Pazar, 24 Kasım, 2024
HABER: TUĞÇE ÖZKUŞ
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) girişimlerinden Tannection, akıllı tarım, akıllı ev ve benzeri projelerde, çevrimiçi kontroller ile yönetim imkanı sağlıyor. Bireyselden sanayiye kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden projeyi, kurucusu ÖmerGöksoy anlattı.
YEPYENİ BİR ALGORİTMA
Projenizi anlatabilir misiniz?
Tannection, temelinde blok zinciri 2.0 algoritması bulunan donanımsal ve yazılımsal nesnelerin ve sensörlerin güvenli iletişimini amaçlayan bir çözüm. Mevcut blok zinciri, madenci ve yüksek işlemciye ihtiyaç duyuyor. Ayrıca kayıt defteri biçimindeki sabit tablo yapısı, yetki dağılımı ile parçalı ve dağınık mimari eksikliği gibi yapısal engellere sahip. Bu durum da nesneler ile kullanmayı hem kurulum hem işletme aşamasında oldukça maliyetli bir hale getiriyor. Biz de standart ‘blok zinciri’ mimarisini geliştirmeye karar verdik. Bu geliştirmeler neticesinde, Temmuz 2017’de, ‘Küf’ adını verdiğimiz ‘Blok Zinciri 2.0’ ismiyle yepyeni bir algoritma çıktı. Oluşturduğumuz bu açık kaynaklı yapı, temelinde tıpkı blok zinciri gibi bir veri tabanı olsa da en büyük fark, Tannection platformunun da ortaya çıkmasını sağlayan ‘micro edition’ sürümüne dönüşmesini sağlayan esnek mimari.
MÜNİH’TE OFİS FIRSATI
Projeniz şu an hangi aşamada ve hangi süreçleri tamamlayarak bugüne ulaştınız?
Ar-Ge öncesinde geliştireceğimiz üründe açık kaynaklı olan, her işletim sistemi ve işlemci ile çalışan, aynı zamanda çevrimiçi veya çevrimdışı çalışabilmesi gibi özellikleri belirledik. Bu özellikler, projenin bir işlemci veya ürüne olan bağımlılığını en baştan engellemek üzere belirlendi. İşlemci veya platform bağımsızlığının hem fiyat açısından hem de stratejik açıdan önemli olduğunun bilinciyle bu özelliklerde karar kıldık. Sonrasında öncelikli olarak çevrimiçi kontrol ürünümüzü, ardından kablosuz iletişim modülümüzü ve şifreleme kartımızı geliştirdik.Bu süreçte Kasım 2019’da BTM’ye kabul edildik. 27 Aralık’ta yapılan DemoDay ile İstanbul Şehir Üniversitesi Teknoloji Transferi Hızlandırma Programı’nda birinci olduk. Bu birincilikle Almanya’nın Münih şehrinde ofis açma ve Almanya piyasasına giriş için danışmanlık hizmetini de kazandık. Ayrıca Almanya’da sanayi aktörlerine ürünlerimizi tanıtma ve işbirlikleri kurma fırsatı yakaladık. BTM bünyesinde şifreleme kartımızı satışa çıkartmaya hazırlanırken, rekabet avantajımızı kaybetmemek için diğer ürünlerimizin de satışa hazırlanmasına öncelik verdik.
KAYIT TUTAN DEFTER
Ürünün hikayesi var mı?
Günümüzde kullanıldığı şekliyle blok zinciri yalnızca kripto para, akıllı kontrat, veri kayıt uygulamaları gibi belirli bir tablo şemasında kayıt tutan defter görüntüsü veriyor. Ancak blok zinciri bizim açımızdan bakıldığında, yasal zemininden ziyade bu uygulamaların kullanım alanları ve gelişimine sağlayacağı katkı ile daha çok önem kazanıyor. Blok zinciri algoritmasının temelindeki güvenli yapıyı fark ettiğimiz andan itibaren bu algoritmanın nesne iletişiminde kritik bir rol oynayabileceğini anladık. Tannection olarak bu algoritma yapısının sensör ve makina iletişiminde güvenliğin anahtarı olduğunu fark ettiğimiz andan itibaren algoritma üzerinde çalışmalara başladık.
Projenizi uyguladığınız sektörlerde farklı ihtiyaçlar gördünüz mü? Bu durumlara göre projenizi şekillendirmeyi planlıyor musunuz?
Tannection, iletişim güvenliğini sağlayan donanımsal bir çözüm. Öncelikli hedefimiz, proje geliştiren firmaların güvenli ve stabil iletişim altyapısı ile çözümler sunmasını sağlamak. Tannection her ne kadar donanımsal bir ürün olsa da temelindeki algoritmalar sayesinde bir öğrenci projesinden otomasyon kontrolüne kadar geniş bir yelpazede sensör ve makina kontrolünü yapabilen bir ürün geliştirme konusunda iddialıyız. Şu an sanayi kullanımına sunacağımız güvenlik kartımızı geliştiriyoruz.3 yıl süren ve güvenliğin farklı basamakları için geliştirilen Güve (Büyük Veri Algoritması), Küf (Blok Zinciri 2.0 Algoritması), Azot (Şifreleme Algoritması)
ve Soda (Arşivleme Algoritması) algoritmaları sayesinde hızlı ürün geliştirme ve prototipleme konusunda oldukça haklı bir iddiamız mevcut.
Global ve Türkiye pazarında kendinizi nerede konumlandırmayı düşünüyorsunuz?
Öncelikli hedefimiz, ister sanayi ister öğrenci projesi olsun, sensör verilerini bir noktadan diğer noktaya güvenli ve kırılamaz (hacklenemez) biçimde iletmek. Amacımız sahip olduğumuz algoritma ve donanımlar sayesinde zaman temelli ve donanımsal anahtarlamalı şifreleme ile sensör iletişim güvenliğini otomasyon, sinyalizasyon, sanayi gibi tüm alanlarda sağlamak.
15 Ocak 2020 Çarşamba
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar
24 Kasım 2024 Pazar