HABER: SOYHAN ALPASLAN
Teknopark İstanbul, stratejik sektörlerde üretim yapan, katma değer üreten ve dünyanın ilklerine imza atan firmaların merkezi olarak yerli ve milli sanayinin yükselmesine tanıklık ediyor. Özellikle savunma sanayine hizmet eden milli ve yerli tasarımlar, projeler, üretimler tüm dünyada Türkiye algısını değiştiriyor. Bu başarının mimarlarından biri olan Seft Gemi Tasarım Şirketi, bu hafta İstanbul Ticaret’in konuğu oldu.
2001’de Semih Zorlu, Ferdi Çiçek, Emrah Sağıroğlu ve Taylan Karakaya tarafından kurulan Seft, su dünyasının hem ticari hem de askeri kanadında dünyaya parmak ısırtacak tasarımların mimarı. Gemi tasarımı alanında Türkiye adına birçok ilke imza atan Seft’i Genel Müdürü Semih Zorlu anlattı.
NATO’YA KOMUTA GEMİSİ
2008 yılından sonra askeri gemi projeleri alanında da çalışmaya başlayan Seft, dünyanın en gelişmiş denizaltı kurtarma gemisine Türkiye imzasını attı. Zorlu, “Ana tasarımdan test tecrübeye kadar sürecin içindeyiz. TCG Alemdar (MOSHIP) adındaki denizaltı kurtarma ana gemisi, NATO tatbikatını yöneten gemi oldu. Özel olarak yabancı donanmalar Alemdar’ı gezmeye geldi. Türkiye’nin bu alanda da güçlü olduğunu gözler önüne serdik” dedi.
FİLONUN ÜÇ GEMİSİ
Seft’in ileri teknolojili, karmaşık bir sürece sahip üretimleri arasında TCG Akın ve TCG Işın (KURYED) isimli dünyanın ilk 600 metre ventilasyon imkanına sahip gemilerinin Deniz Kuvvetleri envanterine girdiğini dile getiren Zorlu, şu bilgileri paylaştı: “Savunma Sanayii Başkanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları için yola çıktık. Denizaltı kurtarma ana gemisi (MOSHIP) ile kurtarma ve yedekleme gemilerinin (KURYED) tasarım ve mühendislik çalışmaları, ihale dönemi, üretim, test ve teslim aşamaları Seft tarafından gerçekleştirildi. 600 metre derinlikte deniz-altına destek veriyor. 3 bin metre derinlikte enkaz ve batık çıkarabilen ve ROV yani uzaktan kontrollü su altı aracı kullanabilen ilk gemi. Yüzde 65 yerlilik seviyesine sahip. 1 denizaltı kurtarma ana gemisi ve 2 kurtarma ve yedekleme gemisi aynı filonun 3 gemisi.”
HIZLI KARAKOL BOTU
Seft’in 2010 yılında su dünyasına armağan ettiği bir diğer çalışma, Romanya devleti için ürettikleri FPB 17 sınıfı hızlı karakol botları oldu. Devlet ihalesinde Hollandalı rakibini eleyen Seft, beş adet hızlı karakol botunun konsept tasarım, ana tasarım ve detay tasarım çalışmaları ve proje yönetimini gerçekleştirdi.
Seft, Tayland Kraliyet Donanması için denizde ikmal tankeri HTMS Matra’nın tasarım ve mühendislik çalışmalarını gerçekleştirdi. Romanya’ya olduğu gibi Tayland’a da know-how’ı ihraç etti.
EN BÜYÜK DESTEK GEMİSİ
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın komuta kontrol gemisi olması planlanan Denizde İkmal Muhabere Destek Gemisi (DİMDEG) projesinde tasarım ve mühendislik hizmetleri de Seft tarafından yerine getiriliyor. Zorlu, 195 metre boyundaki geminin deniz aşırı ülkelerde askeri üsleri olan Türkiye için önemine dikkat çekti.
TİCARİ FİLO
Zorlu, “Türkiye’nin yaşlanan ve güç kaybeden yerli ticari gemi filosu için önemli gördüğümüz, modern tasarıma ve çözümlere sahip 13500 dwt’lik çok maksatlı yük gemisi ve 7500 dwt’lik paslanmaz kimyasal tanker projelerimizin inşası sürüyor” bilgisini verdi.
SİSMİK ARAŞTIRMA GEMİSİ
Seft, Türkiye’nin yüzde 100 yerli ve milli tasarım ilk sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in de tasarım ve mühendislik hizmetlerini gerçekleştirdi. Zorlu, yaşları ve imkânları sınırlı gemilerin yerini alan Oruç Reis’in önemini şu sözlerle dile getirdi: “Sismik araştırma gemileri ciddi ölçüde know-how gerektirir. Bu nedenle Türkiye’de tasarlanıp, inşa edilmesi çok önemli. Yaklaşık yüzde 30 maliyet avantajı sağlayan sismik araştırma gemimizin en önemli katma değeri bilgi güvenliği ve bilginin ülkemizde kalması.”
DÜNYANIN EN BÜYÜK YÜZER ENERJİ SANTRALİ
Seft’in “yüzer enerji santralleri-Powership” alanında da Türkiye’nin yüz akı çok önemli çalışmaları var. Kara santralinin kurulması için şartların kısıtlı olduğu bölgelerde savaş ve afet durumlarında acil enerji tedarik ediyor. Avrupa’da nükleer santralleri bakıma girecek ülkeler için bu gemi önemli bir alternatif olarak görülüyor.
ALEMDAR DÜNYAYA PARMAK ISIRTTI
Alemdar şu ilklere sahip: Dünyadaki en fazla denizaltı müdahale ve kurtarma konsepti. NATO ve ABD sistemlerine uyumlu. 600 metre derinlikte dört noktadan hafif demirleme sistemine sahip. Türkiye’de bünyesinde personel transfer kapsülü (PTK) barındıran ve askeri standartlarda elektrik sevk sistemine sahip ilk gemi.