HABER: AYŞE BAŞAK
Bir tır sürücüsü olmasa nasıl görünürdü? Hiç düşündünüz mü? Sürücü kabini olmayan bir TIR’ı ya da bir kamyonu yolda hareket halindeyken hayal edebilir misiniz? Volvo’nun henüz gün ışığına çıkardığı Vera adlı taşıtı ile hayal gücünüzü zorlamaya gerek kalmadı. Bir sürücü bölümü, kabini bulunmayan bu insansız taşıt nakliyat dünyasının kurallarını değiştirebilir.
İlk kez geride bıraktığımız eylül ayında İsveç’ten gelen haberlerle geliştirildiğini öğrendiğimiz Volvo Vera, ilk görevine çıktı. Fütüristik görünümüyle büyük dikkat çeken taşıtın bir sürücü kabini bulunmuyor. İlk görevinin başarıyla üstesinden geldi ve üzerine yüklenen konteynerleri sorunsuzca yük terminaline taşıdı.
ORGANİZE TAŞIMACILIK
Volvo’nun bir süredir üzerinde çalıştığı elektrikli TIR projelerinin bir parçası olan Vera, sürücüsüz olmasıyla diğer projelerin arasından sıyrılıyor. Görünümüyle devasa bir elektrikli kızağı andırıyor. Hedef, yüzlerce Vera’yı bulut üzerinden birbirine bağlayarak sürücüsüz bir nakliye filosu oluşturmak. Bir düzen içerisinde, birbirleriyle haberleşerek ilerleyecek olan sürücüsüz TIR’ların trafik akışını daha az aksatacağı, daha az yoğunluk yaratacağı ve daha organize bir biçimde taşımacılık yapacağı öngörülüyor. Elektrikli olmaları nedeniyle çevreyi daha az kirletip, karbon salınımının önüne geçecek olmaları da büyük önem taşıyor. Sıfır karbon salınımı ile taşımacılık faaliyetlerinin yol açtığı sera gazı etkilerini azaltmak önemli bir hedef. Vera’nın lojistiğin geleceğinde rol oynayacağı, çevre ve toplum yararına fayda sağlayacağı düşünülüyor.
Hücreleri üç boyutlu görüntüleyen teknoloji
Carnegie Mellon Üniversitesi Robotics Institute ve Virginia Mason Hastanesi’nin araştırmaları neticesinde hücrelerin üç boyutlu görüntülenmesini sağlayan teknoloji geliştirildi. ‘ExMicroVR’ adı verilen sanal gerçeklik destekli mikroskop, uzmanlara hücre yapısını daha detaylı inceleme fırsatı verirken, doktorlara hastalıkların teşhis ve tedavisinde yepyeni olanaklar sunacak.
DETAYLI ARAŞTIRMA
Bilim insanları, hücrelerin içinde gezebilmeyi sağlayan bir teknoloji üretti. Sanal gerçeklik ile mikroskobu birleştirerek önceden işlenmesi zor, tespiti imkansız verilerin incelenmesi kolaylaştı. Bu teknoloji ile hücreler büyütülüp görüntülendikten sonra, elde edilen veriler özel teknikle 2 boyutlu ortamdan 3 boyutlu ortama geçiriliyor. Böylelikle incelenen hücreler tüm boyutlarıyla ele alınabiliyor, içlerinde detaylı araştırma yapılabiliyor.
Sanal gerçeklik mikroskobunun hastalıkların araştırılmasında, bilimsel çalışmalarda, hastaların teşhis ve tedavi süreçlerinde büyük fark yaratacağı düşünülüyor. Araştırmacıların hedefi, ExMicroVR’ın ekonomik ve ulaşılabilir olması. Yani tüm insanlığın bu cihazdan faydalanabilmesi. Teşhis sürecinin kısaltılıp, ucuzlatılması tıp dünyasında çok şeyi değiştirebilir.