tatil-sepeti

Geri dönüşüm, dünyanın en önemli meselelerinden biri; çünkü hayat ve tüketim tarzlarımızı değiştirmezsek, gezegendeki kirlilik seviyesi geri döndürülemez bir aşamaya gelmek üzere.

Kaynakları korumak ve atık hacimlerini en aza indirmek için daha çevre dostu bir üretime ve sürdürülebilir bir yaşam döngüsüne ihtiyaç duyulacak. Bu ihtiyaç doğrultusunda, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) bilim insanları, biyolojik olarak parçalanabilir ekranları üreten ilk araştırmacılar oldu. Bilim insanlarının ürettiği bu ekranlar, kullanımdan sonra atık olarak hurdaya değil, kompostlanabilir biyolojik bileşenlere dönüşüyor.

DÜŞÜK GÜÇ TÜKETİMİ

Biyolojik ekranın işleyişi, organik malzeme olarak adlandırılan elektro-kromik malzemesine dayanıyor. Elektro-kromizm, elektro-kromik özellik ihtiva eden bir malzemenin bir elektrik potansiyeli çevrimi uygulaması esnasında renk değiştirmesi olarak tanımlanıyor. Araştırmacılar, tasarladıkları elektro-kromik ekran üzerine voltaj uygulandığı zaman, ışık emilimi değişiyor ve ekranın rengi farklılaşıyor. Biyolojik ekrana aktarılan görüntüler, püskürtmeli mürekkep sistemi kullanılarak sağlanıyor. Ekranda kullanılan her şey biyolojik ve doğaya uyumlu malzemelerden oluşuyor. Üzerinde bulunan jelatin sayesinde de mürekkebin sızdırılması engelleniyor. Elektro-kromik ekranlar, bugün piyasada bolca gördüğümüz LED ve LCD ekranlara kıyasla daha düşük güç tüketimine ve daha basit bir mimari yapıya sahip.

ŞİMDİLİK KISITLI SEKTÖRLERDE

Bilim insanları, biyolojik ekranın kullanım süresinin az olmasından dolayı şimdilik kısıtlı sektörlerde kullanılabileceğini belirtiyorlar. Ekran, tıbbi teşhislerde kolay ve çevre dostu bir şekilde kullanılabiliyor. Tek seferlik kullanılabilen ekranlar, ambalaj sektöründe de ürünlerin kalite kontrollerinin sağlanması için işlevsel bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

15 Şubat 2021 Pazartesi

Etiketler : Gündem