tatil-sepeti

BM Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir Kalkınma için Gündem 2030” başlıklı Yüksek Düzeyli Tematik Toplantı’da konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin iddialı bir çerçeve sunduğunu belirterek, 2016 yılının uygulama yılı olduğunu kaydetti. Sürdürülebilir kalkınma hedeflerini hükümetlerin güçlü bir şekilde sahiplenmesi gerektiğini ifade eden Sarı, “Ortaklıkların ve kaynakların harekete geçirilmesi anahtar öneme sahip. Ancak, mevcut finansman ve yatırım eğilimleri hedeflerin finansmanını sağlamaktan çok uzak” dedi. Türkiye’nin resmi kalkınma yardımlarının 2015 yılı itibarıyla 3.9 milyar dolara ulaştığını açıklayan Bakan Sarı, özel sektörün kalkınmada oynayabileceği role de dikkati çekti. Sarı, Türkiye’nin, İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi’ne verdiği destekle bu alanda aktif bir rol oynadığını belirtti. Bakan Sarı, “G20 Dönem Başkanlığı sırasında sürdürülebilir kalkınma hedeflerini her ülke için bir evrensel çerçeve olarak teşvik ettik” dedi.

YABANCININ GÖZÜ İSTANBUL’DA

Yabancı yatırımcıların İstanbul’a olan ilgisi artıyor. İstanbul’da kurulan şirketler içinde yabancı ortakların sayısı yüzde 25.7, kayıt yaptırdıkları sermaye tutarı ise yüzde 12.1 arttı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 2016 yılının ilk üç ayında İstanbul’da yeni kurulan yabancı sermayeli firmaların profilini açıkladı. Buna göre, yılın ilk çeyreğinde İstanbul’da kurulan şirketler içinde yabancı ortakların sayısında yüzde 25.7, kayıt yaptırdıkları sermaye tutarında ise yüzde 12.1 artış görüldü. İstanbul’da Ocak-Mart 2016 döneminde bin 651 yabancı ortak tarafından toplam 335.1 milyon lira sermaye tutarında yeni firma kuruldu. Bir önceki yılın aynı döneminde ise bin 313 yabancı ortak 299 milyon lira sermaye taahhüt etmişti.

OLUMLU SİNYALLERİ DESTEKLİYOR

Verileri değerlendiren İTO Başkanı İbrahim Çağlar, dünyada sermayenin en az riskle, en çok büyüyebileceği ülkelere yöneldiğini hatırlattı. Bu yıl İstanbul’a yabancı yatırımcının ilgisinde artış gözlemlediklerini söyleyen Çağlar, şu değerlendirmeyi yaptı: “Özellikle 2016 yılı ile birlikte yabancı yatırımcının İstanbul’da şirket kurma ya da ortak olma ilgisinin arttığını görüyoruz. Bu durum kur dengesi, enflasyon, sanayi üretimi, büyüme gibi verilerde son aylarda göze çarpan olumlu sinyalleri destekliyor.”

ORTAK SAYISINDA SURİYE

İlk üç ayda yabancı ortak sayısında en büyük payı yüzde 39.37 ile Suriyeliler aldı. Bu dönemde Suriyeli yatırımcılar 650 şirket kurdu. Suriyeli girişimcileri yüzde 5.33 ile İranlı ve yüzde 5.03’er pay ile Alman ve Iraklı yatırımcılar izledi.

SERMAYE DEĞERİ

Yabancı sermaye değerinde ise ilk sırayı yüzde 24.94 payla toplam 63 şirket kuran Suudi Arabistan aldı. Bu ülkeyi, Suriye, Hollanda ve Almanya takip etti.

İSTANBUL’DA YABANCI ORTAKLI ŞİRKET KURULUŞLARI:

Yabancı Sermaye Ortak Sayısına Göre İlk 3 Ay

  1. Suriye 650 firma
  2. İran 88 firma
  3. Almanya 83 firma
  4. Irak 83 firma

Yabancı Sermaye Değerine Göre İlk 3 Ay (%)

  1. Suudi Arabistan 24.94
  2. Suriye 15.20
  3. Hollanda 12.39
  4. Almanya 10.17

20 İLÇEDE KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULANACAK

İstanbul’da 6306 sayılı kanun kapsamında yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi. Fakat İstanbul Valiliği’nden yapılan açıklamada, çalışmaların hızlandırılması için ek önlemlere ihtiyaç duyulduğu bildirildi. İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi’ne (İSMEP) sağlanacak kredilere KDV muafiyeti tanınması halinde daha fazla güçlendirme yapılabileceği değerlendirilen açıklamada, “Şehirdeki riskli sanayi gruplarının şehir dışına taşınması ile ilgili bir teşvik modeli üzerinde çalışılmalıdır. Çapa ve Cerrahpaşa Tıp Fakültelerinin bu kapsamda ivedilikle yenilenmesi gerekmektedir” denildi.

BİN 104 HEKTAR

İstanbul sınırları içerisinde 64 alanın riskli bölgeler ilan edildiği anımsatılan açıklamada, riskli ilan edilen alanların toplamının bin 104 hektar olduğu bilgisine yer verildi.

İSTANBUL’DA RİSKLİ İLAN EDİLEN ALANLAR:

Ataşehir: İçerenköy
Bağcılar: Çınar-İnönü-Sancaktepe-Yavuzselim-Merkez-Demirkapı-Evren-Göztepe-Kemalpaşa
Başakşehir: Ziya Gökalp
Bayrampaşa: Vatan
Beşiktaş: Etiler-Rumelihisarı (Akat), Konaklar
Beyoğlu: İstiklal-Örnektepe-Sütlüce
Esenler: Atışalan Havaalanı-Çiftehavuzlar-Oruçreis 1-Oruçreis 2-Turgutreis
Eyüp: Merkez-Silahtarağa-Esentepe
Gaziosmanpaşa: Bağlarbaşı-Barbaros Hayrettin Paşa-Karadeniz-Karayolları-Kazım Karabekir-Şemsipaşa-Fevzi Çakmak-Mevlana-Pazariçi Güney-Pazariçi Kuzey-Sarıgöl Merkez-Yeni Mahalle-Yıldıztabya Batı-Yıldıztabya Doğu-Merkez- Yenidoğan
Güngören: Tozkoparan-Mehmet Nesih Özmen
Kadıköy: Fikirtepe-Eğitim-Merdivenköy-Dumlupınar
Kartal: Yukarı Mahalle-Kordonboyu-Yunus-Petrol-İş
Küçükçekmece: Fatih-Kanarya-İstasyon
Pendik: Batı-Dumlupınar-Orta-Çınardere-Kaynarca-Fevzi Çakmak
Sarıyer: Çamlıtepe (Derbent)-Fatih Sultan Mehmet (Armutlu)-Darüşşafaka- Reşitpaşa-Baltalimanı
Sultangazi: Cumhuriyet
Tuzla: İçmeler
Şişli: Paşa
Üsküdar: Burhaniye
Zeytinburnu: Sümer

26 Nisan 2016 Salı

Etiketler : Gündem