Salı, 05 Kasım, 2024
Uluslararası Standardizasyon Örgütü’nün (ISO) toplantıları, üye ülkelerden delegelerin katılımıyla yapılıyor. Toplantılarda özel sektörden ve kurumlardan uzmanların görüşleriyle standartlar belirleniyor. Geçen yıl İsviçre’nin Cenevre şehrinde yapılan toplantıda TSE de yer aldı.
HABER: ADEM ORHUN
Ticareti yakından ilgilendiren standartları hazırlayan, test ve uygunluk raporlarını veren Türk Standardları Enstitüsü (TSE), İstanbul’daki firmaları bilgilendirdi. İstanbul Ticaret Odası’nın düzenlediği seminerde TSE’nin faaliyetlerinin tanıtımı yapılırken, salonu dolduran firma temsilcileri, sorularına en yetkili ağızlardan cevap aldılar.
İŞ DÜNYASI İÇİN
Seminerin açılış konuşmasını İTO Başkanı Yardımcısı Dursun Topçu yaptı. Topçu, “Ticarette avantaj sağlayan nitelikli ürünler için standartların öncelikli olduğunu kaydetti. TSE’nin yıllardır bu alandaki çalışmaları, iş dünyasına da ışık tutuyor. Gerek sektörlerin sorunlarının çözümü, gerek standartların hazırlanması ve sektörlerin bu konuda katılımının sağlanması için İTO olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
REKABET UNSURU
TSE Başkanı Prof. Dr. Adem Şahin de enstitünün 60 yıldır yürüttüğü çalışmaların önemini vurguladı. Prof. Şahin, sanayi ürünlerinin kalitesi ve küresel rekabete hazır ürünlerin çıkarılması için standartların kritik öneme sahip olduğunu vurguladı. Küresel ticaretteki gelişmelerin, uluslararası rekabette ne kadar ölçü varsa bunlarla karşı karşıya geldiklerini belirten TSE Başkanı, “Artan rekabet şartları içinde tarife dışı engeller ve sanayi istihbaratı her geçen gün önem kazanıyor. Bunlar da standartlarla ilişkili olarak karşımıza çakıyor. TSE de bu alanda iş dünyası için önemli çalışmalar yapıyor” dedi.
PAZAR ETKİLİYOR
İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu’nun da yer aldığı seminerde, TSE’nin standart ve belgelendirme faaliyetlerini TSE Genel Sekreteri Aykut Kırbaş anlattı. Kırbaş, uluslararası ticareti ve pazara girişi etkileyen standartlar hazırlanırken masada bulunmanın önemini vurguladı. Kırbaş, “TSE, en kritik faaliyetlerini burada gerçekleştiriyor” dedi.
İŞBİRLİĞİ ARTMALI
Enstitünün görevlerini ve organizasyon yapısını tanıtırken, TSE’nin gelecek projeksiyonunu da paylaşan Genel Sekreter Aykut Kırbaş, şöyle konuştu: “Standardizasyon sürecine paydaşların daha etkin katılımı, paydaşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun artırılması, standardizasyon konusunda kamuoyunun bilgi, bilinç ve farkındalık artışının sağlanması önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.”
FİRMALARA ÇAĞRI
Konuşmasında salondaki firma temsilcilerine seslenen Kırbaş, “Bu enstitü sizin enstitünüz. KOBİ’lerimizin, ihracatçılarımızın, dış pazarlara girişlerinin önündeki engelleri aşmaları ve ihracatlarını artırmaları için de çalışıyoruz” dedi. TSE Genel Sekreteri, “Özellikle dış pazarlarda standart, test ve belgelendirme gibi isimler altında uygulanan tarife dışı engellerin önemli bir kısmını, uluslararası faaliyetlerimiz ve yetkilerimiz dahilinde çözebiliyoruz. Firmalarımız, karşılaştıkları engelleri bize bildirsinler” şeklinde konuştu.
ÇALIŞTAY TEKLİFİ
TSE Genel Sekreteri, şunları söyledi: “Pazarlarda yaşanan sıkıntıların çözüm yollarının bulunması ve firmalarımızın standardizasyon refleksinin gelişmesi için sektörlerimizle buluşmak istiyoruz. Öncelikle istekli sektörlerden temsilciler olmak üzere firmalarımızın katılımıyla çalıştaylar düzenlemek istiyoruz.
Bunu da İTO öncülüğünde gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum.”
AYNA KOMİTELER
TSE’nin, uluslararası standartların hazırlandığı teknik komitelerde de faal olduğunu belirten Kırbaş, “131 ayna komitede yer alıyoruz. Bu faaliyetler için sektörlerden 2000 uzman kayıtlı. Ancak firmalarımızın bu konuda daha girişken olmalarını bekliyoruz. Listede olmak yeterli değil. Sorun bildirme, yorum yapma, görüş ve değerlendirme bekliyoruz. Bu şekilde global standartlar konusunda etkinliğimizi artırabiliriz” diye konuştu.
TSE’NİN YER ALDIĞI ULUSLARARASI KURULUŞLAR
KÖRFEZ ÜLKELERİ
SUUDİ ARABİSTAN
UKRAYNA’DA GEÇERLİ
ORTA AMERİKA
KATAR VE YEMEN
SUDAN PAZARI
TEHLİKELİ MADDE TAŞIMACILIĞI TESTLERİ
TSE aynı zamanda tehlikeli maddelerin taşımacılığında kullanılan ambalaj, basınçlı kap, tank ve araçların muayene, test ve belgelendirmeleri konusunda yetkilendirildi. Bu yetki karayolu (ADR), denizyolu (IMDG), havayolu (IATA-DGR) kapsamında geçerli. Ayrıca, tehlikeli maddelerin demiryolunda taşınması (RID) kapsamında yapılan tank muayeneleri de, Sivas-TÜDAMSAŞ ve Kırıkkale-TÜPRAŞ tesislerinde yapılıyor.
İTHALATTA NUMUNE DENEYLERİ
Ticaret Bakanlığı’nın istediği, ithalat numunelerine indirgenmiş deneyler de 2017’den bu yana TSE tarafından yapılıyor. Bu deneyler kapsamında geçen yıl 29 bin 117 rapor hazırlandı. 2019’un ilk yarısındaki rapor sayısı ise 8 bin 759 oldu. Bu yıl olumsuz rapor oranı bazı ürün gruplarında şu şekilde gerçekleşti:
Kayış: % 35.9
Adaptör: % 17.2
Rulman: % 9.4
Makinalar: % 4.6
Aydınlatma: % 4.2
TV, kamera: % 3.2
ULUSLARARASI UYGUNLUK TESPİTİ
TSE’nin uluslararası uygunluk değerlendirme pazarındaki etkisini artırmak amacıyla yüzde 100 TSE sermayesiyle 2014’te Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi (ICAS AŞ) kuruldu. ICAS, yurt içi ve yurt dışında test, belgelendirme, gözetim-muayene faaliyetleri yapıyor; Azerbaycan (INTERSERT) ve Moldova’da (Intertehtest) ve İTBAK AŞ adıyla işbirliği projeleri yürütüyor.
24 Haziran 2019 Pazartesi
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı