tatil-sepeti
tatil-sepeti

Startup yatırımlarında Avrupa Süper Ligi’ndeyiz

Giriş: 09.08.2021 - 00:00
Güncelleme: 17.12.2024 - 22:35

Tarihi başarıda İstanbul’un büyük payı bulunuyor. Yatırım alan 129 girişimin 101’i yani yüzde 78’i İstanbul’dan. Toplam 1 milyar 261 milyon dolar yatırımın 1 milyar 253 milyon dolarını yani yüzde 99’unu da İstanbul’daki girişimler aldı.

HABER: ŞEREF KILIÇLI

Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi, 2021 yılında yeni bir iklime geçti. Startupswatch’ın verilerine göre; 2021’in ilk yarısında 129 girişim 1 milyar 261 milyon dolar yatırım alarak rekor kırdı. Startuplara yatırımda 1 milyar dolar bandının geçilmesi, Türkiye’yi bu alanda tarihinde ilk kez Avrupa 1. Ligi’nden, Avrupa Süper Ligi’ne taşıdı. Yani, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi Almanya, İngiltere ve Fransa’nın da yer aldığı yeni bir kulvara girdi. Türkiye’deki girişimlerin 2010-2020 yılları arasında toplamda 757 milyon dolar yatırım almışken, 2021’in henüz ilk yarısında böyle bir başarıyı elde etmesi, geleceğe ilişkin umutları da artırdı.

YÜZDE 78’İ İSTANBUL’DA

2021 yılının ilk 6 ay verilerinde dikkat çeken önemli bir detay da İstanbullu startupların yatırım almada açık ara önde olması oldu. Yatırım alan 129 girişimin 101’i yani yüzde 78’i İstanbul’da bulunuyor. Yatırım miktarı bakımından incelendiğinde ise İstanbul’un ağırlığı daha da artıyor. Toplam 1 milyar 261 milyon dolar yatırımın 1 milyar 253 milyon dolarını yani yüzde 99’unu İstanbul’daki girişimler aldı. Yeni iklim, fonlara da olumlu yansıdı, 2021 yılında toplamda 91 milyon dolarlık 5 yeni fon kuruldu. Türkiye'deki milyar dolarlık girişim sayısı ise 5 oldu. Peak, Getir, Trendyol, Hepsiburada, Dream Games milyar dolarlık girişimler listesinde yer alıyor.

NASIL BAŞARDILAR?

Girişimcilik ekosistemindeki yeni başarıyı değerlendiren Startupswatch’ın kurucusu Serkan Ünsal, şöyle konuştu: “2021’in ilk 6 ayında her ne kadar Getir sayesinde rekor kırılmış gözükse de Getir haricinde 283 milyon dolar yatırım yapılması aslında ekosistemin ne kadar iyi noktaya geldiğinin en büyük ispatı. 2021 yılını globalleşmenin meyvelerini toplamak olarak görmek gerekiyor. 2021 yılının ilk 6 ayının diğer yıllardan en büyük farkı, globalleşen girişimlerin büyük yatırımlar almaya başlaması olarak açıklanabilir. Peak ve Rollic exit’leri sonrası oyun sektöründeki hareketlilik çok büyük bir ivme yakaladı. Bu ivmeyi de iyi değerlendirmek gerekiyor. Türkiye ve İstanbul, Avrupa’nın en büyük oyun merkezi olabilir. Bunun için oyun sektörünün problemlerini, sıkıntılarını, isteklerini çok iyi dinlemek ve acil çözmek gerekiyor. Bu sayede bu ivme azalmadan her sene birkaç tane Dream Games gibi unicorn oyun girişimi çıkarmaya başlayabiliriz.”

KALICI OLMANIN YOLU

Ünsal, Türkiye’nin Avrupa Süper Ligi’nde kalıcı olabilmesi için yapılabilecekler konusunda ise şunları söyledi: “Getir örneğinden yola çıkarsak, Getir tüm dünyanın yararlanabileceği bir hizmet sunuyor. Sadece Türkiye’yi düşünüp belki şimdiye kadar 1-2 milyar dolara girişimi satıp rahat bir hayat geçirebilirlerdi. Bu rahatlığı seçmediler ve sonuna kadar gidip, riske girdiler. Farklı ülkelere açıldılar. Bu da şunu gösteriyor, demek ki girişimcilerimizin sonuna kadar denemeleri gerekiyor. Yani ‘Brezilya’dan Singapur’a kadar her ülkede ürünümü nasıl kullandırtırım’ diye düşünmeleri gerekiyor. Büyük düşünmeye ve büyük hareket etmeye devam edersek Avrupa Süper Ligi’nde kalıcı oluruz.”

YATIRIM ALMANIN FORMÜLÜ

Türkiye’de fonların sayısının ve miktarının da ciddi oranda arttığını belirten Ünsal, “Bu demek değildir ki, artık her girişim yatırım alacak. Yatırım almanın formülü aslında basit, iyi büyüyen girişim yatırım alır. O yüzden girişimlerin tek konsantrasyonunun büyümek olması gerekiyor. Tabii burada bahsedilen büyüme, yapay bir büyüme değil, sağlıklı bir büyüme. Sonrasında yatırımcılar zaten yatırım yapmak için sıraya giriyor” dedi.

İSTANBUL ÖNCÜLÜĞÜNÜ SÜRDÜRECEK

İstanbul’un girişimcilik ekosisteminde de lokomotif olması, verilerin gösterdiği önemli bir detay. Ülkelerde ekonomi nerede dönüyorsa, basın, yatırımcılar neredeyse ekosistemin de orada şekillendiğine dikkat çeken Serkan Ünsal, şöyle konuştu: “Her ne kadar pandemi nedeniyle uzaktan çalışma trendi hızlansa da kısa vadede İstanbul’un Türkiye’deki şehirlerden, hatta Avrupa’daki birçok şehirden uzak ara önde olması değişmeyecektir. Globalleşen, dünya problemlerine çözüm üretmek isteyen girişimler çıktıkça İstanbul üst sıralarda yer alacaktır. Getir gibi, Dream Games gibi girişimlerin sayısını nasıl artırırız, bunun üzerine daha çok kafa yormamız gerekiyor. Sadece Türkiye pazarına odaklanırsak eski yıllara döneriz. O yüzden büyük düşünmek ve büyük adımlar atmak zorundayız. Girişimcilerimizi de bu yöne daha çok yönlendirmeliyiz.”

BTM GİRİŞİMLERİNE 340 MİLYON LİRA

İstanbul Ticaret Odası tarafından yeni nesil girişimciliğin desteklenmesi amacıyla kurulan Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi (BTM) de Türkiye’nin girişimcilik ekosistemine çok önemli katkılar veriyor. BTM’de 4 yılda toplam 30 girişim için 340 milyon liraya yakın değerleme yapıldı. Toplam yatırım miktarı 83 milyon lira, toplam satış miktarı ise 100 milyon lira oldu. Bu yılsonuna kadar toplam yatırım tutarının 100 milyon lirayı geçmesi hedefleniyor. 2021 yılında şimdiye kadar 5 girişim yatırım aldı. Sosyal ortamda İngilizce konuşma pratiği sağlayan platform BukyTalk, Alesta Yatırım’dan 750 bin lira değerleme ile e-ticaret sitelerinin eforsuz bir şekilde artırılmış gerçeklik deneyimi yaratmasına olanak veren derin teknoloji girişimi ARTLabs, Kültepe Yatırım’dan 2 milyon dolar değerleme ile sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren girişim Gotocure, CESMAS Holding GmbH’den 5 milyon lira değerleme ile, Türkiye'nin ve dünyanın ilk ve tek doğal kolajen ve protein cipsi Pacha, 2.5 milyon dolar değerleme ile, dijital güzellik asistanı MeloApp ise Keiretsu Forum Türkiye, Faik Ulutaş, Asuman Dayıcan, Mine Şenuysal Özgür ve ismi açıklanmayan bir grup yatırımcıdan 5 milyon lira değerleme ile yatırım aldı.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: YATIRIMCI KULÜBÜ PROGRAMI

BTM, Yatırımcı Kulübü Programı ile ekosistemde yer alan nitelikli yatırımcı sayısını artırma ve yatırımcılık için etkin bir ortam yaratılması yönünde de çalışmalar yapıyor. Bu bağlamda gerekli ulusal ve uluslararası bilgi birikimi ve know-how aktarımı ile yatırımcı bilincinin derinleşmesine destek oluyor. İlk etapta her bir programda 50’den fazla yetkin yatırımcının ekosisteme kazandırılması hedefleniyor. Yatırımcı Kulübü Programı, 4 dönem boyunca 300’den fazla başvuru aldı ve 2021 yılı itibariyle toplam 92 mezun sayısına ulaştı. Programda; yatırımcı adaylarına startup yatırımcılığı keyifli atölye çalışmaları, eğitim ve söyleşilerle anlatılıyor. Yatırımcı Kulübü’nde aynı zamanda dünya çapında başarıya ulaşmış unicornlar, iş modelleri, başarısızlıkla sonuçlanan girişimlerle ilgili vaka çalışmaları gerçekleştiriliyor. Startuplarla ilgili tüm detayların yer aldığı programda, risk sermayesi ve melek yatırımcılık gibi konular da işleniyor.

TEKNOPARK İSTANBUL’UN KULUÇKA MERKEZİ CUBE INCUBATİON

Savunma Sanayii Başkanlığı ve İstanbul Ticaret Odası tarafından kurulan teknoloji geliştirme bölgesi Teknopark İstanbul da startupların gelişimine katkı sağlıyor. Teknopark İstanbul’un kuluçka merkezi Cube Incubation, inovatif ve derin teknoloji tabanlı iş fikirlerine sahip girişimcilerin, yatırımcıların ve diğer paydaşların buluştuğu bir ekosisteme ev sahipliği yapıyor. Cube Incubation, 2021 yılında geçtiği yeni merkezinde; prototipleme atölyesi, genel kuluçka, post kuluçka, siber güvenlik kuluçka merkezi, medikal/biyomühendislik kuluçka merkezi ve çeşitli sosyal alanlar ile yaklaşık 10 bin metrekarelik alanda girişimcilerine daha kapsamlı hizmetler vermeye devam ediyor. Şu an bünyesinde 110’dan fazla girişimi barındırıyor. Yakın zamanda çeşitli yatırım ağlarından ve kurumlardan 5 girişim; Navlungo 250 bin dolar yatırım, Optiyol 810 bin dolar yatırım, Heevi 1 milyon lira değerleme, Malwation 7 milyon lira değerleme, Legna Medikal 1.86 milyon lira değerleme üzerinden yatırım aldı.