tatil-sepeti
tatil-sepeti

Su verimliliği ve Gediz Havzası için eylem planı

2023-2033 yıllarını kapsayan Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı genelgesi Resmi Gazete’de yayımlandı. Planın detayları Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklanacak. Bu kararla birlikte 2 milyon kişinin yaşadığı Gediz Havzası’nı kapsayan eylem planı da yürürlüğe girdi.

Giriş: 08.05.2023 - 13:01
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35


Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) konulu Cumhurbaşkanlığı Genelgesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlandı. 


Genelgede, Su Verimliliği Seferberliği sürecinde Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) hazırlandığı belirtildi. Buna göre, Mezkur Strateji Belgesi ve Eylem Planı ile buna dayanılarak hazırlanan rehber dokümanlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmi internet adresinde (www.tarimorman.gov.tr) yayımlanacak. Su Verimliliği Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2023-2033) kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşlar, eylem planının uygulanmasından sorumlu olacak. 

 

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı Gediz Havzası Eylem Planı ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi de Resmi Gazete’de yayımlandı.

 

2 MİLYON KİŞİ YAŞIYOR

 

Konuyla ilgili Bakanlık’tan yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki 25 nehir havzasından biri olan Gediz Havzası’ndaki nüfus artışı, sanayileşme, yoğun tarımsal faaliyetler su kaynakları üzerinde miktar ve kalite baskısı oluşturuyor. Bu nedenle taşkın ve kuraklık etkilerinin azaltılarak risk yönetimine geçilmesi, mevcut su potansiyelinin sektörler arasında adil bir şekilde dağıtılması ile refah seviyesinin artırılması amacıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğünce Gediz Havzası’nda hazırlanan Nehir Havza Yönetim Planı, Sektörel Su Tahsis Planı, Taşkın Yönetim Planı ve Kuraklık Yönetim Planı, Su Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nda onaylanarak yürürlüğe girdi. Havza ölçeğinde hazırlanan ve uygulaması devam eden söz konusu dört planın ‘Gediz Havzası Eylem Planı’ adı altında entegre edilmesiyle daha etkin bir su yönetimi sağlanmış olacak.

 

Yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı havzanın tamamında kentsel atık su arıtımı, katı atıkların düzenli bertarafı, sanayi kaynaklı kirliliğin giderilmesi, iyi tarım uygulamaları ile tarımsal kaynaklı kirliliğin azaltılması, suyun verimli ve etkin kullanılması, arz-talep dengesi dikkate alınarak gıda güvenliğinin sağlanması, taşkın ve kuraklığın olumsuz etkilerinin azaltılması hedeflerine ulaşılacak.