tatil-sepeti
tatil-sepeti

Taliban’ın çağrısı, Çin ve Rusya’nın Afganistan iştahını artırdı

Taliban yönetiminin Afganistan’daki ekonomik krizle baş etmek için yabancı şirketleri maden yataklarına yatırıma çağırması, özellikle Çin ve Rus firmaları bu ülkede yatırım için iştahlandırdı. İki ülke şirketleri, ülkedeki madenleri işletmeye en hevesli yatırımcılar olarak öne çıkıyor.

Giriş: 25.04.2023 - 18:39
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


 

NECMİ UYSAL

 

Afganistan'da bakır, altın, uranyum, boksit, demir cevheri, krom, kurşun, çinko gibi metaller, kömür, sabuntaşı, pamuktaşı, alçıtaşı, sülfür ve mermer gibi maden yatakları bulunuyor. Ayrıca, Afganistan lityum ve diğer nadir metaller açısından dünyanın en zengin rezervlerine sahip ancak ülkede uzun yıllar süren çatışmalı ortam ülkedeki birçok ekonomik alanı olumsuz etkilediği gibi maden alanında da gelişmenin önüne geçti.

 

Taliban yönetimi ise ülkedeki ekonomik krizle baş etme hedefiyle yabancı şirketleri bu alanlarda yatırım yapmaya çağırırken, Çin ve Rus firmaları ülkedeki madenleri işletmeye en hevesli yatırımcılar olarak öne çıkıyor.

 

Afganistan'ın Gazni vilayeti Maden ve Petrol Dairesi Müdürü Mevlevi Hazret Yusuf, özellikle iki Çinli şirketin vilayetteki lityum ve altın madenlerinin işletmesine talip olduğunu söyledi.

 

Öte yandan Çinli bir şirket de Afganistan’ın yönetimini elinde bulunduran Taliban’a ülkedeki lityum rezervlerine erişim karşılığında 10 milyar dolar ve ülkenin kuzey ve güneyini birbirine bağlayacak altyapı yatırımı yapmayı teklif etti.

 

1000 TON KAYAYI ÇIKARMAYA ÇALIŞIRKEN YAKALANDI

 

Konu ile ilgili olarak görüşmeler 13 Nisan’da yapıldı. Görüşmenin, iki Çinli firmanın ülkeden lityum içeren 1000 ton kayayı ülke dışına çıkarmaya çalışırken yakalanması sonrası gerçekleşmesi dikkat çekici.

 

Anlaşmanın imzalanması durumunda Çin, kritik öneme sahip hammaddelerin temininde önemli avantaja sahip olmanın yan ısıra Afganistan üzerinde de önemli etkiye sahip olacak.

 

Afganistan dünyanın en büyük lityum rezervlerine sahip Bolivya’nın potansiyel rakibi konumunda. Anlaşmanın sağlanması halinde direkt olarak 120 bin dolaylı olarak da 1 milyon istihdam yaratması bekleniyor. 

 

Çin, ABD’nin Afganistan’dan çekilmesi sonrası Taliban’ın hükümet kurmasını destekleyen ilk ülkelerden biri idi. Hâlihazırda beş Çin şirketi Afganistan’da temsilcilik açmış durumda.