tatil-sepeti

HABER: ADEM ORHUN

Ekonomik güven endeksi haziranda, önceki aya kıyasla yüzde 7.6 artışla 77.5’ten 83.4’e yükseldi. TÜİK verilerine göre endeksteki bu artış; tüketici, imalat sanayi, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

TÜKETİCİ GÜVENİ

Tüketici güven endeksi ise haziranda önceki aya göre yüzde 4.3 farkla 57.6’ya yükseldi. Hanenin maddi durum beklentisi endeksi de, aynı dönemde yüzde 5.9 artarak 78.3 oldu.

İMALATTA VİTES DEĞİŞİMİ

Öte yandan; İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi), haziranda 47.9 ile yaklaşık son 11 ayın en yüksek düzeyinde gerçekleşti.
Eşik değer olan 50 puanın üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, mayıs ayında 45.3 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat PMI haziranda 47.9’a yükselerek imalat sektöründeki yavaşlamanın Temmuz 2018’den beri gözlenen en düşük oranda gerçekleştiğine işaret etti.

KART FAİZİ İNDİ

Ekonomideki makro olumlu sinyallerin yanı sıra kurumlar, potansiyel veya ertelenmiş talebi teşvik eden yeni düzenlemeler yaptı.

Bu düzenlemelerden en önemlisi Merkez Bankası’nın, kredi kartındaki aylık faiz oranlarını aşağı çekmesi oldu. Türk lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 2.00, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2.40 olarak belirlendi. Yabancı para cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı yüzde 1.60, aylık azami gecikme faiz oranı yüzde 2.00 oldu.

TAKSİT SAYISI ARTTI

Piyasalarda bekleyen talebi uyaran ikinci önemli karar ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK) geldi. Buna göre bazı ürünlerde kartlı alışverişlerde taksit sayısı artırıldı. Böylece taksit sayısı, mobilyada 12 aydan 18 aya, elektronikte 3 aydan 6 aya, fiyatı 3 bin 500 TL’ye kadar olan televizyon alımında 9 aydan 12 aya, havayolları ve konaklama ile yurt içine ilişkin harcamalarda 9 aydan 12 aya yükseldi. Yapılan düzenleme ile vergi ödemeleri de kolaylaştırılarak 9 yerine 12 taksit imkanı getirildi.Kurumsal kredi kartlarındaki genel taksit sınırı da 12 aydan 18 aya yükseltildi.

ELEKTRONİK VE KUYUM

Video, kamera ve ses sistemi gibi elektronik eşya ve tablet bilgisayarlar ile cep telefonu satışlarında 6 aya kadar taksit yapılabilecek.Perakende işletmelerce basılı ve külçe halinde olmayan kuyum satışlarında 4 aya kadar taksitlendirme imkanı tanınırken, diğer kuyum satışlarında ise taksitlendirme yapılamayacak.

ASGARİ ÖDEME

Bu düzenlemelerle birlikte BDDK kredi kartlarındaki asgari ödemi oranını da değiştirdi. Buna göre önceden kart limitine göre belirlenen asgari tutar ödemesi, kart limitine bakılmaksızın tüm kartlarda asgari yüzde 30 oldu. Yeni kredi kartlarında ise bir yıllık sürenin dolmasına kadar borcun asgari yüzde 40’ı ödenecek.

İHRACAT SİPARİŞLERİ ARTMAYA BAŞLADI

ISO Türkiye İmalat PMI rakamlarını değerlendiren IHS Markit Direktör Yardımcısı Andrew Harker, “Yılın ikinci çeyreğinin sonunda Türk imalatçılarını cesaretlendiren bazı işaretler söz konusu” dedi. Harker, “Burada özellikle yeni ihracat siparişlerinin büyüme bölgesine geçmesi belirleyici oldu. Bu gelişme, toplam yeni siparişlerdeki yavaşlamanın çok daha sınırlı olmasını sağladı. Ayrıca PMI endeksinin mevcut düzeyi, sanayi üretimi verilerinin 2019 ortalarında istikrar kazanabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

08 Temmuz 2019 Pazartesi

Etiketler : Sektörel