HABER: SOYHAN ALPASLAN
Gümrük idaresi ile gümrük müşavirleri, uygulamadaki sorunları birlikte çözmenin yollarını aradı. İstanbul Ticaret Odası’nda düzenlenen ‘Gümrük Tarife Uygulamaları ve Mevzuatı’ konulu seminer ve eğitimin öne çıkan başlığı, eşyanın tarifesinin belirlenmesinde yaşanan sıkıntılar oldu. Gümrük müşavirleri, tamamlanmamış eşyaların, sökülerek gelen makinelerin sınıflandırılmasının en çok ihtilaf yaşanan konuların başında geldiğini söyledi. Müşavirler, bu tip eşyalarda sınıflandırmanın mümeyyiz, yani eşyanın ayırt edici özelliğine göre yapılması gerektiğine dikkat çekti.
İSTANBUL’DAN 63 MİLYAR DOLAR
Seminerin açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi Levent Taş yaptı. İstanbul gümrüklerinin daha verimli hale getirilmesinin Türkiye ekonomisi için özel bir önemi olduğunun altını çizen Taş, şöyle konuştu: “2017’de 157 milyar dolarlık ihracatımızın 63 milyar doları İstanbul’da gerçekleşti.
Bu büyük iş yükü beraberinde sorunlar da taşıyor.
Bir ülkenin ekonomisi için dış ticareti ne kadar önemli ise dış ticaretin kalbi de gümrüklerimizde atıyor. O nedenle, gümrüklerimizin doğru ve etkin bir şekilde işlemesi iş dünyasının dünyayla irtibatı için elzemdir.”
4.2 MİLYON BEYANNAME
İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Mehmet Hatipoğlu da 2017 yılında İstanbul gümrüklerinin 4 milyon 200 bin gümrük beyannamesi tescil ettiğini belirtti. 2018 ocak-ağustos döneminde de tescil adedinin 3 milyon 500 bine ulaştığını dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti: “Sorumluluğumuz çok büyük. Bu amaçla bağlantı gümrük idarelerimizde görevli muayene memurlarına 6 ayrı grup halinde 6 hafta süreyle Gümrük Tarife Mevzuatı ve Uygulamaları Eğitimi organize ettik.” Hatipoğlu, aynı eşyaya ilişkin farklı tarife uygulamalarının AB gümrüklerinde de yaşanabildiğine dikkat çekti.
SIKINTILARIMIZI BİRLİKTE AŞARIZ
Seminerin oturum başkanlığını gerçekleştiren İTO Gümrük Müşavirleri Meslek Komitesi Meclis Üyesi Mehmet Metin Korkmaz, sektörün sıkıntılarının el birliği yaparak kolaylıkla aşılabileceğini dile getirdi. Korkmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki büyük alıcılar 2 bin-3 bin Euro’luk malzeme alırken akredite edilmiş bütün firmalardan aynı anda teklif gelir. Türk firmaları bir ürün satarken binlerce firma ile rekabet etmek durumunda kalıyor. Yani bir ürün satmak çok zor. Bunu göz önüne alarak dış ticaret işlemlerinin önünü açmamız, gayri yasal ticareti de engellememiz lazım.”Korkmaz, Türkiye’nin gümrüklerde en fazla vergiyi alan ülkelerden biri olduğunun da altını çizdi.
HAT DEĞİŞİKLİĞİ GEREKÇENİZİ YAZIN
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Başkanı Bayram Doğan, gümrüklerdeki tarife ihtilaflarına ilişkin yaşanan uygulamalardan örnekler dile getirdi. Gümrük eşyasının sarı hattan gerekçe gösterilmeden kırmızı hatta sevk edildiğini belirten Doğan, “Muayene memurlarının eşyanın hattını değiştirirken bunun gerekçelerini açıkça ve anlaşılır bir şekilde sisteme girmelerini, istiyoruz. İdare amirleri de bu değişikliğin gerekçelerini titizlikle incelemeli. Memurlarımız makul tartı farklılıklarının nedenini aramalı. Her beyannameye şüphe ile bakmamalı” diye konuştu.
DOĞRU VERGİ
İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Seniha Coşkun ise seminerde, ‘Gümrük Tarife Uygulamaları’ konulu bir sunum yaptı. Eşyadan doğru vergi almanın önemine dikkat çeken Coşkun, “Biz bir elmanın iki yarısıyız. Amacımız doğru eşyadan doğru vergi almak ” dedi. Eşyanın sisteme girmeden yaptıkları bağlayıcı sınıflandırmanın kendileri için mesleki bir onur vesilesi olduğunu vurgulayan Coşkun, “Dokümana bakıp yetinmiyor, destek alıyoruz” dedi. Toplantıda İTO Genel Sekreter Yardımcısı Özcan Tokel de yer aldı.
MUAYENE MEMURUNA EĞİTİM
Tüm gün süren etkinliğin öğleden sonraki oturumu, ‘Gümrük Tarife Uygulamaları ve Mevzuatı Eğitimi’ ile sürdü. Eğitim, gümrük muayene memurları, müşavirleri, iş dünyası ve katılımcıların yoğun ilgisiyle sonlandı.
TAMAMLANMAMIŞ EŞYA NEDİR
Nakliye, montaj ya da teknik nedenlerden dolayı gümrüğe geldiği zaman son şeklini almamış eşyalar tamamlanmamış eşya olarak nitelendiriliyor. Görünümleri aksam, parça niteliğinde olan bu eşyaların Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) belirlenirken sıkıntılar yaşanıyor.
MALI BEKLETMEYİN
Gümrük memurlarının her eşyayı, her mamul eşyayı kimyahaneye göndermesi gerekmediğine dikkat çeken Bayram Doğan, “Eğer gönderecekseniz de hemen gönderin. İki gün bekletmeyin ki, ticaret aksamasın” önerisinde bulundu.
KURUMLAR KONUŞMALI
İTO Gümrük Müşavirliği Meslek Komitesi Meclis Üyesi Serdar Keskin, gümrük ve dış ticaret alanında faaliyet gösteren bütün kurumların daha fazla birbiriyle konuşması, iletişimde olması ve hızlı ortak kararlar alması gerektiğini ifade etti. Keskin, eşyanın tarifesinin belirlenmesinin sadece beyannamenin doğru hazırlanması adına değil, ticaretin doğru istatistiki veriler doğrultusunda yapılması, ekonomiye kazandırılması ve dış ticaretin yönetilmesi için de önemli olduğunu vurguladı. Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Gümrük idareleri ve komitemiz, tarife ihtilaflarını asgariye indirmek için bu semineri düzenledi. Hocaların hocası, gururumuz Bayram Doğan da meslek komitemizin başkanlığını yürütüyor. Böylelikle de ‘tarife’yi en güvenilir isme teslim etmiş bulunuyoruz.”
3 BOYUTLU X IŞINI YOLDA
Ticaret Bakanlığı İstanbul Bölge Laboratuvar Müdürü Dr. Muharrem Yılmaz, ‘Teknolojinin Gümrükleme İşlemlerinde Kullanımı’ konulu sunumunda, artan iş hacimlerinde doğru kontrolün önemini vurguladı. Yakın gelecekte 3 boyutlu X ışınları ile yapılacak taramaların eşya gelmeden tüm bilgileri gümrüklere ileteceği bilgisini paylaşan Dr. Yılmaz, uydu laboratuvarları gibi anında analize imkan veren teknolojilerin yolda olduğunu belirtti. İstanbul Bölge Laboratuvar Müdürü Kimyager Filiz Tezcan da kalite yönetim sistemleri ve numune alım çalışmaları ile uygulamaları anlattı.