Toplantıya İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitim Federasyonu Başkan Vekili Nusret Türker, İstanbul Ticaret Odası Eğitim Meslek Komitesi Üyesi Murat Tekin ile Türkiye Sürücü Eğitimcileri Federasyonu Başkanı İsmail Yılmaz da katıldı.
HABER: SÜMEYRA YARIŞ TOPAL
Türkiye’de toplam 3 bin 522 sürücü kursu bulunuyor. Her dönem ortalama 70 bin ehliyet eğitiminin verildiği sektörde, temsilciler yüzde 50 kapasite ile çalışıyordu. Sektörün bu rahatsızlığını dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü, bundan sonra bu kurumların açılış izninin kota kapsamına alınacağı müjdesini paylaştı. Önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi öngörülen Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’ne göre, her 50 bin nüfusa 2 adet kurs açılabilecek. Yönetmelik ve sorunlar, İstanbul Ticaret Odası’ndaki ‘Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Değerlendirme’ toplantısında ele alındı.
SAYI DÜŞÜRÜLDÜ
Toplantıda yeni yönetmelikte sektörü sevindiren müjdeleri Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürü Dr. Muammer Yıldız verdi. Yıldız, sektörün şikayetçi olduğu zorunlu araç sayısında da düşüş olacağını açıkladı. Yıldız, “Kurslardaki minimum araç sayısı üç olacak” dedi.
Yenilenecek yönetmelikte bir diğer değişiklik de lise mezunlarının usta öğretici olabilmesi. Buna göre lise mezunları da iki yıl çalıştıktan sonra motorlu taşıtlar sürücü kursunda usta öğretici olarak göreve başlayabilecek.
DERS SAATLERİ YETERLİ
Oturum başkanı İTO Eğitim Meslek Komitesi Meclis Üyesi Onur Gözen, eğitim saati ile ilgili, “Jandarma ve polislerin teorik eğitimi 1 saat, bunlar neden düşünülmüyor” dedi.
TRAFİKTE AHLAK
İTO Eğitim Meslek Komitesi Başkanı Nurullah Dal, trafikteki etik sorunlara değindi. Dal, “Eğitimlerimiz çok iyi ancak trafikteki cinayetleri nasıl bir eğitimle önleyeceğiz” diye konuştu.
AMAÇ KAZALARI AZALTMAK
Motorlu Taşıtlar Sürücü Kursları Değerlendirme toplantısının, açılış konuşmasını İTO Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Doğan Salman gerçekleştirdi. Salman, şu şekilde konuştu: “Sektörün amaç ve hedeflerinin başında; sürücü eğitim kalitesinin AB standartlarına getirilmesi, trafik kazalarının azaltılması için bilinçli sürücülerin yetiştirilmesi, sürücü kurslarının kurumsal yapılarının güçlendirilmesi, sürücü eğitim mevzuatının günümüz koşulları ve ihtiyacına göre uygulanabilirliğinin sağlanması gibi konular geliyor.”
SEKTÖR TEMSİLCİLERİ NE İSTİYOR?