Suriyelilere ‘işyeri kaydıyla’ çözüm

Giriş: 02.09.2019 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

HABER:ADEM ORHUN

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörünü etkileyen işgücü tedariki ve e-ticaret gibi güncel konular sektör temsilcilerinin katıldığı bir toplantıda tartışıldı. Laleli, Osmanbey ve Zeytinburnu gibi sektörün yoğunlaştığı semtlerdeki sektör derneklerinin başkanları, İstanbul Ticaret Odası’nda bir araya geldi. İTO Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi öncülüğünde düzenlenen toplantıda, yabancı işgücü kaynağı, ihracat, pazarlarda ortaya çıkan zorluklar ve e-ticaret konuları hakkında görüşler dile getirildi.

İTO Yönetim Kurulu Üyesi Servet Samsama başkanlığında yapılan toplantıda, Komite Başkanı Şenol Aras’ın yanı sıra LASİAD, OTİAD, ZETSİAD ve ASRİAD Başkanları ile TÜMSİAD Tekstil Komisyon Başkanı da yer aldı.Toplantıda sektör temsilcileri, 2019’un ekonomi için sıkıntılı bir yıl olduğunu ifade ederken, sektörün bu süreci daha rahat aşması için toparlanmaya ihtiyacı olduğunu belirtti. Katılımcıların, istişare masasındaki katkılarının sahaya yansıyacağı vurgulandı.

İŞÇİ AÇIĞI VAR

Sektör temsilcilerinin bazıları toplantıda öncelikli olarak Suriyeli işçiler konusunu dile getirdi. Sektörde yeterli miktarda yeni işgücünün yetişmediğini belirten bazı işverenler, “Gençlerimizi bu sektöre yönlendiremezsek sektör geri gitmeye başlayacak. Şehre gelen Suriyeli işçilerle sektördeki açık bir nebze olsun kapanmıştı.

Ancak İstanbul’daki Suriyeli işçilerin geri gönderileceği haberleri bizi düşündürüyor” diye konuştu. Konu hakkında görüşlerini paylaşan sektör temsilcileri, “İkameti Anadolu’daki farklı illerde olduğu halde izinsiz olarak İstanbul’a gelen Suriyelilerin, kayıtlı olduğu illere geri gönderileceği haberlerini biz de yakından takip ediyoruz. Çünkü çoğu işyerinde Suriyeli işçileri çalıştırıyoruz. Suriyeli işçilerin gönderilmesi halinde, üretim ve siparişler olumsuz etkilenir. Buna bir çözüm bulunmalı” dedi.

SGK GİRİŞİ ÖNEMLİ

Bu paylaşım üzerine söz alan bir sektör temsilcisi, şu açıklamayı yaptı: “Gönderilecek olanlar izinsiz gelip kayıtsız olarak çalışanlar ve risk grubundaki işsizler. İstanbul’da SGK’lı olanların, devlete primleri ve vergisi ödenenlerin, kayıt yerleri çalıştıkları işyeri sayılacak şekilde bir çözüm üzerinde fikir birliği oluştu.” Toplantıda, İçişleri Bakanlığı yetkilileri ile İTO’nun bir çözüm yolu için görüştüğünü belirten sektör temsilcileri, şu bilgiyi verdi: “Suriyeli işçinin ikamet adresi olarak, oturduğu yeri değil, çalıştığı yeri kabul edelim şeklinde bir öneri var. Bu konuda büyük oranda uzlaşmaya varıldı. Bu tür bir çözümün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından da kabul edilmesi halinde mesele kalmayacak.”

ASIL DİKKATTEN KAÇAN

İşyeri bazlı bir çözüm ile işverenin, çalıştırdığı Suriyeli işçisine daha iyi göz kulak olacağını ifade eden sektör temsilcileri, “Aslında bu iş çözülmüş. Çözüm istemeyenler merdiven altı çalışanlar, kaçak çalıştıranlar, vergi vermeyenlerdir” dedi. e-ticarete ortak platformHazır giyim ve konfeksiyon sektöründe her firmanın kendi online satış sitesini yapmasının ciddi bir harcama ve emek gerektirdiği belirtildi. İTO’daki toplantıda konuşan sektör temsilcileri, online satış platformlarının gündemlerinde olduğunu belirterek, “Amazon ve Alibaba gibi biz de bu işi niye yapmayalım? Gittikçe dijitalleşen dünyada gelecek klasik firmalar için daha zor olacak. Online satışa ağırlık vermeliyiz. Şu anda sektörün ortak bir platformda ve kurumsal kimlik altında nasıl e-ticaret yapabileceğine dair fikirleri tartışıyoruz” dedi.

GELECEĞE HAZIRLANIN

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü temsiclilerinin toplantısında, üretimden artan otomasyonun, işcilik payı ve istihdamı azaltacağı vuurgulandı. 10-15 yıl sonra bazı sektörlerde fuarcılığın etkisi azalacağını ifade eden sektör temsilcileri, "Tanıtım ve pazarlamada yeni yollar açılıyor. Bunlar neler olduğu üzerinde kafa yormamız lazım. Vizyon geiştirip yeni iş modellerine bakmayız. 15 yıl sonrasına hazırlık yapmalıyız. Bunlardan biri de sanal ortamda satış. Ticaretin büyük bölümü artık internet üzerinden yapılıyor" şeklinde konuştu.

E-TİCARETE ORTAK PLATFORM

Hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe her firmanın kendi online satış sitesini yapmasının ciddi bir harcama ve emek gerektirdiği belirtildi. İTO’daki toplantıda konuşan sektör temsilcileri, online satış platformlarının gündemlerinde olduğunu belirterek, “Amazon ve Alibaba gibi biz de bu işi niye yapmayalım? Gittikçe dijitalleşen dünyada gelecek klasik firmalar için daha zor olacak. Online satışa ağırlık vermeliyiz. Şu anda sektörün ortak bir platformda ve kurumsal kimlik altında nasıle-ticaret yapabileceğine dair fikirleri tartışıyoruz” dedi.