tatil-sepeti

HABER: SOYHAN ALPASLAN

Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’nde yerleşik Akkoç Teknoloji; su altında gözlem, keşif ve operasyon yapabilen, insansız su altı robotu geliştirdi. AKROV-300 adı verilen platform; gelişmiş hareket kabiliyeti, otonom sürüş hakimiyeti, modüler tasarımı, hafifliği, sahip olduğu sınırsız operasyon süresi ve maliyet etkin yapısı ile rekabet üstünlüğü taşıyor. İstenildiğinde 1.000 metre derinliğe inebilecek dayanıklılıktaki AKROV-300, akıntının yüksek olduğu sularda bile yörüngesini kaybetmiyor.

PATENT BAŞVURUSU TAMAM

Ulusal patent başvurusu yapılan ve test çalışmaları bitmek üzere olan AKROV-300’ün sertifikasyon süreçlerinin 4-5 ay içinde tamamlanması hedefleniyor. 2023’te platformun seri üretimine geçilecek.

ISIF 20 Buluş Fuarı’nda bronz madalya ile ödüllendirilen AKROV-300’e; sonar, kamera, robot kol, mikrofon ve her türlü sensör eklenebiliyor.

İstanbul Ticaret’in sorularını Akkoç Teknoloji’nin kurucusu Endüstri Mühendisi Hasan Fatih Akkoç cevapladı.

DENİZLERİMİZİ KEŞFEDELİM

Girişimci olmaya nasıl karar verdiniz?

Üniversite mezuniyetimin hemen ardından bir yıl özel bir tersanede proje planlama mühendisi olarak görev yaptım. Bu sırada teknoloji tabanlı ve insansız su altı robot (ROV) sistemlerine büyük bir ihtiyaç olduğunu gözlemledim. Böylece 2018 yıllında çalışmalarına başladığım insansız su altı robotu AKROV-300’ü geliştirdim. Girişimim 2018 yılında Teknopark İstanbul Kuluçka Merkezi’ne kabul edildi. Akkoç Teknoloji olarak 2019 yılında şirketleştik. Çalışmalarımızı kendi sermayemizle fonlamaya devam ediyoruz. 2020 yılında KOSGEB İleri Girişimcilik Destek Programı’ndan destek almaya hak kazandık.

İLERİ TEKNOLOJİK SİSTEMLER

Akkoç Teknoloji’nin faaliyet alanları neler?

Gelişmiş mühendislik çözümlerimizle, en zorlu koşullara sahip su kaynaklarında gözlem, keşif ve operasyon yapabilmeyi mümkün kılan ileri teknolojili cihazlar, sistemler geliştiriyoruz. Mekanik, elektronik, yazılım, kontrol mühendisliği süreçlerini bünyemizde gerçekleştiriyor, karmaşık mühendislik problemleri için inovatif çözümler sunuyoruz. Tasarım, geliştirme ve uygulama alanında mühendislik ve danışmanlık hizmeti veriyoruz. Sistemlerimiz hem su altında hem de su üstünde görev yapabilecek özellikte.

GENİŞ KULLANIM ALANI

İnsansız su altı robotları hangi alanlarda kullanılıyor?

Arama kurtarma, savunma, petrol ve doğalgaz endüstrisinde, düşen gemi vinç ve çapalarının bulunmasında, deniz altını ve tabanını ilgilendiren bilimsel araştırmalar gibi çok sayıda alanda kullanılıyorlar. Mercan oluşumlarının takibini ve gözlemini gerçekleştiriyorlar. Deniz altındaki iletişim kabloları ve enerji hatlarının döşenmesinde ve daha sonraki bakım onarım aşamalarında görev yapıyorlar.

FAY HATLARINDA İNCELEME

Su altındaki herhangi bir sistemin doğru çalışıp, çalışmadığını analiz edebiliyorlar. Okyanuslarda ve denizlerde kurulan yeni nesil rüzgar türbinlerinin bakım ve onarımını yapabilmek için kullanılıyorlar. Dalgıçların ulaşamadıkları alanlarda veya risk taşıyan ortamlarda güvenle tercih ediliyorlar. Mesela fay hatlarının gözlemlenmesi ve takibinde kullanılabiliyorlar.

Seneye global Pazar AKROV-300’ün özellikleri neler?

AKROV-300 bir platform; su altında arama, tarama faaliyetleri icra edebiliyor. Standart dalış derinliği 300 metre olan robotu istenildiği takdirde 1.000 metre derinliğe inebilecek şekilde tasarlayabiliyoruz. Sonar, robot kollar ve müşterinin ihtiyaç duyduğu sensörleri ekleyebiliyoruz. Enerjisini dışarıdan bağlı olduğu kablo üzerinden aktardığımız için sınırsız ve kesintisiz operasyon yapabiliyor. 2023 yılında global pazardaki yerimizi alıp, satışlara başlamayı; servis, bakım ve onarım hizmetlerinde de hızlı olmayı hedefliyoruz. AKROV-300, hızla dışa bağımlılığı azaltacak yüksek katma değerli bir platform.

DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Platform ne kadar yerli?

Tasarımını, elektronik kart tasarımlarını, gömülü yazılım ve kontrol sistemlerinin tamamını kendimiz geliştiriyoruz. Donanım olarak su altı kamerası, su altı aydınlatması, su altı konnektörleri, sensörleri ve kontrol bilgisayarımızı kendimiz geliştiriyor ve üretiyoruz. Güç sistemlerindeki yerlilik oranını yüzde 80-85’e çıkarabilmek için yerli bir üretici ile görüşmelerimiz sürüyor. Kabloda da yerli tedarikçi arıyoruz.

BULUŞ ÖDÜLÜ

Akkoç Teknoloji; ISIF’20 İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı’nda kullanıcı dostu İnsansız Su Altı Robotu’yla bronz madalya ile ödüllendirildi.

KOMUTA KONTROL ÇANTASI

“Tasarımı, geliştirilmesi ve üretimi tümüyle Akkoç Teknoloji’ye ait komuta kontrol çantası ile platformu sürekli izleyebiliyoruz. Her bir cihaz için bir kontrol çantası mevcut. Böylece kesintisiz enerji ve haberleşme sağlıyoruz.”

İŞTE FAYDALARI

  • Turbo itiş asistanı ile akıntılara karşı daha rahat operasyon yapabiliyor.
  • Sonar sistem, robot kol, kamera, mikrofon ve çeşitli sensörler eklenebiliyor.
  • Zorlu koşullarda dahi yüksek görüntü kalitesi sunuyor.
  • Her eksende otomatik kontrol mekanizması mevcut.
  • Manevra kabiliyeti çok yüksek.
  • Güçlü akıntılarda yörüngesini koruyabiliyor.
  • Modüler tasarımı ihtiyaca göre değiştirilebiliyor.
  • Sınıfına kıyasla hafif olduğu için kolay taşınıyor.
  • Otonom kontrol kabiliyetine sahip.
  • Maliyet etkin bir yapıda.
  • Kiralama yoluyla da kullanılabiliyor.

İHTİYACA ÖZEL ÜRETİM

“AKROV-300’ün su altı kameraları, su altı aydınlatma sistemi ve sensörlerini de Akkoç Teknoloji olarak biz geliştirdik. Kullanıcının ihtiyacına özel mühendislik hizmeti veriyoruz. Cihazı ve sensörleri büyütüp, küçültebiliyor, çeşitli özellikler ekleyip, çıkartabiliyoruz.”

04 Temmuz 2022 Pazartesi

Etiketler : Röportaj