tatil-sepeti

HABER: FAHRİ SARRAFOĞLU

Eyüp Nişanca Caddesi’ndeki evinin bahçesinde defnedilen bu zat-ı muhterem, Sultanahmet Camii yapılırken, temel atma merasiminde bulunup, ilk taşı koyarak dua etti. Sultanahmet Camii’nin açılışında da ilk vaazı da yine o verdi. Ölünceye kadar bu caminin vaizliğini yürüttü. Bu değerli zat beş padişah görmüş, bilgisi ve irfanıyla herkesin saygısını kazanmış ve aynı zamanda şair olan Abdülmecid Efendi’dir.

Kendisi Halvetiyye yolunun Şemsiyye kolu kurucusu Şemseddin Sivasi (Kara Şems) Hazretleri’nin kardeşi Şeyh Muharrem Efendi’nin oğlu. Şiirlerinde Şeyhi mahlasını kullanmış, Sivasi nisbesiyle meşhur oldu. Abdülmecid Efendi, 1563’te Tokat’ın Zile ilçesinde doğdu. Küçük yaşından itibaren babasından ilim öğrendi. Yedi yaşına geldiği zaman Kur’an-ı Kerim’i ezberledi. Amcası Şemseddin Efendi’den ise zahiri ve batıni ilimleri tahsil etti. Arabi ilimler, fıkıh, tefsir ve hadis ilimlerinde yüksek derece sahibi oldu. Keşşaf Tefsiri’ni okutması hususunda amcasından icazet aldı.

PADİŞAH DAVET ETTİ

İlim ve irfandaki şöhretini duyan Sultan Üçüncü Mehmed tarafından İstanbul’a davet edildi. İstanbul’daki ilk vaazını Ayasofya Camii’nde verdi. Bir müddet Ayasofya civarında oturdu. Sonra kendisine talebe olan Reis-ül-küttâb La’lî Efendi’nin hediye ettiği, Eyüp Nişanca Caddesi’ndeki bahçe içindeki eve yerleşti. Dâr-üs-seâde ağalarından Mehmed Ağa tarafından, Çarşamba’da yaptırılan Mehmet Ağa Dergahı’nda, insanlara doğru yolu anlatmakla vazifelendirildi. Şeyhülislâm Sun’ullah Efendi tarafından cami haline getirilen Atpazarı’ndaki Hüsam Bey Mesci-di’nde de cuma vaizi olarak vazife yaptı. Sultanahmet Camii yapılırken, temel atma merasiminde bulunup, dua etti ve temele ilk taşı koydu. Sultanahmet Camii ibadete açılınca, ilk vaazı yine kendisi verdi. Ölünceye kadar bu caminin vaizliğini yürüttü.

DÖRDÜNCÜ MURAD’A VERİLEN MÜJDE

Üçüncü Mehmed, Birinci Ahmed, Birinci Mustafa, Genç Osman ve Dördüncü Murad devirlerinde yaşadı. İlmi, irfanı ve olgunluğuyla sultanlar ve diğer devlet erkanı yanında büyük bir nüfuz sahibi oldu. Padişah ve diğer devlet erkânı, önemli hususlarda sık sık görüşlerine başvurdular. Karayazıcı ve Uzunbölükbaşı isyanlarının bastırılmasında önemli rolü oldu, hükümete faydalı tavsiyelerde bulundu. Dördüncü Murad’a, Bağdat’ın İranlılar’dan geri alınacağını müjdeledi. Padişah sefere çıkarken de Hazreti-i Ömer’in kılıcını beline kuşattı.

PEYGAMBER EFENDİMİZİN MESAJI

Abdülmecid Efendi’den sonra vasiyeti üzerine oğlu Azizzade Abdulbaki Sivasi (1613-1716) yerine geçti. Dönemin padişahı Dördüncü Murad ise babasının yaptırdığı Sultanahmet Camii’ne Abdulbaki Sivasi’nin vaaz vermesini kabul etmedi. Ancak Hazreti Muhammed’i rüyasında görüp de “Emaneti ehline veriniz” şeklinde uyarıyı alınca bu göreve izin verdi.

18 Eylül 2017 Pazartesi

Etiketler : Gündem