümlülük oranlarını yüzde 100 artırdı. Bakanlık, ABD’nin çelik ve alüminyuma uyguladığı ilave gümrük vergilerini Dünya Ticaret Örgütü’ne taşıdı.
EN KAPSAMLI PLAN
2019-2023 yıllarını kapsayan 11. Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından 21 Şubat’ta açıklandı. Türkiye’nin 1. Kalkınma Planı 1963-1967 dönemini kapsarken, söz konusu plan 1962’de Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. 11. Kalkınma Planı, Cumhuriyet’in 100. yılını kapsamasıyla da dikkat çekti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan, milyonlarca vatandaşın beklediği, kamuoyunda ‘imar barışı’ olarak bilinen düzenleme, haziran ayında yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenleme ile 13 milyon konutun imar ve iskan sorununun çözülmesi, yapı kayıt belgesinin verilmesi hedeflendi.
EN EKONOMİK PROGRAM
Türkiye ekonomisinin yol haritasını oluşturacak olan ‘Yeni Ekonomi Programı’ (YEP), 20 Eylül’de Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklandı. 2019-2021 yıllarını kapsayan programın ana mesajları ‘dengelenme, disiplin ve değişim’ olarak belirlendi.
EN HIZLI PROGRAM
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 bakanlığın, 100 gün içinde gerçekleştireceği icraatları içeren ‘100 Günlük Eylem Planları’nı açıkladı. Birinci 100 Günlük Eylem Planı 3 Ağustos’ta, İkinci 100 Günlük Eylem Planı 13 Aralık’ta ilan edildi.
EN MÜCADELECİ PROGRAM
Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından 9 Ekim’de açıklandı. ‘Türkiye Kazanacak’ sloganıyla hazırlanan Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı’na, firmalardan verilen destek kısa sürede çığ gibi büyüdü. Programa destek veren firmalar, asgari yüzde 10 indirim uyguladı.
EN DEĞİŞİMCİ ÇAĞRI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 10 Ekim’de Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda, 28 Kasım’da İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi’nin (İSEDAK) toplantısında, milli paralarla ticaret çağrısı yaptı. Milli paralarla ticaret konusu; Rusya, Çin, İran, Ukrayna ile yapılan görüşmelerde de gündemin öncelikleri arasında yer aldı.
EN ENERJİK YATIRIM
Türkiye’nin ilk nükleer santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin temeli, 3 Nisan’da, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in katıldığı törenle atıldı. Yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle tek kalemde yapılan en büyük yatırım olacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üretimi, Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacak.
EN KOBİCİ DESTEK
2018’de, KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştıran yeni bir destek kredi paketi açıklandı. ‘Birlikte Kazanacağız: KOBİ Destek Kredisi’ protokolü, 31 Ağustos’ta Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak ile Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla imzalandı. KOBİ destek kredisi ile reel sektöre 10 milyar liralık finansman sağlandı.
EN TARİHİ AÇILIŞ
Türkiye, 95’inci yıldönümünü kutladığı Cumhuriyet Bayramı’nı tarihi bir açılışla taçlandırdı. Tüm etapları tamamlandığında dünyanın en büyük ve en modern havalimanı olacak İstanbul Havalimanı’nın ilk etabı, 29 Ekim 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı.
Yıllık 90 milyon yolcu kapasitesi ile açılan İstanbul Havalimanı, tüm fazları devreye girdiğinde yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak.
EN MESAJLI TÖREN
Rus doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyacak ve toplam kapasitesi 31.5 milyar metreküp olacak TürkAkımı Projesi’nin deniz kısmı 2018’de tamamlandı. TürkAkımı’nın deniz bölümünün tamamlanması dolayısıyla 19 Kasım’da İstanbul’da düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin katıldı. Türkiye’yi önemli bir doğalgaz merkezi haline getirecek hattın 2019 sonunda faaliyete geçmesi hedefleniyor.