Perşembe, 28 Kasım, 2024
Katma değerli üretimi desteklemek ve yurt çapında kalkınma hedeflerine ulaşmak için art arda yeni kanunlar çıkaran hükümet, proje bazlı yatırımlara verilecek destekleri de genişletti. Bir yandan Ekonomi Bakanlığı’nın, teşvik uygulamaları devam ederken, diğer yandan da eylül ayında yayımlanan 6745 sayılı Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun proje bazlı yatırımlar için yeni destekleri barındırıyor.
BAKANLAR KURULU’NDA
Yatırımlar için 36’ncı, 66’ncı ve ağırlıklı olarak 80’inci maddelerinde hükümlerin yer aldığı kanunun uygulamasının nasıl yapılacağı ise yakında netleşecek. Kanunun uygulanışına dair kararname metninin hazırlandığı ve 1-2 hafta içinde Bakanlar Kurulu’ndan geçmesinin beklendiği bildirildi. Böylece başvurudan uygulamaya kadar; yatırımcıların merak ettiği hususlara bir bir açıklık getirilecek.
İTO’DAN BİLGİ ALIN
Bununla birlikte yetkililer, Ekonomi Bakanlığı’nın hali hazırdaki yatırım teşvik uygulamalarının ve son çıkan 6745 sayılı kanunun incelenerek, bu sürece hazırlık yapılmasının faydalı olacağını belirttiler. Yatırım destekleri konusunda ayrıntılı bilgi İstanbul Ticaret Odası Rekabeti Geliştirme Koordinatörlüğü’nden de alınabilecek.
HÜKÜMETE YETKİ
Resmi Gazete’nin 7 Eylül 2016’da yayımlanan 6745 sayılı kanunun 35’inci maddesinde Katma Değer Vergisi Kanunu’nda bazı hükümler değiştirilerek, Bakanlar Kurulu’nun, asgari sabit yatırım tutarında sınırı 50 milyon TL’ye indirme veya iki katına kadar artırmaya yetkili olduğu hükmü eklendi. Yine 6745 sayılı kanunun 66’ncı maddesinde bölgesel büyük ölçekli, stratejik ve öncelikli yatırımlar ile konusu sektörü ve niteliği itibarıyla proje bazında desteklenmesine karar verilen yatırımlar ibaresi eklendi. Aynı maddede indirimli kurumlar vergisi ve yeniden değerleme oranına ilişkin değişiklikler de yapıldı.
BAĞIMLILIĞI AZALTACAK
6745 sayılı kanunun 80’inci maddesinde ise ağırlıklı olarak proje bazlı yatırımlara sağlanacak destekler açıklandı. Ülkemizin ihtiyaçlarını karşılama, arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığı azaltma, teknolojik dönüşümü sağlama, yenilikçi, Ar-Ge yoğun ve katma değeri yüksek olma niteliklerine ayrı ayrı ya da birlikte sahip olan proje bazında Ekonomi Bakanlığı tarafından desteklenmesine karar verilen yatırımlar için Bakanlar Kurulu’na yetki verildi.
TEŞVİĞE ÖZEL GENEL MÜDÜRLÜK
Yatırımcıların, Yatırım Teşvik Programı kapsamındaki uygulamalar çerçevesinde desteklerden yararlanabilmek için resmi bir başvuruda bulunması gerekiyor. Belirli usul ve esaslara dayalı olarak yapılacak başvurudan önce yatırımcılar Ekonomi Bakanlığı’nın web sitesinden ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden, projesinin hangi uygulama kapsamında desteklenebileceği konusunda bilgi alabilir veya teşvik kararını inceleyerek hangi uygulamaya dahil olduklarını tayin edebilirler.
KANUNUN HÜKÜMETE VERDİĞİ YETKİLER
6745 sayılı kanunun 80’inci maddesinde ağırlıklı olarak proje bazlı yatırımlara sağlanacak destekler açıklandı. Buna göre kanun hükümete, iş dünyası için devrim niteliği taşıyan şu değişiklikleri yapma yetkisi veriyor:
GELİR VERGİSİ STOPAJI
SİGORTA PRİMİ
FAİZSİZ KREDİ
DESTEKLERİN ÖZELLİKLERİ
Destekler Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanacak.
Proje bazlı yatırım konusu ürüne, süresi ve miktarı Bakanlar Kurulunca belirlenecek alım garantisi verilebilecek. Proje bazlı yatırımlara diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için Bakanlar Kurulu kararı ile istisna getirilebilecek.
Yatırımları hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla yasal ve idari süreçlerde düzenleme yapılabilecek. Projenin gerekli kıldığı hâllerde Bakanlar Kurulu kararı ile her türlü altyapı yatırımının yapılması kararlaştırılabilecek. Yatırımın devri hâlinde, devralan kurum, aynı şartları yerine getirmek kaydıyla belirtilen istisna, muafiyet ve desteklerden yararlanabilecek.
31 Ekim 2016 Pazartesi
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe
28 Kasım 2024 Perşembe