Sürücüsü olmayan taksi dönemi

Giriş: 20.03.2018 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER: AYŞE BAŞAK

Türkiye’de olduğu gibi dünyada da geleneksel taksilerle Uber yeni taksi organizasyonları arasında rekabet var.
Çok da uzun olmayan bir vadede ise bu savaşın galibinin insanlar yerine sürücüsüz araçlar olacak gibi görülüyor.

APLİKASYON İLE ÇAĞRI

Cenova Otomobil Fuarı’nda yeni bir robot-taksi konseptinin tanıtımını yapan Renault teknoloji meraklılarının ilgisini üzerinde topladı. EZ-GO adını verdikleri bu araç tasarımı ile de göz doldurdu. Renault’ya göre EZ-GO aracınızı şehrin herhangi bir yerine çağırmanız mümkün olacak. Bir cep telefonu aplikasyonu yardımıyla çağıracağınız bu araç gelecek, dev kapısını sizin için açacak. Yere bir platform uzatacak ve içine yürüyerek veya tekerlekli sandalye ile binebileceksiniz.

6 YOLCU TAŞIYOR

Hızı saatte 50 kilometreyi geçmeyen araç, yolu bulmak ve kazasız gidebilmek için radar, ultrason ve kameralardan yararlanıyor olacak.
Altı yolcu taşıma kapasitesine sahip olan araç seyahat sırasında 360 derece bir görüş açısı vadediyor. Yolculuk esnasında bir bilgi ekranından anlık veri akışı sunuluyor. Üstelik EZ-GO elektrikli bir araç.

BİR ÇEŞİT ROBOT-TAKSİ

EZ-GO’nun başka bir özelliği de bu araçlar ile yolculukların paylaşılabiliyor olması. Böylece kişi başına gidilen yolun maliyeti düşüyor. EZ-GO firmanın daha evvel tanıttığı SYMBIOZ konseptinin devamı. 2022 yılı itibariyle bir çeşit robot-taksinin piyasaya sürülmesi bekleniyor.

YARALARA BALIKLAR MERHEM OLACAK

Singapur’da bulunan Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden bilim insanları balık pullarının yaraların tedavisi için kullanılabileceğini açıkladı. Singapur’da bulunan bir balık çiftliğinden levrek, yılanbaş, tilapia gibi balıkların pullarını toplamaya başlayan bilim insanları, bu pulların içinden ayırdıkları kolajenleri modifiye ederek farelerin derilerine yapıştırdılar. Damarların oluşmasında etkili olduğunu gözlemlediler ve yaraların üzerini kapladığında dokunun tamirini hızlandırdığını ispatladılar.

EN ZARARSIZI

Kolajen, hayvanların et, deri, kemik, tendon gibi kısımlarından elde edilen bir çeşit protein. Yaraları iyileştirmek için zaten kullanılıyor. İnek, domuz ve koyun gibi hayvanlardan elde ediliyor. Ancak bu hayvanlardan elde edilmesinde bazı çekinceler var. Araştırmacılardan Cleo Choong bu hayvanlardan kalojen elde etmenin dini ve kültürel sakıncaları olduğunu ayrıca memelilerden insanlara bazı hastalıkların geçmesi riski oluştuğunu belirtiyor. Balık pullarını kullanmak için ise bu açıdan bir sakınca yok.
Ancak balıktan elde edilen kalojenin avantajları bundan ibaret de değil.

2.5 KAT DAHA ETKİLİ

Balık pulları balık endüstrisinin bir atık maddesi olarak kullanılıyor. Temin edilmesi kolay ve ucuz. Bu şekilde değerlendirmek hem yararlı hem de kârlı oluyor. Dahası, diğer kalojenlerden daha etkili olduğu söyleniyor.