Salı, 05 Kasım, 2024
HABER: ŞEREF KILIÇLI
İstanbul Ticaret Odası Sanayi İhtisas Komitesi, İTO Başkan Yardımcısı Dursun Topçu’nun başkanlığında aylık olağan toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda, Makina Sektörü 2019 Vizyonu kapsamında yapılan çalışmalar görüşüldü. Sektörün küresel rekabet gücünün artırılmasına yönelik görüş ve önerilerin yer aldığı bir değerlendirme raporu da görüşülen konular arasındaydı.
DEĞERLENDİRME RAPORU
Değerlendirme raporundaki dikkat çekici önerilerden bazıları şöyle: “Sanayi 4.0 uyumlu makinalar, özellikle imal edenler bazında teşvik verilmeli. Kendi kendini yöneten makinaları üreten firmaların sayısında artış kaydedilmeli. Bugün geçerli olan Sanayi 4.0’ın ana bileşenleri; mekanik robot, elektronik otomasyon, yazılım ve iletişim. Bu konuda Türkiye’de dünya ölçeğinde iş yapabilecek bir bilgi birikimi ve mühendislik imkanı bulunuyor. Gelişmeler ışığında otomasyon firmalarının desteklenmesi, işbirliği yapılması ve ortaklıklar kurulması gerekiyor.”
SİBER SALDIRI RİSKİ
Makinalara siber saldırı riski ve alınması önerilen önlemler de raporda dikkat çeken konular arasındaydı. Söz konusu durum şöyle anlatıldı: “Yapılan çalışmalarda, öncelikli olarak millileştirilmesi gereken konunun yönetim paneli olduğu ve bu yönde ortaya konulacak en önemli argümanın sinyal saldırı riski olduğu ortaya kondu. Dışarıdan bütün sanayinin susturulması riski olduğundan siber saldırılar, makinacıların dikkat etmesi gereken tehditler arasında. Sistemsel geliştirmeler için tasarım ve analiz yazılımlarının millileştirilmesi yönünde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile üniversitelerle ortak çalışmalarda bulunulması gerekiyor.”
İHRACATI ARTIRMADA DÜNYA REKORTMENİ
Makina sektörü, 2018’deki 17.1 milyar dolar ihracat rakamı ve yüzde 15.5 büyüme oranı ile ihracatını en çok artıran üç sanayi grubundan biri oldu. Türkiye, bu oranla, dünyada Çin’le birlikte makina ihracatını en çok artıran ülke konumuna da geldi. Türkiye’nin 2018 toplam ihracatının yüzde 10.1’ini yapan makina sektörü, ihracatın ithalatı karşılama oranını ise yüzde 64’e yükseltti. İhracatının yüzde 60’ını AB ülkelerine ve ABD’ye yapan sektörün, kilogram başına ortalama birim fiyatı da 6.1 dolara ulaştı. Sektör, yıllık yüzde 15 düzeyindeki büyüme hızını korursa, 5 yıl içinde ihracatını 2’ye katlayabilecek ve 2023’te 34 milyar dolar seviyesine ulaşabilecek.
21 Şubat 2019 Perşembe
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı
05 Kasım 2024 Salı