Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: CANAN BİLGİN
Otomobil dünyası, Intel’in teknoloji efsanesi Andy Grove’un ‘stratejik çekim noktası’ olarak adlandırdığı yöne doğru hareket ediyor. Araştırmalara göre 2020 yılına kadar dünya genelindeki otomobillerin yüzde 75’i internete bağlı, yani akıllı ve sürücüsüz özelliklere sahip olacak. Otomobil ve teknolojinin dev şirketleri bu yüzden ‘sürücüsüz’ bir geleceğe doğru koşarken, bu alana yatırım yapan start-up’ların da sayısı hızla artıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Jaguar Land Rover, Lyft’a 25 milyon dolar yatırım yaptı. Sürücüsüz teknolojide geride kalan Honda, 2020’ye kadar üreteceği otonom araçlara ilişkin iddialı planlarını açıkladı. İngiltere merkezli otomobil parçaları üreticisi Delphi ve Fransız nakliye şirketi Transdev, Fransa’da ortaklaşa sürücüsüz araçları test etmeye başlayacaklarını söyledi.
JAPONYA’NIN İKİ KATI
Intel ve Strategy Analytics tarafından hazırlanan rapora göre, sürücüsüz araçlar 2050 yılına kadar 7 trilyon dolar yani Japonya’nın gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık iki katı kadar bir küresel ekonomik aktivite oluşturacak. Bunun bir kısmı da ‘önceden hayal bile edilmemiş uygulamalar’dan kaynaklanacak.
Sürücüsüz araçların günlük yaşantımızı ne kadar değiştireceklerini anlamak çok zor. Örneğin çoğu tüketici, araç sigortasını karbon kağıdından daha az gerekli bulacak. İddialara göre otomobil kazaları asla olmayacak.
PARK SORUNU YOK
Sürücüsüz çağda, çoğu otomobil elektrikli olacak. Benzin istasyonları ise torunlarımıza anlattığımız bir hikaye... Sürücüsüz otomobillerin park etmeleri gerekmiyor. Yolcular bir otomobili bırakıp diğerine binebilecek. ABD’de 2 milyara yakın, dünya çapında ise milyarlarca park alanı var. Bu alanlar oyun parklarına veya tarım arazilerine dönüştürülebilir.
TRAFİK IŞIKLARI KALKIYOR
Trafik ışıkları da ortadan kalkabilir. Trafik aplikasyonu Waze’i kullananlar bulundukları yeri, hızını ve olası tehlikeleri yakından takip edebiliyor. Sürücüsüz otomobiller bu uygulamanın çok daha gelişmiş bir versiyonuna sahip olacak. Böylece her bir araca nerede, ne zaman hareket etmesi gerektiği veya olası riskler aktarılacak. 50 yıl sonra ziyaret ettiğiniz bir şehirde tek bir trafik sinyali veya yol işareti görmemek şaşırtıcı olmayacak.
Yeni sürüş yaşamına isteğe göre ayarlar da eklenebilir. Çocuklu aileler için ‘Dikkatli’ ya da geç kalınan toplantılar için ‘Acele et’ gibi modları aramaya izin veren ayarlar… Çocuklarını her gün yorulmadan okula veya kursa taşıyan annelerin şoförlüğü de sürücüsüz araçlarla tarihe karışıyor. Milyonlarca anne, direksiyon başına geçmek yerine otonom bir araç çağırıp çocuklarını gideceği yere gönderecek ve onları bir aplikasyonla adım adım izleyecek.
BOSCH, 1.1 MİLYAR DOLARLIK ÇİP FABRİKASI KURUYOR
Otomobil dünyasının en büyük tedarikçilerinden Bosch, tarihinde tek seferde yapılmış en büyük yatırımını gerçekleştiriyor. Alman devi, sürücüsüz araçlar için çip üretmek üzere 1.1 milyar dolarlık yarı iletken fabrikası kuracak.
Almanya’nın Dresden kentinde kurulacak fabrikada sürücüsüz otomobiller, akıllı evler ve internet bağlantılı şehir altyapısı için gerekli çip üretimine 2021’de başlanacak ve yaklaşık 700 kişilik istihdam oluşturulacak.
ALICILAR İÇİN PAHALI
Japon otomobil üreticisi Subaru, sürücüsüz otomobillerinin 2020 yılına kadar rakiplerine göre daha az gelişmiş olabileceğini açıklayarak endüstride daha yavaş bir yaklaşım sergiliyor. Subaru, sürücüsüz otomobillerin pahalı olduğunu belirtiyor. Şirket, ‘Eyesight’ adlı sürüş yardım sisteminin tanıtımında hedeflerinin, 2025 yılına kadar şehirlerde sürücüsüz otomobilleri planlayan büyük rakiplerine kıyasla daha mütevazı olduğunu söyledi.
YATIRIM DA ARTIYOR, REKABET DE…
Ulaşımın önemli bir parçası olmaya hazırlanan sürücüsüz araçlara yönelik gelişmeler de hızla ilerliyor…
Bunların arasında en dikkat çekeni Tesla. Dünyanın otonom teknolojiye yatırım yapmaya fazla istekli olmadığı bir dönemde Tesla ve CEO’su Elon Musk, bunu ısrarla ve etkin bir şekilde sürdürdü. Şirket şimdi, Ulusal Otoyol Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA) raporlarına göre de Tesla’nın kazaları yüzde 40 oranında azalttığı Autopilot sürüş yazılımını geliştirdi.
ABD merkezli mobil taksicilik şirketi Uber de, Volvo ile ortak geliştirdikleri otonom araçları test aşamasında. Şirketin planları arasında uçan otomobiller de var.
Apple da, kendi araçlarında kullanmak üzere otonom bir sistem üzerinde çalıştıklarını açıkladı.
General Motors dünyanın ilk seri sürücüsüz otomobillerini üretirken, Volkswagen ve Ford gibi diğer devler de konsept aşamadan üretime geçti. Dev firmaların yanında otonom araçlar konusunda sayıları sürekli artan start-up’lar da mevcut.
KAZALARLA MÜCADELENİN EN İYİ YOLU
Amerikalı ünlü astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, otomobil kazalarının, dünyada hastalıkların ve yaşlanmanın da önüne geçerek ölüm nedenlerinin başında yer alacağını ileri sürdü. Tyson, bununla mücadele etmenin en iyi yolunun da sürücüsüz otomobillere uyum sağlamak olduğunu belirterek, “Tüm hastalıkları tedavi edip yaşlanmayı durdursak bile sürücüsüz otomobilleri geliştirmedikçe araç kazaları önde gelen ölüm nedeni olacak” dedi.
Amerikan Otomobil Birliği’nin (AAA) bir raporuna göre, her yıl sadece ABD’de 30 bin ila 40 bin arasında insan otomobil kazalarında hayatını kaybediyor ve bu kazaların yaklaşık yüzde 94’ü insan hatasından kaynaklanıyor.
SİBER SALDIRILARA KARŞI KORUMALI
Fransa merkezli otomobil şirketi Vedecom ve akıllı otomobiller için güvenlik yazılımları geliştiren İsrailli Karamba Security, önümüzdeki yıl Avrupa’nın belirli şehirlerinde sınırlı kullanım için sürücüsüz otomobiller geliştirmek üzere ortaklık kurduklarını açıkladı. Vedecom Tech, sürücüsüz araçların 2017 yılı sonunda ve 2018’de Fransa, Almanya, İtalya, Portekiz ve Hollanda’da trafikte yer alacağını bildirdi. Karamba’nın sistemleri ise araçları olası siber saldırılardan koruyacak. Şirket, “Bu, sektörün ilk kez siber saldırılara karşı korumalı, ticari olarak satılabilen otomobil üretimini işaret ediyor” açıklamasını yaptı.
05 Temmuz 2017 Çarşamba
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe