Sütlüce Yerleşkesi’nde Afrika Günü coşkusu

İstanbul Ticaret Üniversitesi, 25 Mayıs Afrika Günü’nü özel bir etkinlikle kutladı. Etkinlikte, Afrika’nın dünyaya hediye ettiği kahve lezzetleri eşliğinde Afrika-Türkiye ilişkileri, eğitim ve ticaretteki işbirliği fırsatları dile getirildi.

Giriş: 04.06.2024 - 10:55
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

 

ERTAN ERYILMAZ

 

Afrika ülkeleri arasında barış, huzur ve birlik duygusunun geliştirilmesi amacıyla kurulan Afrika Birliği’nin  61. yıl dönümü, 25 Mayıs’ta tüm dünyada bir dizi etkinlikle kutlandı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin Sütlüce Yerleşkesi de Afrika ve Türkiye arasındaki dostluk köprülerini güçlendiren anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Akademisyenlerin, öğrencilerin ve iş dünyasının katıldığı etkinlikte, Afrika’nın dünyaya hediye ettiği kahve lezzetleri eşliğinde Afrika-Türkiye ilişkileri, eğitim ve ticaretteki işbirliği fırsatları anlatıldı. Etkinliğe; İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, İTO Meclis Üyeleri, Tüm Afrika Sanayici ve İş İnsanları Platformu (TASİP), Bab-ı Alem Uluslararası Öğrenci Derneği üyeleri, akademisyenler, öğrenciler ve iş insanları katıldı.

34 ÜLKEDEN ÖĞRENCİ

 

Üniversitenin Burkina Fasolu doktora öğrencisi Kassoum Drame’nin Türkçe olarak sunuculuğunu yaptığı etkinliğin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Abdulhamit Avşar, Afrika ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliğinin güçlenmesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Avşar, “Üniversitemiz, Afrika Günü kutlamasının en çok yakışacağı yerlerden biri; çünkü 34 Afrika ülkesinden öğrencimiz var. Uluslararası öğrencilerimizin 4’te birinden fazlası Afrika’dan. Bundan çok da gurur duyuyoruz” dedi. Angola Konsolos Yardımcısı Dominengos Wanga ise “Bu etkinlik, Türkiye’nin Afrika’ya karşı kardeşlik beslediğinin simgesidir. Biz bu kardeşliği daha da güçlendirmek istiyoruz” mesajını verdi.

 

Afrika’da uzun yıllar görev yapan Prof. Dr. Ahmet Kavas da Afrika-Türkiye ilişkilerinin 2005 yılından itibaren canlandığını söyledi. Prof. Dr. Kavas, şöyle konuştu: “Avrupalılar Türkleri düşman gibi göstermiş. Afrikalılar bizi severken nefret eder hale gelmişler. Afrika’nın sömürülme hikayesi 1800’lü yıllarda başlar. Daha önceki yıllarda Afrika’dan Osmanlı Devleti’ne gelen yardım talepleri ile sömürülme sürecini 300 yıl geciktirdik.” 

 

KAHVENİN ANAVATANI

 

Gazeteci-yazar Şükrullah Dolu ise ‘Kahvenin anavatanı Afrika’ konulu bir sunum yaptı. Dolu, güzel bir yemeğin kahveyle tamamlandığını belirterek, “Kahvenin adı Etiopya’nın güneybatısında yer alan Kaffa şehrinden gelir. Kahve, ilk defa Etiyopya’da yemek olarak, Yemen de ise içecek olarak tüketildi. Türk kahvesiyle dünya tanıdı” dedi. Etkinlik, katılımcıların Afrika kahvelerinin kavurulma, öğütme, demleme sunumları ve kahve lezzetlerini deneyimlemelerinin yanı sıra Afrika ile ticaret yapan firmaların öğrencilerle gerçekleştirdiği kariyer görüşmeleriyle son buldu. Etkinliğe; Millo Tandoori taze çekirdek kavurmayla, Salam Dunya ve Mare Mosso Afrika çekirdeklerinden kahve demlemeyle, Maestro Massimo ise tatlı atıştırmalıklarıyla renk ve lezzet kattı.

 

AFRİKA’NIN İLK TİCARET ODASI İTO

 

Mütevelli Heyet Başkanı Dr. İsrafil Kuralay, Afrika Günü’nü tebrik ederek başladığı konuşmasında “Afrika Günü’nü daha güzel günlerde kutlamayı diliyoruz. Afrika’dan gelen kardeşlerimiz, Türkiye’de çok güzel işler başarıyor. Üniversitemize gelen Afrikalı öğrencilerimizin sadece akademik değil, sosyal anlamda da başarıları bizi çok mutlu ediyor. Afrika’dan gelen öğrencilerin sayısını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Üniversitemizin arkasında da İstanbul Ticaret Odası var. Osmanlı coğrafyasından ayrılmış 50’ye yakın ülkenin de ilk ticaret odası İTO’dur” diye konuştu.