HABER: ŞEREF KILIÇLI
İbn Haldun Üniversitesi Etik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (İHÜ ETAM) lansman programı ve ‘Sürdürülebilirlik Perspektifinde İş Ahlakı Paneli’, İstanbul Ticaret Odası’nda gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, şunları söyledi: “Hayatın bize çizdiği bir perspektif var. Kapitalist bir ekonominin gereklerini yerine getiriyoruz ama değerlerimize bağlı bir dünyanın da arayışındayız. Kültürümüzde, kapitalizmin çatışmacı yaklaşımı yerine dayanışmacı bir yaklaşım var. Çalışan ve çalıştıran için hayatın emanet olduğu, işyerlerinin emanet olduğu gerçeği var. Patronların ve işçilerin, müesseseler için emanet olduğunu bilerek hareket edersek, dünyanın gerçekten farklı bir yere doğru gideceğini düşünüyorum.”
MODERNİZM AÇMAZI
Modernizmin ahlaki öğretisinin yaşadığı açmaza dikkat çeken Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ömer Torlak ise “Bu yaklaşımın temelinde, insanı ‘başarmak mı istiyorsun yoksa kaybetmek mi istiyorsun?’ kıskacına sıkıştırması var. Yani insanı, çalışmanın bizatihi kendisinden soyutluyor” dedi.
ÖZGÜN ÇÖZÜMLER
Osmanlı döneminde, ahilik ve fütüvvet teşkilatlarında mesleki eğitim ile ahlaki eğitimin beraber ilerletildiğini hatırlatan İHÜ Rektörü Prof. Dr. Recep Şentürk de sağlam bir ahlaki altyapı olmadan sürdürülebilir bir ekonomik kalkınmanın olamayacağını vurguladı. Prof. Dr. Şentürk, “Geleneğimizden yararlanarak özgün çözümler üretebilmeliyiz” dedi.
YOĞUN KATILIM
Moderatörlüğünü İTO Genel Sekreteri Doç. Dr. Nihat Alayoğlu’nun yaptığı Sürdürülebilirlik Perspektifinde İş Ahlakı başlıklı panelde Doç. Dr. Ömer Bolat, Prof. Dr. Mahmut Arslan, Prof. Dr. Nihat Erdoğmuş ve Dr. Sümeyye Kuşakçı sunum yaptı.