AYŞE BAŞAK
Bilim insanları, okyanusların yüzde 95’inden fazlasının hiç gözlemlenmediğini tahmin ediyor. Türümüzün uzayın derinliklerini keşfe çıktığı günümüzde kendi evimiz olan gezegeni bu denli az izliyor oluşumuz ilginç bir gerçeklik. Su altı kameralarını bir araştırma gemisine bağlayarak araştırma yapmanın yüksek maliyeti, yaygın denizaltı keşiflerini engelleyen zorlukların başında geliyor.
RENKLİ FOTOĞRAF
Bu zorluğu çözmek amacıyla çalışan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, günümüzde kullanılan denizaltı kameralarından yaklaşık 100 bin kat daha verimli, pilsiz, kablosuz bir su altı kamerası geliştirdi. Cihaz, tamamen karanlık su altında bile renkli fotoğraflar çekebiliyor ve görüntü verilerini kablosuz olarak su üzerine iletebiliyor.
VERİ İÇİN SES DALGASI
Geliştirilen otonom kamera sistemi, denizdeki ses dalgalarını mekanik enerjiye çevirerek çalışıyor. Suda ilerleyen ses dalgalarından gelen mekanik enerjiyi, görüntüleme ve iletişim ekipmanlarına güç sağlayan elektrik enerjisine dönüştürüyor. Görüntü verilerini yakalayıp kodlayan kamera, görüntüyü yeniden yapılandıran bir alıcıya veri iletmek için de ses dalgalarını kullanıyor.
HAFTALARCA KULLANILABİLİYOR
Kamera bir güç kaynağına ihtiyaç duymadığı için sudan çıkarılmadan haftalarca çalışabiliyor. Bu yeni buluş sayesinde bilim insanlarının yeni türler için okyanusun uzak kısımlarını sürekli taramasına imkân sağlanmış olacak. Ayrıca kameraların, okyanus kirliliğini tespit etmek veya deniz çiftliklerinde yetiştirilen balıkların sıhhatini ve gelişimlerini izlemek için de kullanılabileceği öngörülüyor.