tatil-sepeti

HABER: İLKER BAŞÖZ

İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) İstanbul Politikalar Merkezi (İPM) işbirliği ile düzenlediği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNCHR) tarafından desteklenen ActHuman Sosyal Kapsama İnisiyatifi, Suriyelilerin Türkiye ekonomisine katkısını masaya yatırdı. Bir dizi araştırma ve çalıştaya bağlı olarak yürütülen incelemeler, İstanbul’da yapılan konferansla son şeklini aldı.

YABANCILAR İÇİNDE BİRİNCİ

Bu incelemelerin ele alındığı toplantıda konuşan İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Orduhan, Suriyeli sığınmacıların işgücüne önemli oranda destek olduğunu belirtti.

Orduhan, Suriyelilerin nüfuslarının karakteristik bir özelliği olarak küçük işletmeler açarak üretim ve ticarete de katkıda bulunduğunu vurguladı. Orduhan, şöyle konuştu: “İstanbul Ticaret Odası Şubat 2018 kayıtlarına göre şehrimizdeki aktif Suriye menşeli şirket sayısı 4 bin 435 adetti. Sırasıyla toptan ve dış ticaret, emlak, gayrimenkul, hazır giyim, restoran ve yiyecek ile yolcu taşımacılığı, mülteci girişimcilerimizin en fazla faaliyet gösterdikleri alanlar. 2011’den itibaren toplam 334 milyon dolarlık yatırım gerçekleştiren Suriyeliler, 2013’ten bu yana şirket kuran yabancılar arasında yine birinci sırada yer alıyor” dedi.

İŞLEMLERİ HIZLANDIRIYORUZ

Orduhan, “İTO olarak, Odamız üyesi olan veya olma potansiyeli barındıran tüm mülteci girişimcilerimize yardımcı olmak ve onların işlerini kolaylaştırmak adına attığımız adımları hızlandırmaya gayret gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

TOPLAM İSTİHDAM 100 BİN KİŞİ

  • Türkiye’de yabancı sermaye statüsü ile kurulan 8 bin 100 Suriyeli şirket bulunuyor. Ortalama 50 bin dolarlık ilk sermaye ile kuruldular. Yatırım tutarı 500 milyon dolara yaklaşıyor. Bunların yüzde 71’i Suriye’de iken de iş sahibi idi, yüzde 29’u ilk kez Türkiye’de işveren olmuş.
  • Genellikle küçük ve orta ölçekli işletme boyutunda olan bu şirketlerde ortalama 9.4 kişi istihdam ediliyor. Toplam istihdamları 100 bin kişiye yaklaşıyor.
  • 1.8 milyon çalışma yaşında Suriyeli bulunuyor.
  • Suriyeli işletmelerin yüzde 39’u toptan ve perakende ticareti yapıyor.
  • Suriyeli imalatçılar daha çok Gaziantep’te bulunuyor. İstanbul’daki şirketler ise genelde konaklama ve yiyecek hizmetleri ile idari ve destek hizmetleri alanında çalışıyor.
  • İmalat sektöründeki Suriyeli KOBİler, öncelikli olarak gıda ürünleri, deri ürünleri, makine, plastik ve giyim üretiyor.
  • 100 bine yakın Suriyeli, kendi adlarına gayri resmi olarak çalışmak durumunda. Bunların belirli bir geçiş planı ile reel ekonomiye kazandırılmaları önemli.
  • Suriyeli girişimciler, Arap dünyasına yönelik ihracat ve iş bağlantıları için önemli bir çapa olma potansiyeli taşıyor.

22 Mart 2018 Perşembe

Etiketler : Gündem