tatil-sepeti
tatil-sepeti

Tarihi Çamlıca Tepesi’nden değişim rüzgarı

Giriş: 29.09.2020 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: OSMAN KUVVET

Çamlıca’da görüntü kirliliği oluşturan antenleri ve kuleleri tek bir noktada toplayacak Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi, hizmete alınmak için gün sayıyor.

300 işçi ve mühendisin gece gündüz çalıştığı ve test yayınlarının başarıyla tamamlandığı kulede, tek noktadan televizyon ve radyo yayıncılık hizmeti verilmesi bekleniyor.

2016 YILINDA BAŞLADI

Büyük Çamlıca Tepesi’nde onlarca radyo ve televizyon vericisinin kaldırılmasını öngören projeye 2016 yılının mart ayında başlandı.

221 metre uzunluğundaki betonarme ana yapının tamamlanmasının ardından antenleri taşıyacak çelik konstrüksiyon bölümü inşa edildi. Daha sonra da lale formunda tasarlanan ve yaşam alanlarının bulunduğu katlar yerine yerleştirildi ve kaplama işlemlerine başlandı.

TEST YAYINLARI TAMAMLANDI

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’nde koronavirüs salgını nedeniyle yavaşlayan test çalışmalarının tamamlandığını söyledi. Karaismailoğlu, “Tüm radyo yayınlarını Çamlıca Kulesi’ne taşıyarak kuleden vermeye başladık. 99 radyonun aynı anda gerçek yayın testleri yapıldı. 3.5 kilovatlık güçten maksimum güç 5 kilovata kadar olan ikinci testlerimizi de başarı ile tamamladık. Şu anda da yayınlarımız başarıyla devam ediyor” dedi.

ESKİ ANTENLER SÖKÜLECEK

Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi’nin devreye girmesinin ardından şu anda Çamlıca Tepesi’nde görüntü kirliliği oluşturan eski antenlerin de sökümüne hemen başlanması bekleniyor.

Etap etap gerçekleştirilecek çalışmaların sonunda Çamlıca Tepesi’nin tamamen anten kirliliğinden kurtarılacağı belirtildi. Kuledeki sosyal alanlar ise daha sonra devreye alınacak.

CAZİBE MERKEZİ OLACAK

Küçük Çamlıca’da 10 bin metrekarelik alana inşa edilen ve deniz seviyesinden 587 metre yüksekte olan TV-Radyo Kulesi’nin, İstanbul’un yeni turistik merkezlerinden biri olması bekleniyor. Kulede kullanılacak panoramik asansörlerin, 180 metre boyunca bir yanda Tarihi Yarımada’ya, diğer yanda Karadeniz kıyılarına bakacak şekilde yerleştirildiğini anlatan Bakan Karaismailoğlu, “Seyir katları ve restoranlar da hizmete girdiğinde kule, İstanbulluların yanı sıra turistler için de bir cazibe merkezi
haline gelecek” dedi.

İSTANBUL’A YENİ SEMBOL

  • Kule girişinden itibaren 369 metre yüksekliğe sahip.
  • Kulenin zirvesi deniz seviyesinden yaklaşık 587 metre yükseklikte.
  • 4 katı yer altında olmak üzere her biri 4.5 metre yüksekliğinde 53 kattan oluşuyor.
  • 33 ve 34’üncü katlarında iki ayrı seyir terası yer alacak.
  • 39 ve 40’ıncı katlarında birer restoran bulunacak.
  • 32 bin metrekare inşaat alanı bulunan kulenin yapımında 30 bin metreküp beton ve 3 bin ton yapı çeliği kullanıldı.