tatil-sepeti

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleştirilen temaslarla Körfez’de yeni bir dönemin kapısı aralandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıktığını belirtirken, iş dünyasına da yeni fırsatları değerlendirmek düşüyor.

 

HABER: ADEM ORHUN

 

Kuzeyde Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle hassaslaşan diplo-matik ve ticari dengeleri, ikili ilişkileriyle başarılı bir şekilde yürüten Türkiye, güneyde yeni ticari işbirlikleri için atağa geçti. Körfez seferine çıkan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde çok sayıda bakan ile birlikte en üst seviyede temaslarda bulundu. Bu kapsamda Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) yetkilileri, ilişkileri icraata dönüştürmeye yönelik önemli mesajlar verdi. 

 

Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki temaslarını değerlendiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, stratejik işbirliğinin ülkelerin, şirketlerin ve milletlerin faydasına olacak şekilde icraata dönüşeceğini kaydetti.

 

Suudi Arabistan ile gelişen ilişkilerin yanı sıra Katar ile stratejik ortaklığın verimli olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey mekanizması aracılığıyla çeşitli sektörlerde ve alanlarda ikili işbirliği düzeyini geliştirmeyi amaçlayan yaklaşık 100 belge imzalandı” dedi. 

 

İSTANBUL’DA TANITILACAK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ‘Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’ mekanizmasıyla ilişkilerin en üst düzeyde düzenli şekilde ele alınmasını sağlayacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Yatırımların teşviki, güvenlik, yenilenebilir enerji ve taşımacılık gibi alanlarda hukuki altyapıyı sağlamlaştıralım istiyoruz. Anlaşmanın, iş dünyamıza tanıtılması için sonbaharda İstanbul’da Ticaret ve Yatırım Forumu düzenlenmesinde fayda görüyoruz” diye konuştu. 

 

STRATEJİK ORTAKLIK

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BAE ile diplomatik ilişkilerin 50’nci yıl dönümünde, yakın diyalog ve işbirliğinin gelişiminden memnuniyet duyduklarını vurguladı. Cumhurbaşkanı, imzalanacak ortak mutabakat metni ile ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyine çıkmış olacağını söyledi.

 

ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ

 

Bu arada Ticaret Bakanı Ömer Bolat da bölgede ikili ticari ilişkilerdeki potansiyele dikkat çekti. Ticaret Bakanı, “Türkiye’deki şirket sayısı, Suudi yatırımcıların ülkemize olan güveninin açık bir göstergesidir. Daha fazla Suudi yatırımcının ve şirketin ülkemizdeki fırsatlardan yararlanmasını istiyoruz ve onları Türkiye’ye bekliyoruz” dedi.

 

Türkiye-Suudi Arabistan dış ticaret hacminin 2022’de yaklaşık 6.5 milyar dolar olduğunu hatırlatan Bolat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hedefimiz bu tutarı, kısa vadede 10 milyar dolara, uzun vadede ise 30 milyar dolara çıkarmak. Hedefe ulaşmak için önceliğimiz ürün çeşitliliğini artırmak.” 

 

İŞBİRLİĞİ ÇAĞRISI

 

Bu açıklamayı destekleyen konuşma da Suudi tarafından geldi. Cidde’de gerçekleştirilen Suudi Arabistan-Türkiye İş Forumu’nda konuşan Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih, birçok potansiyel işbirliği alanı olduğunu söyledi. Bakan el-Falih, “Vizyon 2030 yatırımlarında hem Suudi Arabistan hem de Türkiye özel sektörünün var olmasını çok önemsiyoruz. Burada yatırımların farklılaşmasını ve çeşitlenmesini istiyoruz” dedi.

 

Bakan el-Falih, 2030 hedefleri kapsamında o tarihe kadar 3.3 trilyon dolarlık yatırım hedeflediklerini kaydederek, bu alanda yapılacaklardan bahsetti. Birçok sektöre yer vereceklerini, iki ülkede karşılıklı büyük fırsatlar olduğunu belirten el-Falih, Türk ve Suudi Arabistan özel şirketlerine işbirliği çağrısında bulundu.

 

POTANSİYEL ALANLAR

 

Gayrimenkul, turizm, konut, sanayi, tarım, gıda ve madencilik gibi farklı sektörlerde işbirliği yaparak büyük projelere imza atabileceklerini vurgulayan Falih, yatırımcı şirketlere sundukları destekleri hatırlattı.

 

YATIRIM KONULARI

 

Suudi Arabistan’daki yatırım fırsatlarını anlatan Bakan Falih, madencilik, hammadde, yenilenebilir enerji gibi konularda yeni sektörel çalışmalar yaptıklarını söyledi.

 

 

TÜRK GİRİŞİMCİLER İÇİN ADRESLER

 

Suudi Arabistan Ticaret Odaları Federasyonu Başkan Yardımcısı Fayiz Alharbi, ülkesindeki ticaret ve yatırım imkanlarıyla ilgili kurumların adreslerini paylaştı. Önceki hafta DEİK’in düzenlediği iş forumuna katıldığını hatırlatan Alharbi, İstanbul Ticaret’e son gelişmeleri değerlendirdi. Alharbi, şunları söyledi: “Krallık, iddialı Vizyon 2030 hedeflerine ulaşmak için sektörleri destekleyecek çok çekici programlar başlattı. Suudi otoriteleri, hazır fabrika ve imar edilmiş arsalar aracılığıyla sanayicileri ve yatırımcıları destekliyor. Krallıktaki sanayi ve yatırım fırsatları hakkında bilgi edinmek için sizi hem bizim web sitemizi hem de Yatırım Bakanlığı’nın web sitesini ziyaret etmeye davet ediyorum. İddialı vizyonumuza ulaşmak için bizimle irtibat kurabilirsiniz.” 


Alharbi mesajında, Türk girişimciler için şu adresleri paylaştı:

https://modon.gov.sa

https://misa.gov.sa

 

CİTYSCAPE FUARINA DAVET

 

Suudi Arabistan Belediye, Kırsal İşler ve Konut Bakanı Majid Al Hogail, yaptığı konuşmada, “İnsan ve doğaya dost yeni şehirler inşa etmek için yüksek teknolojiyi kullanarak dev projelere imza atabilir, birlikte kazanabiliriz” dedi. Bakan Hogail, “Türk firmalarını 10-13 Eylül 2023 tarihlerinde Riyad’da düzenleyeceğimiz CityScape Fuarı’na davet ediyoruz. Bu fuarda Türk iş dünyasına ayrıca özel bir alan ayırdık” diye konuştu.

 


İNŞAATTA KUZEYDEKİ KAYBI GÜNEY TELAFİ EDECEK

 

Müteahhitlik sektörü, savaş sebebiyle Rusya’daki iş kaybını Suudi Arabistan’da hayata geçirilecek projelerle telafi etmek için çalışıyor. Bu kapsamda mart ayında Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonunda Türkiye-Suudi Arabistan Altyapı ve İnşaat Forumu düzenlendi. Forumda, Suudi Arabistan Ticaret Bakanı Majid Al-Kassabi, Kamu Yatırımları Fonu (Public Investment Fund-PIF) tarafından her yıl 40 milyar dolar tutarında proje gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini açıkladı. Suudi Bakan, Türk müteahhitlik firmaları ile alt ve üst yapı, turizm, konut başta olmak üzere birçok alanda ortaklık imkanı bulunduğunu belirtti. 

 

AFRİKA’DA İŞBİRLİĞİ MESAJI 

 

Müteahhitlik sektöründe son yıllarda potansiyel pazarlar olarak özellikle Sahraaltı Afrika ve Güney Amerika ülkelerinde de çeşitli açılımlar hedefleniyor. Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) açıklamasına göre, Sahraaltı Afrika ve Irak’ta bazı projelerin Körfez finansmanı ile gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar gündemde. Ayrıca yurt dışında Türk bankaları tarafından verilen teminat mektupları ve kontrgarantilerin doğrudan kabulünde yaşanan sıkıntıların Türk diplomasisinin üst düzey ikili temaslarında gündeme alınmasının önemi vurgulandı. 

 

GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRELİM

 

Cidde’deki iş forumunda Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid bin Abdulaziz el-Falih de bu konuya dikkat çekti. Bakan el-Falih, “Nereye gidersem gideyim, her iki ülkeden şirketlerin güçlü varlığını görüyorum. Türkiye özel sektörünün yaptığı yatırımların ve teknolojilerin ne kadar büyük olduğunu görünce gurur duyduğumu söylemek isterim hem Afrika’da hem de Ortadoğu’da. Şimdiye kadar yapamadığımız şey, bu iki tarafın güçlerini bir araya getirmekti. İki ülkenin özel sektörünün güçlerini bir araya getirince ne kadar büyük bir güç ortaya koyacağımızı düşünemiyorum” dedi. 

24 Temmuz 2023 Pazartesi