Cuma, 22 Kasım, 2024
HABER: CEYHUN KUBURLU
Türkiye’yi ziyaret eden turistler, ülkenin yeryüzü güzellikleri kadar sualtı zenginlerini de merak ediyor. Akdeniz ve Ege kıyılarındaki yüzlerce dalış merkezinden suyun altına inme fırsatını elde eden binlerce turist, önemli oranda döviz bırakıyor. Bu alanda Bodrum’dan Marmaris’e, İzmir’den Antalya’ya kadar birçok noktada dalış merkezleri kuruldu. Bu merkezlerin geliri ve dalış ürünleri pazarıyla sektörün toplam büyüklüğünün 300 milyon doları yakaladığı tahmin ediliyor.
KİMLER GELİYOR?
Daha önce dünyanın birçok yerinde yapılan dalış turizminin, Türkiye’de ilk olarak Marmaris ile Bodrum’da başladığını söyleyen yetkililer, şöyle konuştu: “Sportif amaçlı başlayan dalışlar son yıllarda yeni bir turizm dalı oluşturdu. Türkiye’deki sualtı zenginliklerini merak eden yabancılar arasında İngilizler, Almanlar, Amerikalılar ve Fransızlar bulunuyor. Son dönemlerde zengin Araplar da dalış yapmak için Ege ve Akdeniz sahillerine akın ediyor. Önceleri dalış merkezlerine, hobi amaçlı bakış açısı sahipti. Ancak zamanla buraları birer profesyonel eğitim merkezi oldu. Bunda Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun kurulması da etkili oldu. Ardından dalış merkezleri açılmaya başladı. Zamanla dalışın potansiyeli anlaşıldı ve sektör haline geldi. Dalış turizmi Marmaris ve Bodrum’dan sonra Akdeniz sahillerine de yayıldı.”
TATİL VE SPOR
Ege ve Akdeniz sahillerinde toplam 500’e yakın dalış merkezi bulunduğu bilgisini veren yetkililer, bu merkezler hakkında şunları söyledi: “Bu merkezlerin yüzde 90’ı tatil bölgelerinde kuruluyor. Buraya gelen yabancılar hem tatil hem de spor yapıyor. Ülke ekonomisine de önemli miktarda döviz bırakıyor. Sektörün bu kadar hızlı büyümesi, dalış malzemelerine de yaradı.
Birçok yerde mağazalar kuruldu. Yüzde 95’i ithal olan bu ürünlerin fiyatları pahalı olsa da kullanıcılar daha çok kiralama yolunu tercih ediyor. Özellikle turistler taşıması zor olan bu malzemeleri gittikleri merkezlerde kiralıyor.”
KİŞİ BAŞI DALIŞ 100 TL
Türkiye’de dalış yapmak isteyenlerin çok yüksek bütçelere ihtiyaç duymadığını da anlatan yetkililer, “Dalış yapmak isteyen bir kişinin bugün 100 ya da 250 TL ücret ödemesi yeterli. Dalış için tekneler daha çok sabah erken saatlerde kalkıyor. Belirlenen noktalara gidip burada dalış gerçekleşiyor.
Bu teknelerde öğle yemeği de veriliyor. İlk defa deneyenler için 2-2.5 metrede eğitmen kontrolünde sıfır riskli bir dalış yapılıyor. Bu dalışlarda balıklar ile temas kurmak mümkün ve insanlar kendini adeta bir akvaryumun içinde hissediyor” dedi.
TÜRKİYE AVRUPA’DA MERKEZ OLABİLİR
Dalışta birçok ülkede fırsat olduğunu dile getiren yetkililer, “Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz. Adeta hazine. Denizaltı zenginlikleri çok fazla olan bir ülkeyiz. Bu alanda İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerden daha kaliteli hizmet sunabiliyoruz. Türkiye, Avrupa’da dalış merkezi olabilecek potansiyele sahip” dedi.
YAŞ SINIRI 14
Federasyon yönetmeliğine göre Türkiye’de dalış için birçok kural bulunuyor. Bu konuda yetkililer, “Burada en önemli kural yaş sınırı. Dalmak için federasyonun belirlediği yaş sınırı 14. Ancak bu birçok ülkede 9 yaş olarak belirleniyor. Yurtdışında farklı bir prosedür uygulanıyor ve çocuklar 9 yaşından itibaren suyun altıyla tanışıyor. Bu yaş sınırı biraz daha düşürülebilir. Böylelikle hem daha çok gence ulaşılır hem bu sporda Türkiye önemli bir merkez haline gelebilir” diye konuşuyor.
10 Temmuz 2017 Pazartesi
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe
21 Kasım 2024 Perşembe